Hyppää sisältöön

HJK toivoo parempaa pelaajamyyntiä, mutta nuorista luopuminen on hankalaa – brassipelaaja Murilon tilannetta urheilujohtaja kommentoi vähäsanaisesti

HJK:n urheilujohtaja Miika Takkula kertoo, että hän on tyytyväinen seuran menestykseen ja pian päättyvään kolmivuotiskauteensa. Ensi kauden joukkueen rakentaminen on jo vauhdissaan.

HJK–AS Roma 27.10.2022.
HJK-pelaajat juhlivat David Brownen (toinen oikealta) tyylikästä maalia AS Romaa vastaan. Maali kuitenkin hylättiin videotarkistuksen jälkeen. Kuva: All Over Press
Riku Porvari

Helsingin Jalkapalloklubin miesten joukkueen urheilujohtaja Miika Takkula toteaa, että päättynyt kausi sujui erittäin hyvin. Kolme ja puoli vuotta nykyisessä pestissä toiminut Takkula sanoo seuran saavuttaneen kesällä 2019 määritetyt tavoitteet.

Pelaajamyynnit ovat asia, jossa Takkula olisi halunnut onnistua paremmin. HJK myi heinäkuussa 2019 Lassi Lappalaisen italialaiseen Bolognaan.

Seuraava myynti saatiin aikaan tammikuussa 2022, kun Lucas Lingman liittyi ruotsalaiseen Helsingborgs IF:ään. Nyt Casper Terho on lähdössä belgialaiseen Union SG:hen.

– Viime vuonna olisimme varmasti pystyneet saamaan muutamat pelaajamyynnit aikaiseksi. Mutta kun menimme Konferenssiliigaan, emme myyneet siinä kohtaa, vaan pelasimme viime kauden loppuun niillä pelaajilla.

Takkulan mukaan päättyneellä kaudella Eurooppa-liigan lohkovaihe vaikutti siihen, että pelaajamyyntien ajoitusta piti miettiä enemmän. Hän myös muistuttaa, että HJK on viime vuosina ollut hyvä paikka pelata, kun joukkueella on ollut kovia otteluita.

– En voi sanoa, että olisimme pelaajamyyntipuolella onnistuneet parhaalla mahdollisella tavalla kuluneen kolmen vuoden aikana. Olemme kuitenkin saaneet erittäin hyviä siirtoja aikaiseksi.

Murilolla sopimus tulevasta kaudesta

Päättyneen kauden suhteen Takkula on tyytyväinen etenkin siihen, että HJK:n nuoret pelaajat saivat edelliskausia enemmän vastuuta.

Matti Peltola, Santeri Väänänen ja Casper Terho olivat nuorista pelaajista niitä, jotka saivat ison pelillisen roolin. Se lämmittää todella paljon mieltä.

HJK:lla oli kaudella 2022 aiempia vuosia isompi määrä pelaajia, mikä oli tietoinen valinta. Helsinkiläisjoukkue pelasi kaudella 2021 kahdessa kilpailussa, Veikkausliigassa ja Konferenssiliigassa. Tuolloin seurassa huomattiin, että kuormitus kasvoi liian isoksi tietyillä pelipaikoilla.

– Sen myötä aloitimme kauden jo lähtökohtaisesti isommalla pelaajaringillä, joka oli tosi iso loppuvaiheessa.

HJK halusi isokokoisempia pelaajia. Kesällä seuraan liittyi 193-senttinen keskikenttäpelaaja, Itävallan Manuel Martic, jonka kausi päättyi aikaisessa vaiheessa loukkaantumiseen. Hyökkäykseen tuli 191-senttinen serbialaiskärki Bojan Radulovic.

Kun luottohyökkääjä Riku Riski loukkaantui, Malmöstä lainattiin helsinkiläisten joukkueessa paljon vastuuta saanut Malik Abubakari. Muutoinkin joukkuetta vahvisti liuta ulkomaalaisia lainapelaajia, kuten HJK-kannattajien vuoden pelaajaksi valitsema pohjoisirlantilainen maalivahti Conor Hazard.

– Kesäkuussa meiltä tippui erinäisistä syistä kolme avauskokoonpanon pelaajaa. Jouduimme aktivoitumaan kesän siirtoikkunassa alkuperäistä suunnitelmaa enemmän.

Martic teki maalin Mestarien liigan 1. karsintakierroksella heinäkuussa, Radulovic teki maalin Eurooppa-liigan 3. karsintakierroksella elokuussa ja Malikin maali varmisti paikan Eurooppa-liigan lohkovaiheessa, Takkula luettelee.

– Moni ulkomaalainen pelaaja toi jotain ja oli osana siinä, että kausi oli urheilullisesti niin hyvä.

Takkulan mukaan isommassa pelaajamäärässä hyvä puoli on, että sisäinen kilpailu kasvaa. Omat haasteensa tuo se, että osa pelaajista saa vähemmän vastuuta, mikä aiheuttaa tyytymättömyyttä, hän sanoo.

Esimerkiksi brasilialaispelaaja Murilo oli ilmeisesti pettynyt kauden rooliinsa joukkueessa. Tämä Helsingin Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) aiheutti välirikon Murilon ja päävalmentaja Toni Koskelan välille. Takkula sanoo, ettei kommentoi yksittäisiä henkilöitä.

– Alkukaudesta Murilon rooli oli isompi ja loppukaudesta se huomattavasti pieneni. Kilpailutilanne aiheutti tämän.

Murilolla on HJK:n kanssa ensi kauden kattava sopimus. Myös Koskelan sopimus ulottuu kauden 2023 loppuun asti.

Lue lisää: Kommentti: Koirankoppiin suljettu hylkiö ehti pelastaa HJK:n kauden – poikkeukselliset paljastukset kertovat, kuinka vaikeaa tähtisikermän johtaminen on

Osa maajoukkuepelaajista jatkaa HJK:ssa

HJK:ssa oli päättyneellä kaudella myös useita Huuhkajissa pelanneita. Mediassa huomioitiin etenkin entisten maajoukkuepelaajien – Paulus Arajuuri, Perparim Hetemaj, Jukka Raitala ja Joona Toivio – liittyminen seuraan.

Takkulan mukaan kaikki tulivat pelatakseen isossa roolissa, mutta Arajuuren ja Toivion peliminuutit jäivät esimerkiksi loukkaantumisten takia varsin pieniksi. Takkula kertoo, että tämänhetkisen tiedon mukaan Hetemaj, Raitala ja Toivio jatkavat HJK:ssa, Arajuuren sopimus on loppumassa.

– Kokeneen pelaajan, joka on käynyt maailmalla ja voittanut asioita, tulo joukkueen jokapäiväiseen arkeen tuo paljon lisäarvoa kokonaisuuteen.

Myös muiden päättyneen kauden pelaajistoon kuuluneiden pelaajien kanssa neuvotellaan nyt sopimuksista.

Tammikuussa myyty Lucas Lingman palasi lainalle HJK:hon elokuussa. Takkula sanoo, että seura haluaisi jatkaa yhteistyötä Lingmanin kanssa, mutta asia ei ole pelkästään helsinkiläisten päätettävissä.

Ensi kautta ajatellen HJK on tehnyt jo muutamia pelaajahankintoja. Esimerkiksi Turun FC Interissä päättyneellä kaudella pelanneen Aleksi Paanasen sopimus julkistettiin marraskuun alussa (siirryt toiseen palveluun).

Korvaako Paananen erinomaisen kauden pelanneen Santeri Väänäsen, joka saattaa mahdollisesti siirtyä ulkomaille? Takkula sanoo, että Paanaselle on rooli joukkueessa, eikä hän suoranaisesti korvaa ketään.

HJK ei ainakaan vähennä pelaajabudjettia tulevalle kaudelle, Takkula kertoo. Ennen mahdollista budjetin kasvattamista analysoidaan, voidaanko suuremmalla rahamäärällä parantaa menestystä nykyisellä tasolla.

– Olemme kolmen vuoden aikana budjettia nostaneet, ja se on tuottanut tulosta.

Aleksi Paananen sai muistolautasen 300:nnen Veikkausliiga-ottelunsa johdosta heinäkuussa 2022 ennen ottelua Inter–Honka.
Aleksi Paananen. Arkistokuva. Kuva: Jaakko Stenroos / All Over Press

Takkula ei kommentoi mahdollista jatkoaan

Takkula aloitti kesällä 2019 kolmikautisen pestinsä, joka on nyt katkolla. Hän ei kommentoi mahdollista jatkoaan HJK:n urheilujohtajana. Takkula kuitenkin sanoo, että hänen aikakautensa on onnistunut, jos arvioidaan seuran strategisia tavoitteita.

Kolmen vuoden suunnitelman tavoitteena oli voittaa Suomen mestaruus ja rakentaa kansainvälisesti kilpailukykyinen joukkue. HJK eteni Konferenssiliigan ja Eurooppa-liigan lohkovaiheisiin sekä voitti Veikkausliigan mestaruuden kolmesti.

Lisäksi seura on perustanut suorituskyky- ja pelaajatarkkailuyksiköt, joka ovat kehittyneet, vaikka parannettavaa vielä onkin, Takkula sanoo.

– Haluan korostaa, etteivät nämä asiat henkilöidy minuun, vaan minulla on ollut ympärilläni osaavia ihmisiä, jotka ovat tehneet yhdessä hyvää työtä. Sitä kautta on saatu nämä tulokset tässä kolmen vuoden aikana.

Suosittelemme sinulle