Hyppää sisältöön

Suomen luonnonsuojeluliitto ei hyväksy Kemin uuden sellutehtaan ympäristölupaa – aikoo valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Luonnonsuojeluliiton mielestä Metsä Fibren sellutehtaan lupaprosessi osoittaa, ettei Suomen laki suojele metsiä riittävästi.

Kemin Metsä Groupin sellutehtaat ja tehdastyömaa kaukaisuudessa.
Vaasan hallinto-oikeus on pitänyt voimassa Metsä Fibren Kemin uudelle sellutehtaalle myönnetyn ympäristölupakokonaisuuden. Yhtiön mukaan uuden tehtaan tuotanto käynnistyy ensi syksynä. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Jarno Tiihonen

Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri ei hyväksy Kemin uuden sellutehtaan ympäristölupaa.

Liitto tiedottaa aikovansa valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen Vaasan hallinto-oikeuden päätöksestä pitää Metsä Fibren sellutehdashankkeen saamat ympäristö- ja vesitalousluvat voimassa.

Liiton on ensin haettava valistuslupa.

Liiton mielestä Metsä Fibren lupaprosessi osoittaa, ettei Suomen laki suojele metsiä riittävästi. Liiton mukaan lisääntyvät hakkuut heikentävät hiilinieluja ja hävittävät luonnon monimuotoisuutta.

– Emme vastusta itse tehdasta vaan sitä, että se on liian suuri. Puun tarve on ylimitoitettu, koska nykytilanteessa yhtiö ei voi saada puuta Venäjältä. Olemme huolissamme myös päästöistä, sanoo Lapin piirin toiminnanjohtaja Mika Flöjt.

Flöjtin mielestä tilannetta pahentaa se, että Suomessa on muitakin puun käyttöä lisääviä hankkeita, kuten Stora Enson päätös lisätä kartongin tuotantoa Oulussa.

– Puuta varmaan riittää, mutta metsäluonnon monimuotoisuutta ei riitä, Flöjt sanoo.

Lisäksi Lapin piirin mukaan Vaasan hallinto-oikeuden päätös on ristiriidassa YK:n biodiversiteettisopimuksen, EU:n luonto- ja lintudirektiivin sekä EU:n luonnon monimuotoisuusstrategian kanssa.

– Onko todella niin, että metsän monimuotoisuudella ei ole Lapissa mitään väliä, Flöjt kysyy.

Lisää aiheesta:

Vaasan hallinto-oikeus vahvisti Kemin uuden sellutehtaan ympäristöluvan – luvasta oli tehty kolme valitusta

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle