Hyppää sisältöön

Elon Musk kehotti äänestämään republikaaneja – ensimmäinen somealustan omistaja, joka tukee tiettyä puoluetta Yhdysvalloissa

Musk on aiemmin kertonut kannattavansa republikaaneja, mutta olevansa valmis tukemaan kummankin puolueen maltillisia ehdokkaita.

Elon Musk, taustalla Twitterin logo.
Elon Musk viimeisteli Twitter-kaupan viime viikolla. Kuva: Lehtikuva
Paula Tapiola
Avaa Yle-sovelluksessa

Twitterin ostanut miljardööri Elon Musk on suositellut seuraajiaan äänestämään republikaanisen puolueen ehdokasta tiistain välivaaleissa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun sosiaalisen median alustan omistaja tukee tiettyä poliittista puoluetta Yhdysvalloissa.

Musk tviittasi 114 miljoonalle seuraajalleen, että vallanjako hillitsee kummankin puolueen ylilyöntejä.

– Riippumattomille äänestäjille: Koska presidentti on demokraatti, suosittelen republikaanien äänestämistä, hän kirjoitti.

Mielipidemittaukset ennustavat presidentti Joe Bidenin demokraattipuolueelle tappiota edustajainhuoneessa ja tiukkaa taistoa senaatissa.

– Demokraattien ja republikaanien kannattajien kova ydin ei koskaan äänestä toista puolta, joten riippumattomat äänestäjät ovat ne, jotka päättävät, kuka maata johtaa, Musk kirjoitti.

Vielä huhtikuussa Musk sanoi, että Twitterin tulisi olla poliittisesti puolueeton, jotta se ansaitsisi yleisön luottamuksen. Hän kommentoi kuitenkin itse toistuvasti Yhdysvaltain politiikkaa.

Musk on kertonut kannattavansa republikaaneja, mutta olevansa valmis tukemaan kummankin puolueen maltillisia ehdokkaita. Hän on myös vihjannut aikovansa kumota entisen presidentin Donald Trumpin Twitter-kiellon, mutta ei ennen huomisen välivaaleja.

Trump sai porttikiellon Twitteriin, koska hänen katsottiin yllyttäneen kannattajiaan väkivaltaiseen hyökkäykseen kongressia vastaan loppiaisena 2021.

Elon Musk on kertonut olevansa taipuvainen kannattamaan vuoden 2024 presidentinvaaleissa Floridan republikaanista kuvernööriä Ron DeSantisia ennemmin kuin entistä presidenttiä Donald Trumpia. Hänen mielestään Trump on liian vanha toimiakseen uudestaan presidenttimä.

Musk tunnetaan absoluuttisesta kannastaan sananvapauteen. Se on korostanut pelkoja, että valeuutiset ja vihapuhe alkavat levitä Twitterissä.

Elon Musk on tullut tunnetuksi muun muassa Teslan toimitusjohtajana ja SpaceX-yrityksen perustajana. Hän viimeisteli Twitterin ostamisen viime viikolla ja irtisanoi noin puolet yhtiön työntekijöistä.

Lähteet: Reuters, AFP

Suosittelemme sinulle