Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson matkustaa tänään Turkkiin neuvottelemaan maan Nato-jäsenyyden ehdoista.
Ruotsin etu olisi, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ei ottaisi neuvotteluissa esille vaatimustaan kurdien luovutuksista Turkkiin, sanoivat asiantuntijat Ylen aamussa.
Turkki on jo kuukausien ajan hidastanut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessia. Turkki on aiemmin vaatinut Ruotsia luovuttamaan muun muassa turvapaikanhakijoina Ruotsiin tulleita kurdeja Turkkiin.
Turkin tähtäimessä ovat muun muassa Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n ja Gülen-liikkeen kannattajat, joita Turkki pitää terroristeina.
Erdoganin tiedottaja Fahrettin Altun kirjoitti eilen Aftonbladetissa (siirryt toiseen palveluun), että Turkilla on Ruotsille kaksi vaatimusta: se, että Ruotsi luopuu puolustusteollisuuden viennin rajoituksista ja se, että Ruotsi ottaa tosissaan Turkin huolet terroristijärjestöistä.
Huomiota herätti kuitenkin se, mitä listalta puuttui: luovutusvaatimukset.
– Jos Turkki luopuisi nyt näistä vaatimuksista, silloin tässä olisi kyllä ihan hyviä edistyksen mahdollisuuksia, arvioi Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen.
– Turkki on kerta toisensa jälkeen puhunut luovutuksista, mutta ne olivat nyt tästä tekstistä pois.
Ruotsin arvio on, että tämänpäiväisissä neuvotteluissa ei oteta luovutuksia puheeksi, kertoo Sveriges Radio Finskan toimittajan Soili Huokuna.
– Ruotsin Nato-hakemuksen nytkähtäminen eteenpäin voi olla kiinni tämänpäiväisistä neuvotteluista, Huokuna sanoo.
Ruotsilla ei ole liikkumavaraa
Jos Erdoğan kuitenkin alkaa taas vaatimaan luovutuksia, Ruotsi on vaikean paikan edessä, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta.
Ruotsi ei voi mielivaltaisesti luovuttaa Ruotsissa olevia kurdeja Turkkiin, sillä se vaatisi oikeusvaltioperiaatteista tinkimistä sekä kansainvälisten sopimusten rikkomista.
– Avainkysymys on se, että jatkaako Erdoğan tämän luovutusasian kanssa, koska siinähän Ruotsi ei voi liikkua, Alaranta toteaa.
Kävi miten kävi, kaikki kolme ovat yhtä mieltä siitä, että Turkin ja Ruotsin Nato-solmu tuskin aukeaa kokonaan vielä näissä neuvotteluissa.
Muissa Turkin vaatimuksissa Ruotsi on jo ottanut isoja askelia: Ruotsi on jälleen sallinut aseviennin Turkkiin ja kertonut ottavansa etäisyyttä Syyrian kurdien aseelliseen YPG-järjestöön.
Voit katsoa keskustelun kokonaisuudessaan alta tai Yle Areenasta.
Enemmän aiheesta:
Analyysi: Ruotsin Nato-linja muuttui vallan vaihduttua oikeistohallitukselle
Sveriges radio: Ruotsi muuttaa kurdilinjaansa Turkkia myötäileväksi
Nato lisää painetta Turkkia kohtaan – viikosta voi tulla tutkijan mukaan ratkaiseva