Hyppää sisältöön

Yhdistetyn suurlupaus hämmästyttää päävalmentajaa: ”On vaikeaa uskoa, että kyse on vasta 15-vuotiaasta urheilijasta”

Päävalmentaja Lasse Moilasen mukaan Minja Korhonen on monipuolinen ja lahjakas urheilija, jonka ominaisuudet sopivat hyvin yhdistettyyn. Korhonen, 15, kilpailee aikuisten MM-kisoissa jo tänä talvena.

Minja Korhonen, 15, ei lannistu, vaikka naisten yhdistetty ei ole olympiaohjelmassa.

Yhdistetyn hiihtäjä Ilkka Herola on ponnistanut Pohjois-Savosta Siilinjärveltä yhdeksi suomalaisen huippu-urheilun kirkkaimmista tähdistä. Samalla Kuopion kupeessa sijaitsevalla pikkupaikkakunnalla varttuu Herolaa 12 vuotta nuorempi Minja Korhonen, 15, joka lähestyy jo vauhdilla yhdistetyn maailman kärkeä.

Nuoresta iästään huolimatta Korhonen on yhdistetyn naisten maajoukkueen ykkösnimi kauden kynnyksellä. Hän saavutti yhdistetyn kesä-GP:llä kaksi kakkossijaa, yhden nelossijan ja yhden kuutossijan. Naisten maailmancup alkaa viikonloppuna Lillehammerissa Norjassa.

Esikuvakseen Korhonen nimeää kenenkäs muunkaan kuin siilinjärveläisen Ilkka Herolan, joka asuu nykyään Kuopiossa ja edustaa Puijon Hiihtoseuraa.

– On ollut iso motivaatioboosti, että pieneltä paikkakunnalta kuin Siilinjärvi voi päästä ihan maailman huipulle asti. Ilkka on alun perin vielä samasta seurasta kuin minä. Ilkka on ollut tosi iso apu tähän asti pääsemisessä, Korhonen kertoo hymyillen.

Vuoden 2021 MM-kisoissa hopeamitalia tuulettanut Ilkka Herola on inspiroinut siilinjärveläistä Minja Korhosta. Kuva: All Over Press

Herola ja Korhonen eivät vielä tunne toisiaan kovin hyvin juuri ison ikäeron takia. Yhdistetyn MM-hopeamitalisti on kuitenkin mielissään, että 21 000 asukkaan paikkakunnan perinteet yhdistetyssä jatkuvat.

– Se on tietysti selvää, että Siilinjärveltä ne kaikki kovimmat tulevat kuitenkin, eli siinä ei mitään yllättävää ole. Oli vain ajan kysymys muutenkin, Herola nauraa.

Esikuvaksi nimeämisestä Herola on otettu.

– Yksi isoimpia fiiliksiä tässä hommassa on, että pystyy motivoimaan tai inspiroimaan toista ihmistä liikkumaan, harrastamaan jotakin lajia tai seuraamaan omia jalanjälkiä huippu-urheilun maailmaan. Siinä tietää, että jotain on tullut tehtyä oikeinkin, Herola sanoo.

Herola toivoo, että nuorta lupausta kehitetään rauhassa, eikä lähdetä liian nopeasti harjoittelemaan kuin aikuisurheilijat.

– Kyllä minä sitä malttia peräänkuuluttaisin tuossa kohtaa. On lähestulkoon selvää, että tulosta tulee jossain vaiheessa, mutta ei pidä höntyillä. Vuosia riittää edessä päin, eikä kaikkea tarvitse saada heti, vaikka se näyttääkin mahdolliselta jo ensi kaudella, Herola neuvoo.

Lahjakas ja monipuolinen

Naisten maajoukkueen päävalmentaja Lasse Moilanen kertoo, että Herolan neuvo ”hiljaa hyvä tulee” on ollut jo pidemmän aikaa käytössä huippulupauksen valmennuksessa.

– Pitää tiedostaa kaikessa, että on kyse vasta 15-vuotiaasta urheilijasta. Vielä tulevana talvenakaan ei ole tarkoitus kiertää täyttä kalenteria kilpailuja, vaan pitää hoitaa koulu ja muut. Pyritään maltillisesti ja tasaisesti kehittämään kaikkia ominaisuuksia. Sitä kautta saadaan varmasti paras tulos, Moilanen kertoo.

Korhosen talven kohokohtia ovat nuorten MM-kisat tammi-helmikuun vaihteessa Whistlerissä Kanadassa ja aikuisten MM-kisat helmi-maaliskuussa Planicassa Sloveniassa.

Korhonen kertoo olevansa kovin yllättynyt siitä, että hän pystyi haastamaan vanhempia urheilijoita kesän GP-kisoissa ja hätyyttelemään kärkisijoja. Talven kiertueella ovat mukana pitkälti samat urheilijat, joten samanlaiset suoritukset voivat riittää hyviin sijoituksiin.

– Ei sitä vieläkään oikein käsitä. Pitää pitää jalat maassa ja tehdä omaa hyvää suoritusta. Toivotaan, että se riittää, Korhonen sanoo.

Ainakin tähän asti ysiluokkalainen on onnistunut hoitamaan koulunkäynnin kunnialla, vaikka poissaoloja tulee enemmän kuin luokkatovereilla.

– Varmasti tuleva kausi tuo omat haasteensa, mutta toivottavasti saan pidettyä kokonaisuuden jotenkin kasassa, Korhonen pohtii.

Korhonen harrastaa edelleen yleisurheilua ja voimistelua, joista on päävalmentaja Moilasen mukaan ollut hyötyä yhdistetyssä.

– Hän on tosi lahjakas ja monipuolinen. Yleisurheilusta on tullut nopeusominaisuuksia ja räjähtävyyttä, mikä Minjalla on vahvuus ja siksi hän sopii tosi hyvin tähän lajiin. Löytyy ponnistusvoimaa, kimmoisuutta ja nopeutta myös hiihtopuolelle. Voimistelutausta näkyy siinä, että hän on tosi taitava. Se auttaa mäessä erityisesti ja helpottaa tekniikan opettelua ja harjoittelua, Moilanen kertoo.

Aiemmin lajivalikoimaan kuului myös jalkapalloa, pesäpalloa ja karatea. Mäkihyppyyn Korhonen ihastui jo esikouluikäisenä ja pari vuotta myöhemmin ohjelmaan tuli myös hiihto.

Moilanen kertoo, että iloisen ja positiivisen Korhosen kanssa on ollut helppoa työskennellä.

– On vaikeaa uskoa, että kyse on vasta 15-vuotiaasta urheilijasta, koska hän on henkisesti tosi kypsä ikäisekseen varsinkin kilpailuissa. Hän tietää, mitä kilpailupäivänä tarvitsee tehdä ja osaa myös taktisen puolen hiihto-osuudella.

Ensimmäiset olympialaiset aikaisintaan 2030

Naisten yhdistetty koki kesällä takaiskun, kun Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) päätti (siirryt toiseen palveluun), että lajia ei nähdä vuoden 2026 talviolympialaisissa Milanossa Italiassa.

Kyseessä on talviolympialaisten ainut laji, johon naisten osallistuminen on evätty. KOK väläytti myös, että miesten yhdistetyn olisi nostettava maailmanlaajuista suosiotaan, jotta se säilyttäisi olympiastatuksensa vuoden 2026 jälkeen.

Aihe on puhuttanut maajoukkueessa, johon kuuluvat Korhosen lisäksi Annamaija Oinas, Anna Kerko ja Alva Thors.

– Olympiakomitealla on tietysti omat syynsä tälle ja niitä pyrkii vain ymmärtämään. Toivoisin vain kovasti, että oma lajini pääsisi sinne. Yritetään omalla toiminnalla ja koko naisten yhdistetyn toiminnalla saada laji vielä sinne mukaan, Korhonen sanoo.

Yhdistetyn naisten maajoukkueen urheilijat ovat 15–19-vuotiaita. Kuvassa vasemmalta oikealle päävalmentaja Lasse Moilanen, Minja Korhonen, Alva Thors, Annamaija Oinas ja Anna Kerko. Kuva: All Over Press

KOK:n päätös harmittaa Korhosta, mutta ei lannista.

– Haluan näyttää maailmalle ja KOK:lle, että meissä on vielä ainesta ja potentiaalia tähän ja että me ansaitsemme paikkamme olympialaisissa. Se on varmasti se isoin motivaation lähde, Korhonen kertoo.

Korhonen uskoo, että hänellä on edessään vielä pitkä urheilu-ura. Vuoden 2030 olympialaisten aikaan hän on vasta 22-vuotias.

– Toki jos päästään olympialaisiin, ei Milanoon, mutta seuraaviin, siellä menestyminen olisi tosi iso tavoite. Haluan joka tapauksessa menestyä ja luoda hyvän urheilu-uran.

MM-mitalit tavoitteena parin vuoden päästä

Naisten yhdistetty kuului ensimmäistä kertaa pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisaohjelmaan edellisissä kisoissa 2021. Suomen nuorta maajoukkuetta ei kisoihin lähetetty, mutta tänä talvena urheilijat ovat päävalmentaja Moilasen mukaan valmiimpia isoihin ympyröihin.

– Kyseessä on nuori laji ja kaikki urheilijat ovat pääasiallisesti aika nuoria tällä hetkellä. On tärkeää, että jokainen maa toisi urheilijoitaan MM-kisoihin, että saadaan kilpailua aikaan. Että mahdollisimman monta tyttöä tai naista olisi viivalla. Pikkuhiljaa kilpailijamäärät alkavat lisääntyä, mikä nostaa lajin uskottavuutta, Moilanen sanoo.

Moilasen mukaan naisten yhdistetyn maajoukkue tavoittelee menestystä vuoden 2025 MM-kisoissa.

– Projekti on ollut tähtäämässä vuoden 2026 Milanon kisoihin, mutta kesällä tuli meidän kannalta ikävä päätös. MM-kisat ovat kuitenkin iso tapahtuma tänä talvena Planicassa ja sitten Norjassa vuonna 2025. Näkisin, että vuonna 2025 voitaisiin olla tappelemassa mitalisijosta, Moilanen sanoo.

Moilasen mielestä laji on kehittymässä Suomessa oikeaan suuntaan. Lajia harrastavien urheilijoiden joukko ei ole suuri, mutta mukana on lupaavia nuoria.

– Meillä on hyvä draivi päällä ja on mahtavaa nähdä, että se työ, jota ollaan pari vuotta tehty, tuottaa tulosta. Jatketaan työntekoa ja seurataan innolla, mihin naisten yhdistetty kehittyy, Moilanen sanoo.

Suosittelemme sinulle