Hyppää sisältöön

Missä Turun tunnin junan raiteet kulkevat Salon ja Espoon välillä? Väylävirasto pyytää mielipiteitä suunnitelmasta

Jättimäinen ratahanke koostuu 95 ratakilometristä, 110 uudesta sillasta ja 23 tunnelista. Suunnitelmasta voi kertoa mielipiteensä 30 päivän ajan.

Mies ohjaa kairauskonetta Salon Lahnajärven kalliomaastossa.
Maasto- ja kallioperätutkimuksia tehtiin Tunnin junan ratalinjauksella Salon Lahnajärvessä 11.5.2022. Kuva: Hannu Vähämäki / Yle
Eino Kossila

Turun tunnin junaan liittyvän Salon ja Espoon välisen oikoradan yleissuunnitelma on tuotu nähtäville Väyläviraston verkkosivuille. (siirryt toiseen palveluun) Suunnitelma on nähtävillä 8. marraskuuta–8. joulukuuta välisen ajan.

30 päivän nähtävillä olon aikana kiinteistöjen omistajat ja muut hankkeesta kiinnostuneet voivat kertoa mielipiteensä suunnitelmasta.

Yleissuunnitelmassa linjataan muun muassa, missä uusi rautatie likimäärin sijaitsee, miten se vaikuttaa alueen liikenteeseen ja ympäristöön, sekä millaisia ovat hankkeen mahdolliset haittavaikutukset.

Megaluokan ratahanke

Väyläviraston mukaan oikoradan rakentamisen kustannukset olisivat noin 2,9 miljardia euroa.

Jättimäinen ratahanke Espoon ja Salon välillä koostuu 110 uudesta sillasta, 23 uudesta tunnelista ja 95 ratakilometristä. Sen varrelle tulisi neljä uutta asemaa: Espoon Histaan, Kirkkonummen Veikkolaan, Vihdin Nummelaan ja Lohjan Lempolaan.

Nykyään junaliikenne Salon ja Espoon välillä kulkee rantarataa pitkin Karjaan ja Kirkkonummen kautta. Uuden junayhteyden tarkoituksena on lyhentää nykyistä rataa ja mahdollistaa kaksoisraiteella lähijunaliikenne Helsingin ja Lohjan, sekä Salon ja Turun välille.

Lisää aiheesta:

”Voisi vaikka mennä hitaamminkin”, ”Varmasti tulisi liikuttua enemmän” – näin junamatkustajat ajattelevat tunnin junasta

Turun ratapihalle ja Turku–Kupittaa-kaksoisraiteelle mittava EU-rahoitus

Tunnin junan ratalinjalla koekaivauksia muinaisjäännösten paikallistamiseksi

Suosittelemme sinulle