Hyppää sisältöön

Fingrid suunnittelee uuden voimajohdon rakentamista Kristiinankaupungista Nokian Meloon

Suunniteltu voimajohtoreitti kulkee kymmenen kunnan alueella neljässä maakunnassa. Myös uusia maastokäytäviä tarvitaan, vaikka suurelta osin uusi voimajohto sijoittuisi nykyisen johdon rinnalle.

Voimajohtohankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelma on parhaillaan nähtävillä. Arkistokuva. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Kantaverkkoyhtiö Fingrid suunnittelee uuden voimajohdon rakentamista Pohjanmaalta Pirkanmaalle. Voimajohtohankkeen pohjoisimpana päätepisteenä on Fingridin Kristiinankaupunkiin rakennettava sähköasema ja eteläisimpänä päätepisteenä Fingridin Nokialle rakennettava sähköasema.

Fingridin suunnitelmissa on rakentaa 400+110 kilovoltin voimajohto, jonka reitti kulkisi Kristiinankaupungin, Karijoen, Isojoen, Kankaanpään, Karvian, Parkanon, Ikaalisten, Ylöjärven, Hämeenkyrön ja Nokian kuntien alueiden kautta.

Voimajohtoreittiyhteys koostuu viidestä reittiosuudesta: Kristiinankaupunki-Isojoki, Isojoki-Kankaanpää, Kankaanpää-Karvia, Karvia-Parkano ja Parkano-Nokia.Pirkanmaalla Parkanon, Ikaalisten, Ylöjärven ja Hämeenkyrön läpi Nokian Meloon.

Hankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelma on parhaillaan nähtävillä muun muassa Pirkanmaan ely-keskuksen nettisivulla (siirryt toiseen palveluun). Hankkeesta järjestetään kaikille avoin yleisötilaisuus etäyhteydellä torstaina 17. marraskuuta kello 17.30–19.30. Mielipiteitä hankkeesta voi esittää 5. joulukuuta mennessä.

Myös uusia maastokäytäviä tarvitaan

Uusi voimajohto sijoittuisi suurelta osin nykyisen voimajohdon rinnalle, mutta myös uusia maastokäytäviä tarvitaan.

Hankkeen toteuttamisvaihtoehdoissa Kristiinankaupungin ja Isojoen välille rakennetaan muista johto-osuuksista poiketen kaksi voimajohtoa.

Isojoen ja Kankaanpään välillä kulkevan uuden voimajohdon sijoittamista tarkastellaan joko nykyisen voimajohdon etelä-/lounaispuolelle tai itä-/koillispuolelle, jolloin väliin sijoittuu OX2 Wind Finland Oy:n Rajamäenkylän tuulivoimapuiston 400 kilovoltin liityntäjohto.

Yva-suunnitelman mukaan Parkanon Poikkeusjärven ympäristössä on selvitetty kahta uuteen maastokäytävään sijoittuvaa reittiä, läntistä ja itäistä Poikkeusjärven vaihtoehtoa.

Poikkeusjärveltä Hämeenkyrön Oksilamminkulmalle uusi voimajohto sijoittuu tarvittaessa puolta vaihdellen nykyisen voimajohdon itä- tai länsipuolelle. Oksilamminkulmalla on kaksi vaihtoehtoa. Voimajohtoa sovitellaan nykyisen rinnalle tai vaihtoehtoisesti uuteen paikkaan, joka kiertäisi asutusta.

Oksilamminkulman jälkeen voimajohtoreitti jatkuisi uudessa maastokäytävässä Ala-Pinsiössä. Reitti kiertäsi asutusta.

Myös Alinenjärven ympäristössä on useampi vaihtoehto. Nykyisen linjan lisäksi selvitetään kahta uuteen maastokäytävään sijoittuvaa reittivaihtoehtoa luonnonsuojelullisista syistä ja nykyisten voimajohtojen ympäristöön suunnitellun maanläjityksen takia.

Johdon läheisyydessä lukuisia Natura-alueita

Voimajohtoreiteille tai niiden läheisyyteen, enintään kilometrin etäisyydelle, sijoittuu yhteensä neljätoista Natura-aluetta.

Fingridin mukaan uusi voimajohto tarvitaan, koska sähkönsiirron tarve kasvaa. Varsinkin Pohjanmaalle on lähivuosina rakentumassa enemmän tuulivoimaa kuin mitä kantaverkossa nykyisellään pystytään liikuttelemaan.

Yva-ohjelman mukaan hankkeen toteuttamatta jättäminen ei ole mahdollista, koska sähkönsiirtoa ei voida hoitaa nykyisellä kantaverkolla ja jo päätetyillä verkkoinvestoinneilla ilman haitallisia siirtokapasiteettirajoituksia tai vaarantamatta käyttövarmuutta.

Enemmän aiheesta:

Fingrid etsii ratkaisuja länsirannikon ruuhkautuneeseen sähkönsiirtoon

Suosittelemme sinulle