Hyppää sisältöön

Loviisassa uponneen Rajavartiolaitoksen veneen päällikölle sakkotuomio – Oikeus: Päällikkö ei olisi saanut luovuttaa navigointia ruorimiehelle

Partioveneen ruorimies kuoli juhannuspäivänä 2020 sattuneessa onnettomuudessa.

Merivartioston vene.
Merioikeuden mukaan päällikkö ei huolehtinut tähystyksen järjestelyistä riittävän hyvin onnettomuuden sattuessa. Kuva partioveneestä onnettomuuden jälkeen kesäkuussa 2020. Kuva: Onnettomuustutkintakeskus
Don Lehtinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Merioikeus on tiistaina tuominnut Loviisan edustalla uponneen Rajavartiolaitoksen partioveneen päällikön 50 päiväsakkoon palvelusrikoksesta ja hyvän merimiestaidon laiminlyönnistä.

Vene upposi juhannuspäivänä vuonna 2020, kun se osui väyläalueen ulkopuolisessa matalikossa vedenalaiseen kiveen. Veneessä oli onnettomuuden aikaan päällikkö, kansimies sekä ruorimies, joka sai surmansa turmassa.

Merioikeus katsoi, että partioveneen kulkema reitti sekä todistajien kertomukset veneen tähystyksestä osoittavat, että päällikkö ei onnettomuudessa toiminut merenkulkumääräysten mukaisesti.

Oikeuden mukaan päällikkö ei ollut riittävän hyvin selvillä aluksen paikasta ennen karilleajoa eikä toiminut ohjeiden mukaan, kun varmaa tietoa paikasta tai kuljettavasta suunnasta ei ole ollut.

Päällikkö rikkoi rajavartiolaitoksen merenkulkumääräystä, jonka mukaan väyläalueen ulkopuolella on noudatettavaa erityistä varovaisuutta ja kiinnitettävä erityistä huomiota tähystyksen järjestelyihin. Tähystyksen merkitys korostui, kun kiihdyttäneen partioveneen keula nousi pystyyn ja vene kulki virallisten väylien ulkopuolella reittiä, jolla oli matalikkoja reitin molemmin puolin.

Lisäksi päälliköllä on määräyksen mukaan vastuu aluksen ja sen henkilöstön turvallisuudesta sekä aluksen turvallisesta navigoinnista, eikä navigointivastuuta voi luovuttaa ruorimiehelle. Päällikkö kertoi oikeudelle luovuttaneensa navigointivastuun ruorimiehelle ennen onnettomuutta.

Merioikeus katsoi, että päällikkö ei noudattanut olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta.

Loviisan edustalla juhannuspäivänä karille ajanut ja uponnut merivartiovene PV 183 nostettiin kesäkuussa 2020. Nosto-operaatiota oli suorittamassa Rajavartiolaitoksen lisäksi pelastuslaitoksen ja poliisin yksikköjä.

Onnettomuustutkintakeskuksen raportin mukaan veneen osuessa kiveen miehistö ei aluksi ymmärtänyt tilanteen vakavuutta, vaan alkoi tyhjentää venettä tärkeimmistä varusteista.

Kun viimeisiä tavaroita etsittiin ohjaamosta, ruorimies astui sisään ohjaamoon ja menetti tasapainonsa veneen äkillisen keikahduksen seurauksena. Miestä ei onnistuttu saamaan pois ohjaamosta ja hän hukkui.

Merioikeuden tuomio ei ole lainvoimainen, eli siihen voidaan vielä hakea muutosta. Merioikeuden asioita käsitellään Helsingin ja Ahvenanmaan käräjäoikeuksissa.

Enemmän aiheesta:

Kokenut ruorimies hukkui, kun Rajavartiolaitoksen vene upposi minuuteissa – syyttäjä vaatii sakkoja veneen päällikölle

Merivartioston uponnut vartiovene nostettiin Loviisan edustalla – katso video operaatiosta

Merivartioston uponnut partiovene pyritään nostamaan tällä viikolla – paikallinen veneilijä: "Vaikea uskoa, että ovat tahallaan yrittäneet oikaista"

Merivartioston partiovene upposi juhannuspäivänä, yksi merivartija kuoli

Juhannuspäivänä merivartiovene upposi, ja ohjaaja hukkui – Miehistö jäi pelastamaan työvälineitä, sillä he eivät tienneet vettä tulvivan sisään 300 litraa sekunnissa

Suosittelemme