Hyppää sisältöön

Pelkosenniemen purkutalojen kanssa tuli ongelma – urakoitsijalta puuttui lupa purkujätteen kuljetukseen ja murskaamiseen kylän ulkopuolella

Kunnan vuokrataloyhtiö purkaa hammashoitolanakin toimineen keltaisen talon sekä kolmen rivitaloa. Purku-urakan hoitaa paikallinen Veljekset Karjalainen.

Pelkosenniemen kuntakeskus ilmakuvassa. Etualalla kylän läpi johtava tie, oikeassa reunassa Kitinen.
Purettu keltainen talo näkyy kuvassa mutkan jälkeen vasemmalla, vanhaa paloasemaa vastapäätä. Kuva on viime keväältä. Kuva: Antti Mikkola / Yle
Marjukka Talvitie

Pelkosenniemellä kunnan omistuksessa olevien talojen purkamisen kanssa on tullut ongelma. Niin sanotun keltaisen talon puiset purkujätteet on kuljetettu entisen sahan viereiselle tontille Lapinkankaalle murskattavaksi, mutta jätteiden murskaamiseen siellä ei ole ympäristölupaa.

Pelkosenniemen vuokratalot Oy oli kilpailuttanut muun muassa hammashoitolana toimineen keltaisen talon sekä kolmen Kurkihyppyläntiellä sijaitsevan rivitalon purku-urakan, ja kahdesta tarjoajasta työ meni paikalliselle Veljekset Karjalaiselle.

Työ alkoivat keltaisen talon purkamisella pari viikkoa sitten. Yrittäjä Kari Karjalainen kertoo, että puurakenteista taloa ei haluttu pölisemisen vuoksi murskata paikallaan, ja siksi tilaajan, Pelkosenniemen vuokratalojen, kanssa sovittiin että jäte viedään muualle murskattavaksi. Kaikkiaan purkukuormaa tuli 50–70 lavallista, Karjalainen arvioi.

Jätteen siirtoon ei ollut lupaa

Työt keskeytyivät viime perjantaina Pelkosenniemen ympäristötarkastajan Kaisa Soppelan määräyksestä, Karjalainen kertoo. Yritys ei ollut jätehuoltorekisterissä ja jätteen siirtoon ei siten ollut lupaa, ei myöskään läjitykseen ja murskaamiseen Lapinkankaalla.

– Ympäristötarkastaja sanoi, ettemme ole jätehuoltorekisterissä niin kuin emme olleetkaan. Viime maanantaina siihen liityin, Karjalainen kertoo.

Karjalaisen mukaan puretun puujätteen läjityspaikka Lapinkankaalla on merkitty työmaa-alueeksi ja siitä on sovittu tilaajan kanssa. Karjalaisen mukaan työmaan sisäinen liikenne, jota puujätteen siirto oli, ei olisi edellyttänyt kuulumista jätehuoltorekisteriin.

– Ympäristötarkastaja on sitä mieltä että se ei ole työmaa-aluetta, yrittäjä sanoo.

Puujätteen murskaaminen pölisee

Koko tilanne harmittaa yrittäjää. Keltaisen talon tontilla olisi lupa murskata puujäte, mutta murskaaminen pölisee, eikä sitä haluttu tehdä purkupaikalla kylän keskustassa.

– Siinä koitettiin fiksusti ajatella, että siitä ei tule pölyhaittaa asukkaille, niin se on nyt siellä metsäkorvessa kielletty. Siihen haetaan nyt lupa. Jos lupaa ei saada tarpeeksi ajoissa, niin se ajetaan sinne tontille takaisin ja murskataan siinä, Karjalainen päivittelee.

Kun puujäte on murskattu, kuljettaa Pohjaset Oy sen energiajätteenä poltettavaksi.

Keltaisen talon purkamisessa asbestityöt on teetetty alihankkijalla, Karjalainen kertoo.

Lupa haettu jälkikäteen viime viikolla

Kari Karjalaisen mukaan siitä ei ollut tietoa, että siirto tarvitsee jätteensiirtoluvan ja se vaatii kuulumisen jätehuoltorekisteriin. Se on nyt haettu jälkikäteen viime viikolla. Lisäksi murskauspaikka tarvitsee ympäristötarkastajan mukaan ympäristöluvan. Tästäkään Karjalaisen mukaan ei ollut tietoa.

– Kyse on muutaman päivän puunmurskauksesta. Sopimuksen mukaan on menty, mutta ympäristötarkastajan esittämistä vaatimuksista ei ollut meillä eikä tilaajallakaan tietoa sopimuskatselmuksessa, Karjalainen sanoo.

Karjalaisen mukaan työmaalla olisi lupa murskata. Nyt tarvittava ympäristölupa on haettu Lapinkankaalle.

– Rakennusten purkutyöt jatkuvat. Purettujen materiaalien siirtoja jatketaan, kun luvat tulevat, Karjalainen sanoo.

”Tämä tuli ihan puskista”

Pelkosenniemen vuokratalojen toimitusjohtaja Asta Ovaska kertoo, että purkujätteen jatkokäsittelyn kielto tuli hänen sähköpostiinsa perjantai-iltana.

– Meillä on ollut hallituksessa tietysti käsitys, että yrityksellä joka tarjoaa, on kaikki asiat kunnossa niin kuin pitääkin olla. Tämä tuli ihan puskista, ettei hänellä olekaan lupaa, Ovaska sanoo.

Ovaskan mukaan vuokrataloyhtiö piti keskiviikkona työmaakokouksen, jossa tilanne käytiin läpi purku-urakoitsijan kanssa.

– Uusia jätteitä ei saa viedä tuonne toiselle alueelle eikä käsitellä. Lupa on ne sieltä kuormata ja kuljettaa purkujätteiden vastaanottopaikalle, Ovaska sanoo.

Yle ei ole tavoittanut ympäristötarkastaja Soppelaa kommentoimaan asiaa, mutta Pelkosenniemen ympäristöterveysjohtaja Hanna Nurmi kertoo, että asia on kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen hoidossa ja etenee askel kerrallaan.

Suosittelemme sinulle