Hyppää sisältöön

Poliisien toiminnasta ukrainalaisten mielenilmauksessa on tehty kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle

Mielenilmaus Kuopiossa sai käänteen, kun järjestäjä tulkitsi poliisin kieltäneen kyltin, jossa luki englanniksi Venäjän olevan terroristivaltio.

Ukrainalaisten mielenilmaus Kuopion torin lavalla. Lavan edessä iso kyltti, jossa lukee Russia is s terrorist state.
Kuopioon sotaa paenneet ukrainalaiset järjestivät mielenilmauksen Kuopion torilla lauantaina 22. lokakuuta. Kuva: Tapio Räihä / Yle
Tanja Kröger
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskunnan oikeusasiamiehelle on tehty kantelu poliisin toimintaan liittyen mielenilmauksessa, joka järjestettiin Kuopion torilla lauantaina 22. lokakuuta.

Asiasta on pyydetty selvitystä ja lausuntoa Poliisihallitukselta. Poliisihallituksen määräaika antaa oikeusasiamiehelle selvitys ja lausunto kanteluasiassa on 31. tammikuuta.

Järjestäjä tulkitsi poliisin kieltäneen kyltin

Kyseessä oli mielenilmaus, jonka järjestivät Kuopioon sotaa paenneet ukrainalaiset.

Noin tunnin kuluttua tapahtuman alkamisesta mielenosoittajat yllättäen poistivat lavan edestä lakanan, jossa luki “Russia is a terrorist state” ja kertoivat poliisin kieltäneen sen.

Ukrainalaisten mielenilmaus Kuopiossa sai käänteen, kun järjestäjä tulkitsi poliisin kieltäneen kyltin, jossa luki englanniksi Venäjän olevan terroristivaltio. Poliisi myöntää suositelleensa, mutta kieltää antaneensa käskyä poistaa kyltti.

Itä-Suomen poliisi tiedotti myöhemmin, että kyseessä oli väärinymmärrys. Poliisin mukaan poliisipartio otti vastaan venäläisen naisen ilmoituksen, että yksi mielenilmauksen banderolleista on vihapuhetta.

Enemmän aiheesta:

Poliisi: Banderollin poisto mielenosoituksessa johtui väärinymmärryksestä – keskustelussa tapahtui käännösvirhe

Venäläinen nainen poistatti kyltin ukrainalaisten mielenilmauksesta Kuopiossa

Suosittelemme sinulle