Hyppää sisältöön

Koronaa ja muita viruksia jyllää Pohjanmaalla – nyt jännitetään, alkaako influenssakausi aikaisemmin kuin yleensä

Pitkittyneessä flunssassa kannattaa varmistaa näytteenotolla, mistä on kyse. Henkilöllä voi olla jopa useita viruksia samanaikaisesti tai peräkkäin.

Käsihygienia ja turvavälit sekä maskit ovat koronan aikana hyväksi havaittuja keinoja torjua virustartuntoja. Niitä voi käyttää edelleen apuna sekä koronan että muiden hengitystieinfektioiden torjunnassa. Kuva: Mirva Ekman / Yle
Hanne Leiwo

Pohjanmaalla jyllää nyt sekä koronaa että muita flunssaviruksia. Lisäksi ensimmäisiä influenssatapauksiakin on jo todettu.

Pohjanmaan hyvinvointialueen infektiotautien vt. ylilääkäri Genet Segaron mukaan koronapotilaita on sekä terveyskeskusten vuodeosastoilla että keskussairaalassa. Vakavia koronatapauksia ei kuitenkaan tällä hetkellä ole sairaalahoidossa.

Segaron mukaan riskiryhmissä saada vakavampi tautimuoto ovat edelleen rokottamattomat, iäkkäät ja esimerkiksi kroonisia sairauksia sairastavat henkilöt.

Pitkittyneessä flunssassa näytteenottoon

Segaro toteaa, että koronavarotoimien ollessa korkealla, myös muita ylähengitystiesairauksia sairastettiin vähemmän. Nyt, kun varotoimia on alettu purkaa, myös nämä muut virukset saavat tilaa tarttua.

– Influenssakausi ei ole vielä virallisesti alkanut, mutta jonkun verran meillä on positiivisia tapauksia, eniten lapsilla, Segaro sanoo.

Influenssakausi alkaa tavallisesti marraskuussa ja sen huippu on joulun–uudenvuoden aikaan.

– Nyt, kun [korona]varotoimet eivät ole niin tiukkoja, pohditaan tuleeko influenssakausi aikaisemmin kuin yleensä.

Liikkeellä on myös ns. tavallista flunssaa. Toisilla sekin voi kestää kauan.

Segaro sanoo, että pitkittyneessä flunssassa olisi hyvä näytteenotolla tarkistaa, mistä viruksista on kyse.

– Kun [korona]varotoimet ovat lievittyneet, alkaa vähemmän esillä olleita viruksia ilmaantua eikä normaalisti kehittyvää immuniteettia ole. Se voi altistaa voimakkaammalle taudille tai voi olla jopa useita viruksia peräkkäin tai samaan aikaan, Segaro sanoo.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon 9. marraskuuta kello 23 asti.

Aiheesta enemmän:

Korona näyttää suuntaavan kausi-infektioksi, mutta tämä vuosi on vilauttanut uusia uhkia

Käsidesin suosio kaupoissa romahti – asiakkaat kertovat, miksi: ”Vähän saa pöpöjä tullakin”

Suosittelemme sinulle