Hyppää sisältöön

Uusittu potilastietojärjestelmä vie turkulaiset kohti hyvinvointialuetta – nyt uusimaan reseptit äkkiä, ettei tule jonoa

Marraskuun 23. päivänä otetaan Turussa käyttöön uusittu potilastietojärjestelmä. Kaikkien potilaiden reseptit käydään läpi ja siirretään sinne vähitellen.

Maritta Karlsson oli hakemassa lääkäriaikaa. Perushoitaja Niina Keckman-Suvinen opastaa tiskin takana. – Reseptit olen jo uusinut netissä. Sen tein heti, kun tieto aiheesta tuli. Lääkäriajan tulin hakemaan täältä, kertoo Karlsson. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Minna Rosvall

Terveyspalvelujen asiakkaita kannustetaan uusimaan pikaisesti reseptejään viimeistään ensi viikon aikana.

Turussa otetaan 23. 11.2022 käyttöön uusi potilaskertomus, ja silloin palvelu on hitaampaa. Ylimenokausi vanhan ja uuden järjestelmän välillä kestää Turussa yli vuodenvaihteen.

Uusi järjestelmä parantaa kaupungin mukaan ammattilaisten työtä. Jatkossa hyvinvointialueella on aiempaa vähemmän asiakas- ja tietojärjestelmiä, ja tieto kulkee näiden välillä aiempaa paremmin.

Terveysasemilla on varattu uuden potilaskertomuksen käyttöön ottoon väljempiä vastaanottoaikoja. Reseptien kirjoitusta ostetaan ulkopuolelta ruuhkien välttämiseksi.

Terveysasemien ylilääkäri Suvi Vainiomäki lupaa, että reseptejä käsitellään silti koko ajan.

– Jos uusiminen ei ole ihan pakollista, on hyvä odottaa ensi vuoteen. Usein tietenkin uusitaan reseptejä Omakannan kautta, mutta lääkärin on sekin resepti uusittava.

Ylilääkäri Suvi Vainiomäki kertoo, että henkilökunta on kouluttautunut uuteen potilastietojärjestelmään ahkerasti. – Naantali, Parainen ja Loimaa ovat jo onnistuneet ottamaan sen käyttöön, joten kyllä mekin. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Vainiomäki muistuttaa, että lääkäri päättää aina, onko lääkitys tarpeellinen. Myös apteekeissa uusitaan reseptejä, mutta uusintapyyntöjä tulee sieltäkin terveyskeskukseen.

– Meillä on palvelulupaus, jonka mukaan uusimme reseptin viikon sisällä. Uskon, että pystymme siihen, mutta satunnaisesti voi mennä kauemminkin aikaa. Jokaisen potilaan lääkitykset katsotaan läpi aina uutta potilastietojärjestelmää varten, kun asiakas on meillä. Emme käy niitä läpi etukäteen, kertoo Vainiomäki.

Hanna järvenpää oli saanut päivän viiveellä lääkäriajan. Hänen mielestään hyvinvointialue on hyvä asia, mutta häntä jännittää, miten asiat lähtevät rullaamaan. Kuva: Minna Rosvall / Yle

E-palvelujen toimimattomuus harmittaa

Varsinkin koronan aiheuttamissa ruuhkissa moni asiakas turhautui Turun terveyspalveluihin. Puhelimella ei päässyt läpi. E-terveyspalvelukaan ei aina toimi, vaikka sen avulla olisi vaivatonta esimerkiksi varata aika lääkärille tai hoitajalle.

E-terveyspalvelujen ongelmiin oli törmännyt myös aiheesta Turun Sanomien mielipidepalstalle kirjoittanut (siirryt toiseen palveluun) kansalainen. Hän sai lopulta varattua ajan käymällä terveysasemalla henkilökohtaisesti.

Ylilääkäri Suvi Vainiomäki kertoo, että e-terveyspalvelujen toimimattomuus on tiedossa.

– Tällä hetkellä joillakin meidän ammattilaisilla on siellä tarjolla aikoja, mutta ei ihan kaikilla. Se saattaa tuottaa vähän epätasa-arvoa. Uskon, että hyvinvointialueelle siirtyminen parantaa e-palveluja jossain vaiheessa, kertoo Vainiomäki.

Vainiomäki vakuuttaa, että puhelimeen silti vastataan. Omaolo-palvelu on hyvä väylä ottaa yhteyttä sähköisesti.

– Meille saa puhelimella tällä hetkellä otettua yhteyttä, mikä ei ollut aikaisemmin ihan aina täysin päivänselvää, kertoo Vainiomäki.

Maunu ja Sirkka-Liisa Hella olivat saaneet ajan heidän kotonaan käyneen, ystävällisen jalkahoitajan avustuksella. – Hyvä, että pääsin nyt hoitoon, huokaisee Sirkka-Liisa Hella. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Hyvinvointialue tulee, oletko valmis?

Vuodenvaihteessa terveydenhuoltopalvelut siirtyvät osaksi hyvinvointialuetta.

Kansalaiset saattavat miettiä, mikä muuttuu. Potilastietojärjestelmä on ammattilaisten kannalta suurin muutos tällä hetkellä. Terveysasemat palvelevat samalla tavalla vuoden alussakin. Myös puhelinnumerot pysyvät samoina.

– Uudenvuoden viikonloppuna torstaista maanantaihin ei saa reseptejä uusittua Omakannan kautta. Siinä on käytännössä ihan muutama päivä, kun reseptejä ei voi Omakannan kautta uusia. Silloinkin niitä voidaan uusia hätätilanteessa terveysasemilla, kertoo ylilääkäri Suvi Vainiomäki.

Hyvinvointialue yrittää sujuvoittaa toimintamalleja terveysasemilla yhteistyössä erikoissairaanhoidon ja sosiaalipalvelujen kanssa.

– Teemme sen eteen töitä, että nämä kaikki asiat näkyisivät myös kansalaisille, ettei tätä uudistusta tehdä turhaan, vakuuttaa Vainiomäki.

Suosittelemme sinulle