Hyppää sisältöön

Pyöräala nousee vauhdilla ylämäkeä sähköpyörän voimalla – yrityksensä myynyt Tapio Hirvaskari: Alan liikevaihto kaksinkertaistuu

Turkulaisen pyöräilyn tukkuliikkeen Huntterin viime vuonna myynyt Tapio Hirvaskari ei malta jättää alaa. Työ maistuu erinomaisesti edelleen ja uudet omistajat arvostavat konkarin tietotaitoa.

Tapio Hirvaskari seisoo polkupyörän takana pyöräliikkeessä.
Tapio Hirvaskari myi pyöräalan tukkuliike ja maahantuontiyritys Huntterin keväällä 2021. Kuva: Huntteri
Tarja Hiltunen

Halu realisoida oma työnsä ja lähestyvä 60-vuotispäivä saivat turkulaisen Tapio Hirvaskarin myymään vuonna 1994 perustamansa pyöräalan tukku- ja maahantuontiyrityksen Huntterin Anssi ja Juhani Elomaalle. Kaupat tehtiin maaliskuussa 2021.

Hirvaskari muistuttaa vanhasta sanonnasta, jonka mukaan yrityksen myynti kannattaa aloittaa ajoissa, eikä vasta silloin, kun on jo pakko myydä. Kaupan hintaa ei ole kerrottu julkisuuteen.

– Syntymäpäivä ei sinänsä ollut mitään merkkipaalu, mutta oli hyvä hetki myydä, kun yritys oli hyvässä vauhdissa. Kauppa oli hyvä sekä myyjille että ostajalle, sanoo Hirvaskari nyt.

Yritystä hän ei kuitenkaan jättänyt. Työ jatkuu hallituksen puheenjohtajana sekä myyntiagenttina saksalaiselle asiakkaalle. Entisen omistajan löytää myös tiskin takaa.

– Sen verran olen antanut periksi, että teen nykyään vain puolikasta päivää, myöntää Hirvaskari.

Pyöräalalla menee lujaa

Huntterin perustamisen aikaan Suomessa elettiin 1990-luvun alun lamaa. Silloin nousua avittivat maastopyörät. Nyt alaa kuljettaa eteenpäin sähköpyörä.

– Alan liikevaihto on lähes kaksinkertaistunut sähköpyörien ansiosta. Tässä on ollut apuna valtion työsuhdepyöräetu, jonka voi käyttää sähköpyörään tai tavalliseen pyörään. Kansantaloudellisesti fiksu ratkaisu, sanoo Hirvaskari.

Hänen mukaansa sähköpyörä on nostanut alan liiketoiminnallista arvoa. Arvo on noussut myös Huntterilla, jonka viime viikolla päättyvän tilikauden liikevaihto oli noin 36 miljoonaa euroa. Yrityksen myyntivuonna liikevaihto oli 20 miljoonaa euroa.

Suomessa on yrittäjän hyvä olla

Tapio Hirvaskari ei väsy kehumaan suomalaista yhteiskuntaa, joka luo hänen mukaansa vakaan toimintaympäristön yrittäjyyteen.

– Suomi on maailman paras maa yrittää. Meillä on vakaat pankit, saatavilla on hyvää työvoimaa, eikä korruptiota ole. Yhteiskunnassa on selkeät säännöt, joiden mukaan rehellisesti toimimalla pärjää. Suomessa ei tarvitse kikkailla, sanoo Hirvaskari.

Suosittelemme sinulle