Hyppää sisältöön

Tampereen taidemuseon johtajaksi on valittu taidehistorioitsija Selma Green

Green aikoo olla keskusteleva johtaja. Taidemuseon tuleva laajennus- ja peruskorjaushanke on hänen mielestään innostava haaste.

Selma Greenkuvattu maisemassa, jossa taustalla näkyy nostokurki.
Selma Green aloittaa tehtävässään vuoden 2023 alussa. Kuva: Tampereen taidemuseo
Heli Mansikka

Tampereen taidemuseon ja Muumimuseon johtajaksi on valittu taidehistorioitsija, filosofian maisteri Selma Green. Green aloittaa tehtävässään ensi vuoden alussa.

Selma Green siirtyy tehtävään Ruotsin Kiirunassa toimivasta uudesta Konstmuseet i Norr -taidemuseosta. Pääosa Greenin työkokemuksesta on Suomesta. Hän on toiminut aiemmin myös Vaasan kaupungin museoiden johtajana sekä johtajana Lönnströmin taidemuseossa Raumalla.

Green on toimittanut useita kuvataidealan julkaisuja, luennoinut taidehistoriasta ja nykytaiteesta sekä toiminut muun muassa amanuenssina, näyttelysihteerinä ja kulttuurituottajana kuvataidealan organisaatioissa ja taidemuseoissa.

Taidemuseon johtajan paikka tuli hakuun, kun museon pitkäaikainen johtaja Taina Myllyharju irtisanoutui tehtävästään kesällä.

Selma Green sanoo ottavansa uuden tehtävän vastaan innostuneesti, sillä Tampereen taidemuseon ja Muumimuseon toiminnassa yhdistyvät hänen pitkän linjan intohimonsa taidehistoria, yhteistyö nykytaiteilijoiden kanssa sekä elävä yhteys taidemuseon yleisöjen ja kumppaneiden kanssa.

– Pidän tätä suurena kunniana ja tulen Tampereelle hyvin innoissani. Tampere on museokaupunkina Suomen veturi, Green sanoo puhelinhaastattelussa Kiirunasta.

Green kertoo, että hänellä on juuria Tampereen seudulla.

– Tunnen kaupunkia entuudestaan suhteellisen hyvin ja olen jo käynnistänyt pienen kodin etsinnän, Green sanoo.

Kehittäjää haettiin

Kulttuurijohtaja Juha Ahosen mukaan Selma Greenin vahvuus on laaja ajattelutapa museoalan kentästä ja taidemuseoiden sisällöistä.

– Haimme nimenomaan kehittäjää. Selma Greenillä on kyky pohtia sitä, mitä museolta vaaditaan tulevaisuudessa.

– Green on urallaan kehittänyt useita museo-organisaatioita sisältöjen, rakenteiden ja toimintaprosessien näkökulmista. Työssään Green on myös tuonut esiin muun muassa osallistavan museotoiminnan sekä saavutettavuuden ja monimuotoisuuden teemoja, Ahonen sanoo.

Taidemuseota odottaa iso laajennushanke

Green aikoo painottaa erityisesti kehittämistyötä, joka kytkeytyy Tampereen taidemuseon peruskorjaus- ja laajennushakkeeseen.

– Hanke on uniikki. Kehittämiskohteet nousevat työyhteisön kanssa keskustellen.

Taidemuseon uudisrakennuksesta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu, jonka vuonna 2017 voitti Siiloksi nimetty suunnitelma. Peruskorjaus- ja laajennushankkeen aikataulu riippuu siitä, kuinka nopeasti alueen kaavoitusprosessi etenee.

Kulttuurijohtaja Juha Ahonen kertoo, että hankkeen valmistelua on jatkettu, ja hän ajattelee hankkeen alkavan aikaisintaan viiden vuoden päästä.

Tampereen taidemuseo on osa kaupungin sivistyspalvelujen kulttuurin palveluryhmää ja sen toimintaan kuuluu taidemuseon lisäksi Muumimuseo. Tampereen taidemuseo huolehtii Suomen toiseksi suurimmasta taidekokoelmasta ja alueellisena vastuumuseona se seuraa Pirkanmaan visuaalista kulttuuria ja palvelee alueen toimijoita. Näyttelytoiminnassaan museo esittelee kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään vahvasti taiteen historiaa ja nykytaiteen ilmiöitä.

Juttua on täydennetty kello 10.12: Lisätty kommentit Selma Greenin puhelinhaastattelusta.

Juttua täydennetty kello 11.43: Lisätty Juha Ahosen kommentteja ja tietoa laajennushankkeen aikataulusta.

Lue myös: Tältä näyttää Tampereen taidemuseon uusi rakennus – arkkitehtikilpailun voitti Siilo

Vasta-avattu Muumimuseo sai yleisöltä ihastuneen vastaanoton: "Onhan tämä hieno ja iso!"

Suosittelemme sinulle