Hyppää sisältöön
Elokuvaohjaaja Jukka-Pekka (J-P) Valkeapää kuvattu Pub Roskapankissa Kalliossa.

Juopot punovat juonta Fuengirolaan sijoittuvassa rikoskomediassa – ohjaaja J-P Valkeapää: "En ole nähnyt yhtään hyvää kotimaista alkoholismikuvausta”

Hetki lyö on yksi inhottavimmista suomalaiselokuvista vuosiin. Hahmojen humala määriteltiin promillen tarkkuudella. Kritiikkiä voi tulla siitä, että transnaisen roolin esittää miesoletettu.

Anton Vanha-Majamaa

Se lähti valokuvasta.

Talvella 2019 Jukka-Pekka Valkeapään ystävä, näyttelijä Pekka Strang, lähetti Espanjan Fuengirolasta kuvan, jossa kevyttoppatakkiin pukeutunut nainen istuu baarin kattoterassilla ja tuijottaa kaljatuoppia.

Katseessa oli jotakin, mikä jäi vaivaamaan.

– Ikään kuin se nainen olisi katsonut kaljatuoppinsa pohjaan ja nähnyt siellä eletyn elämänsä – tai tulevaisuutensa, Valkeapää selittää.

Istumme helsinkiläisen baarin nurkkapöydässä. Kolmen vuoden takaisesta valokuvasta on syntynyt Valkeapään neljäs pitkä elokuva Hetki lyö. Se saa ensi-iltansa perjantaina 11. marraskuuta.

Ei liene liioittelua sanoa, että Hetki lyö on yksi nuhjuisimmista, likaisimmista ja ällöttävimmistä suomalaiselokuvista vuosiin.

Nainen ja kaksi miestä katsovat ikkunasta ulos sotkuisessa huoneessa.
Outi Mäenpää (vas.), Ilkka Heiskanen ja Johannes Holopainen (alh.) näyttelevät reppanoita, jotka yrittävät muuttaa tulevaisuutensa suunnan. Kuva: Elokuvayhtiö Komeetta / Sami Kuokkanen

Niin hirveää, ettei hauskakaan naurata

Fuengirolassa sijaitsevan kapakan nimi on Kaunotar, mutta sisustus on kaikkea muuta. Pullot, huonekalut ja seinälle ripustettu repaleinen Suomen lippu ovat pölyn, rasvan ja lian peitossa.

Niin myös kehyksiin nostettu mekko, jossa toinen paikan pitäjistä, Marjaleena (Outi Mäenpää), on kruunattu Miss Suomen toiseksi perintöprinsessaksi 1980-luvulla.

Marjaleenan kanssa baaria pitävät ja asuttavat hänen poikansa Vili (Johannes Holopainen) ja yhtiökumppani Mikko (Ilkka Heiskanen). Marjaleena ja Mikko ovat rapajuoppoja, Vili polttaa hasista.

Kun Marjaleenan ex-mies Mato (Jukka-Pekka Palo) vapautuu vankilasta ja häätää kolmikon omistamastaan juottolasta, näkevät he tilaisuutensa tulleen. Syntyy juoni, johon sisältyvät Madon uusi puoliso Ninja (Pääru Oja) ja kassillinen rahaa.

Nainen taluttaa mopoa ja kaksi miestä kantaa kolmatta henkilöä tietä pitkin.
Hetki lyö -elokuva on komedia, mutta tarinan edetessä nauru hyytyy. Kuva: Elokuvayhtiö Komeetta / Sami Kuokkanen

Käsikirjoitus syntyi keskellä koronapandemiaa. Valkeapää luki rakastamiaan yhdysvaltalaisia rikoskirjailijoita, kuten Elmore Leonardia, Charles Willefordia ja Donald E. Westlakea. Kirjailijoilta hän lainasi tarinan peruskaavan: altavastaajat yrittävät tehdä elämänsä keikan ja muuttaa tulevaisuutensa suunnan.

Hetki lyö on selkeästi komedia, mutta lopulta myös hyvin surullinen. Alun rillumarei-henki hiipuu, kun asiat etenevät epäonnisia latujaan.

– Se hauska, mitä kirjoittaa, pitää olla niin vittumaisen hirveetä, että vaikka se olisikin hauskaa, niin se ei ole hauskaa, Valkeapää muotoilee.

Ryyppäämisen julma puoli

Suomalaisten alkoholisuhteeseen on liittynyt moralistisia piirteitä Turmiolan Tommista lähtien, Valkeapää huomauttaa. Hän viittaa 1800-luvun varoitustarinoiden viattomaan hahmoon, jonka viina turmelee.

Alkoholismia käsittelevissä elokuvissa päähenkilö halutaan tyypillisesti vapauttaa viinan kiroista. Usein tämä tapahtuu melodraaman, makeilun ja saarnaamisen keinoin.

– Se tarina on kerrottu miljoonaan kertaan. En pidä sitä mielenkiintoisena. En ole nähnyt yhtään hyvää kotimaista alkoholismikuvausta, Valkeapää sanoo.

Elokuvaohjaaja Jukka-Pekka (J-P) Valkeapää kuvattu Pub Roskapankissa Kalliossa.
J-P Valkeapää ei ole juonut alkoholia yli kymmeneen vuoteen. Elokuvan tekeminen ei muuttanut hänen suhdettaan alkoholiin. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Hetki lyö -elokuvan päähenkilöt juovat koko ajan. He laahustavat paikallaan tilassa, jossa päivät seuraavat toisiaan samanlaisina.

– Pimentymistä aamun valonkajosta yön pimeyteen, Valkeapää kuvailee.

Kun pelastus on viimein näköpiirissä, on se tietenkin kangastus.

Elokuvan rujoon ulkoasuun otettiin vaikutteita kuvataiteilija Richard Billinghamin valokuvista sekä Sergio Leonen spagettiwesternistä Hyvät, pahat ja rumat.

– Siinä on se kiiltojen, tomun ja hien käyttö. Hiki jatkuu lavasteissa, jotka on lakattu niin, että nekin näyttävät hikoilevan.

Hahmojen humalan aste määriteltiin promillen tarkkuudella. Ilkka Heiskasen näyttelemä Mikko on selvimmillään 2,9 promillen kännissä.

Näytteleminen on paikoin isoa – varsinkin villisti heiluvan Outi Mäenpään kohdalla – mutta samaan aikaan realistista. Humalaisuus ei saanut lipsahtaa karikatyyriksi.

Ilkka Heiskanen ja Johannes Holopainen puhuivat Ylelle roolihahmoistaan, jotka eivät saaneet lipsahtaa karikatyyreiksi.

Valkeapäälle alkoholi oli työkalu, jolla istuttaa päähenkilöiden päihin aina vaan huonompia ideoita. Alkoholismi määrittää hahmoja, mutta se ei ole elokuvan varsinainen aihe tai hahmot liikkeellä pitävä voima.

– Oman roolihahmoni kohdalla se oli usko tulevaisuuteen ja vilpittömästi kaikkeen hyvään. Se tekee hahmosta aika rakastettavan. Hän tutisee kuin haavanlehti, mutta ajatuksissa kaikki toimii: kohta kylvetään rahassa ja on haciendasta lähtien kaikki, Ilkka Heiskanen kuvailee.

Näyttelijä Ilkka Heiskanen kuvattuna haastattelussa roolistaan Hetki Lyö-elokuvassa.
Ilkka Heiskanen on ollut tekemisissä alkoholismin kanssa omassa elämässään. ”Alkoholi on hyvä tuttu, mutta sovitaan, että pysy toisessa kaupungissa.” Kuva: Tommi Pesonen

Viliä näyttelevälle Johannes Holopaiselle Hetki lyö on kuvaus rakkaudesta ja ystävyydestä. Hahmot toikkaroivat ja kolhivat rytäkässä muita, mutta tavoitteet ovat hyvät.

– Tämä on koskettava komedia perheestä Espanjan aurinkorannikolla tavoittelemassa omia unelmiaan. Täydellinen elokuva tähän vuodenaikaan.

Näyttelijä Johannes Holopainen kuvattuna haastattelutilanteessa Helsingin Alppilassa sijaitsevassa Maltainen Riekko-nimisessä ravintolassa. Holopainen näyttelee roolin Hetki Lyö-elokuvassa.
Johannes Holopainen kuvailee elokuvan tekemistä toteen käyneeksi unelmaksi. ”Miten kaunista on elää, kun saa leikkiä hyvien ystävien kanssa.” Kuva: Tommi Pesonen

Mies näyttelee naista

J-P Valkeapään elokuvien hahmot ovat usein marginaaleissa. He ovat paenneet (2014) seurasi nuorten pakomatkaa koulukodista, Koirat eivät käytä housuja -elokuvassa (2019) perheenisä löysi BDSM-skenen.

Marginaalien kuvaamisessa on riskinsä. Valkeapää muistaa katsojan tulleen Koirat eivät käytä housuja -näytöksen jälkeen listaamaan kohdat, joissa elokuva esitti asiat väärin.

Hän otti palautteen vastaan, vaikka turhautti. Elokuvan tehtävä kun ei ole esittää ideaalia tai opettaa. Silloin tehdään saarnaa, propagandaa.

Hetki lyö -elokuvassa käytetään transfobista kieltä. Lisäksi transnaista näyttelee miesoletettu, virolainen Pääru Oja.

Turkkiin pukeutunut nainen istuu auton takapenkillä.
Pääru Oja näyttelee rikollispomo Madon uutta mielitiettyä Ninjaa, joka kerää rahaa sukupuolenkorjaukseen. Kuva: Elokuvayhtiö Komeetta / Sami Kuokkanen

Roolitus herättänee kritiikkiä, sillä transnaisia ovat elokuvan historiassa näytelleet perinteisesti juuri cis-miehet. Aiheesta käytiin keskustelua vuonna 2020, kun Kansallisteatteri oli palkannut transnaisen rooliin miehen, ja vuotta myöhemmin, kun Helsingin Kaupunginteatteri etsi näyttelijää transnaisen rooliin.

Kansallisteatterin kohdalla kävi ilmi, että transnainen olikin transvestiitti, ja potkut saanut näyttelijä sai roolinsa takaisin. Sekaannus kertoo siitä, ettei sukupuolen moninaisuuteen ole roolituksessa selkeää vakiintunutta tapaa.

Valkeapää sanoo etsivänsä aina sopivinta näyttelijää. Hän korostaa, ettei ole kysynyt Ojalta tämän sukupuolesta. Syy siihen, miksi Ninjan hahmo on nimenomaan transnainen, löytyy elokuvan teemoista.

– Kyse on muutoksista ja haaveista, toiveista uudesta elämästä. Identiteetistä.

Valkeapää sanoo, että Oja konsultoi roolihahmoaan varten amerikkalaista transnaista, joka pitää Youtubessa videoblogia, sekä virolaista transnaista.

”Jokainen elokuvantekijä elää omassa harhassaan”

Valkeapäälle elokuvan tekeminen on leikkiä – varsinkin kirjoitusvaiheessa, jolloin tuotannon realiteetit eivät vielä lyö kasvoille, eikä tarvitse miettiä, olisiko tässä viimein yleisösuosikki.

Hetki lyö on hänen uransa suurin elokuva. 2,68 miljoonan euron budjetista iso osa suli tosin Valkeapään mukaan työryhmän matkakuluihin. Kuvauspäiviä oli 30, mikä on melko vähän.

Ohjaaminen on ”joskus hauskaa, usein hirveää”, Valkeapää sanoo. Hetki lyö oli jossain määrin poikkeus.

– Lapsena kun tulee idea, sen vaan piirtää, eikä sitä mieti, että onko se hieno. Piirtää, että saa idean paperille. Sen keveyden yhdistän taiteen tekemisen parhaimpiin hetkiin. Sitä tunsin kuvauksissa usein.

Elokuvaohjaaja Jukka-Pekka (J-P) Valkeapää kuvattu Kalliossa.
J-P Valkeapää ei ole käynyt Fuengirolassa, mutta mielikuva paikasta on vahva. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Tavallaan elokuvan Fuengirolakin on vain idea. Valkeapää on vuosien ajan fanittanut suomalaisten suosikkikohdetta, joka on ”säilötty, kiinnostavalla tavalla vääristynyt Suomi jostain menneestä ajasta”.

Paikan päällä hän ei ole koskaan käynyt. Hetki lyö kuvattiin tuotantokannustimien vuoksi Teneriffalla.

Fiktiossa on aina kyse kuvitelmasta. Tunteen ja mielikuvan kautta voidaan tavoittaa ihan yhtä todellisia asioita.

Elokuvan valmistuttua Valkeapää kaivoi esiin Pekka Strangin lähettämän kuvan. Sen, jossa naisen katse oli niin kutkuttava, että siitä oli pakko tehdä elokuva.

Valkeapää huomasi, että naisen silmät olivatkin kuvassa kiinni.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 12.11. kello 23:een saakka.