Hyppää sisältöön

Loviisan ydinvoimalat tuottavat kymmenesosan Suomen sähköstä – lähikuukausina syntynevät päätökset sen jatkoluvasta tai alasajosta

Työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja kertoo, että Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen jatkoaikaa koskeva valmistelu on loppusuoralla.

Loviisan ydinvoimaloiden jatkoajasta päätetään mahdollisesti vielä nykyisen hallituskauden aikana.

Loviisan ydinvoimaloiden käyttöä koskevasta jatkoajasta päästäneen päättämään vielä tämän hallituskauden aikana. Energiajätti Fortum on hakenut Loviisassa sijaitsevien ydinvoimaloiden käytölle jatkoaikaa.

Luvan valmistelusta vastaavan työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston ylijohtaja Riku Huttunen kertoo Ylelle, että jatkoaikaa koskeva valmistelu on ministeriössä loppusuoralla.

– Olettaisin, että muutaman kuukauden sisällä ollaan valmistelun osalta valmiita.

Näin ollen Huttunen pitää todennäköisenä, että valtioneuvosto pääsee käsittelemään asiaa jo ensi keväänä eli tämän hallituskauden aikana.

Hänen mukaansa ministeriö odottaa vielä valmisteluun tarvittavia Säteilyturvakeskuksen ja Euroopan atomienergiajärjestö Euratomin lausuntoja.

Jos Fortum saa laitoksilleen jatkoluvan, vuosina 1978 ja 1980 valmistuneet ydinvoimalat voisivat tuottaa sähköä 2040-luvun lopulle asti.

Loviisan laitosten nykyiset käyttöluvat päättyvät vuosina 2027 ja 2030.

Turvallisuus ennen kaikkea, sanoo ministeriö

Loviisan ydinvoimalat tuottavat noin kymmenen prosenttia koko maan sähköntuotannosta.

Työ- ja elinkeinoministeriön Riku Huttusen mukaan ydinvoimainvestointeja tukee nyt sekin, että ydinvoima ja maakaasu saivat Euroopan unionilta ainakin määräaikaisen ilmastomerkin.

– Tämä on tärkeää etenkin ydinenergian rahoituksen ja investointien kannalta. Nythän komissio EU:ssa päätti, että ydinvoima ja maakaasu ovat kestäviä energian lähteitä. Toki näissä nähdään edelleen myös ristiriitaa.

Huttunen sanoo, että uusien ydinvoimaloiden rakentamista koskevien periaatepäätösten valmistelu sekä jo käytössä olevien laitosten jatkoaikaa koskevat valmistelut vievät aina aikaa, koska ydinturvallisuuden valvonnasta ei tingitä.

– On tärkeää, että ydinturvallisuus on kunnossa. Turvallisuus ennen kaikkea.

Fortum on kertonut laitostensa olevan teknisesti hyvässä kunnossa. Yhtiö teetti Loviisan laitoksilleen noin puolen miljardin modernisointiohjelman vuosina 2014–2018.

Vihreiden Harjanne: Kaikki puhdas sähköntuotanto on tarpeen

Aiemmin ydinvoimaa lujasti vastustaneet vihreätkään eivät näytä olevan hallituksessa Loviisan investointien jarruna.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne sanoo, että Suomen kasvavan sähköntarpeen ja päästövähennystavoitteiden vuoksi kaikki puhdas sähköntuotanto on tervetullutta.

– Jos laitokset todetaan Säteilyturvakeskuksen näkökulmasta turvallisiksi, näytämme vihreää valoa, Harjanne ennakoi.

Oppositiopuolue kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen pitää Loviisan ydinvoimalaitosten jatkolupaa suorastaan välttämättömänä.

– On välttämätöntä, että Loviisan reaktorit saavat jatkoluvan. Tuulivoimaa tulee paljon, mutta kylmien ja tyynien pakkasaamujen varalle meillä ei ole yhtään megawattituntia liikaa sähköä verkkoon tulossa.

Mykkänen perää Loviisan laitosten jatkoluvasta päättävältä maan hallitukselta ripeitä toimia. Ydinvoimaloiden jatkoluvista päättää valtioneuvosto, eikä asia tule eduskunnan täysistunnon käsiteltäväksi.

Sen sijaan uusien ydinvoimaloiden rakentamista koskevista periaatepäätöksista päättää eduskunta.

Kokoomus perää uusien voimaloiden rakentamista

Kokoomuksen Kai Mykkäsen mielestä Suomeen tarvittaisiin jatkossa myös uusia ydinvoimaloita.

Hän sanoo, että eduskunnan pitäisi tehdä nelivuotisen energiastrategiansa yhteydessä erillisellä lausumalla selväksi, että Suomeen toivotaan uusia ydinvoimahakemuksia.

Eduskunta tekee päätöksen nelivuotisesta energiastrategiasta kuluvan syksyn aikana. Strategialla tähdätään päästöttömään energiantuotantoon.

– On ratkaisevan tärkeää, että saadaan tuulivoiman rinnalle puhdasta ydinvoimaa, joka tasaa sähköntuotannon heilahteluja, Mykkänen selventää.

Myös vihreiden Atte Harjanne uskoo, että nelivuotisstrategian yhteydessä käydään keskustelua mahdollisista uusistakin ydinvoimaloista.

Hän ei kuitenkaan usko, että Suomeen nousisi vielä nelivuotiskauden aikana uusia ydinvoimaloita. Hän korostaa, että olennaista on puhdas, päästötön ja toimiva energiatalous.

– Tähän pyritään löytämään parhaat mahdolliset keinot, Harjanne sanoo.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 11. marraskuuta kello 23:een asti.

Enemmän aiheesta:

Tästä jutusta löytyy reaaliaikainen sähkön hinta ja erilaisia laskureita – koostimme yhteen tietoa sähköstä

Olkiluodon kaikki reaktorit tuottavat sähköä täydellä teholla – TVO:n turvallisuusjohtaja: ”Tätä päivää on odotettu”

Suosittelemme sinulle