Hyppää sisältöön

Pate Mustajärvi lopettaa Popedassa, mutta säilyykö yhtye? Kysyimme tamperelaisilta, voiko Popeda olla Popeda ilman sen omaa rokkikukkoa

Tamperelaisyhtye on ollut kasassa yli 45 vuotta ja keikkailee edelleen aktiivisesti. Yhtye on ilmoittanut lopettavansa ensi syksynä – tosin lopettamisuutisia on kuultu aiemminkin.

Voiko Popeda olla Popeda ilman Pate Mustajärveä? Katso videolta, miten tamperelaiset vastaavat.
Linnea Pitkänen

Legendaarinen rock-yhtye Popeda jysäytti tiistaina uutispommin ilmoittaessaan, ettei sitä nähdä keikkalavoilla enää ensi syksyn jälkeen. Ainakaan nykyisellä kokoonpanolla.

Bändin pitkäaikainen kitaristi Costello Hautamäki kirjoitti tiistaina Instagramissa, että päätös lopettamisesta oli yksin yhtyeen solistin ja keulakuvan Pate Mustajärven tekemä.

Keskiviikkona Aamulehti (siirryt toiseen palveluun) uutisoi, että Hautamäki toivoo Popedan taipaleen jatkuvan.

– Sillä täytyy kuitenkin olla Pate Mustajärven siunaus. Ilman hänen lupaansa en tee mitään. Aion puhua Popedan tulevaisuudesta Paten kanssa ehkä jo ensi viikonloppuna tai viimeistään seuraavana. Katsotaan, miten hän suhtautuu siihen, voiko Popeda jatkaa ilman häntä, Hautamäki kommentoi Aamulehdelle.

Mutta voisiko Popeda olla Popeda ilman Pate Mustajärveä? Yle kysyi asiaa keskiviikkona Popeda-asiantuntijoilta – eli tamperelaisilta.

– En kyllä näe, että pystyy. Kyllä se Pate on aika iso osa kokonaisuutta, summaa Juuso Grundström.

– Ei. En näe, että kenet Pate Mustajärven tilalle voisi laittaa, toteaa Mari Ruissalo.

– Ei voi. Kyllä se henkilöityy niin paljon Pate Mustajärveen, sanoo Turusta Tampereella vieraileva Kim Rantanen.

Osa kuitenkin suhtautuu asiaan myönteisemmin.

– Kyllä varmaan. Ehkä vähän eri tavalla, sanoo Laura Parviainen.

– Miksi ei? Voiko Queen olla Queen ilman Freddie Mercurya? Hyvin niilläkin näyttää tällä hetkellä menevän, pohtii Mokka Laitinen.

Katoaako pala Tamperetta Popedan mukana?

Popedaa voidaan kuvailla yhdeksi Manserockin kivijaloista. Tampere on iso osa Popedaa, mutta niin on myös Popeda Tamperetta. Yhtye on ollut kasassa jo yli 45 vuotta.

– Olen nyt kymmenisen vuotta asunut Tampereella, ja ensimmäiset asiat, jotka täällä kyllä tuli vastaan olivat Popeda ja jääkiekko. Ja mustamakkara! Siinä on varmaan pyhä kolminaisuus täältä, Mokka Laitinen naurahtaa.

Akaalla lapsuudensa viettänyt Juuso Grundström on kasvanut Popedan musiikin parissa. Hän uskoo, ettei Popedan henki tule katomaan tulevaisuudessa Tampereelta.

– Kyllä musiikki säilyy ja Popedan biisit soi varmasti joka paikassa edelleen, hän sanoo.

Juuso Grundström
Juuso Grundströmillä on Popedasta monta hyvää festarimuistoa. ”Varmaan täytyy mennä ensi syksynä Ratinaan kuuntelemaan Patea viimeisen kerran”, hän pohtii. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Manserockista kirjan kirjoittanut Jari Korkki kuvailee Popedaa ”ikonisimmaksi tamperelaiseksi bändiksi”.

– Tampereella ajatellaan niin, että eihän siitä Popedasta tarvitse tykätä, mutta se on kuitenkin meidän Pate ja meidän Popeda. Se kuuluu kalustoon, vaikka siitä ei tykkäisi, Korkki summaa.

Hän uskoo, että muu bändi tulee vielä jatkamaan keikkailua tulevaisuudessa, mutta hieman eri muodossa. Pate Mustajärvi on yhtyeen ainoa alkuperäisjäsen.

– Tavallaan näen niin, että Costellon bändi voisi jatkaa, mutta onko se sitten enää Popeda? Se on varmaan asia, joka jätkien pitää itse miettiä, Korkki pohtii.

Lisää: Mikko Alatalo tapasi 70-luvulla Juicen Tampereella ja sai ”sähköiskun” – näin manserockin pioneerit mullistivat rockin kielen

Mustajärvi vihjaillut lopettamisesta jo pitkään

Pate Mustajärven halu lopettaa yhtyeessä ei ollut varsinainen yllätys. Mustajärvi kertoi maakuntalehti Kalevalle (siirryt toiseen palveluun) jo vuonna 2020 haluavansa lopettaa Popedan kanssa kiertämisen. Lopettamispuheet tosin vedettiin pian takaisin: Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun) Mustajärvi totesi, ettei minkäänlaista lopettamispäätöstä oltu tehty.

– Voisi sanoa, että Popedan tulevaisuus näyttää tällä hetkellä vähän samalta kuin koko ihmiskunnan tulevaisuus. Ikinä ei voi tietää, mitä huomenna tapahtuu, Mustajärvi totesi lehdelle joulukuussa 2020.

Vaikka päätös nyt pitäisi, keikkailua Mustajärvi ei aio lopettaa kokonaan. Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun) uutisoi tiistaina, että artisti tullaan näkemään jatkossa soolokeikoilla ainakin konserttisaleissa.

henkilökuva
Pate Mustajärvi on Popedan ainoa alkuperäisjäsen. Kuva viime vuoden Himoksen juhannusfestivaaleilta Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Manserockin asiantuntija Jari Korkki arvelee, että lavalla tullaan näkemään jatkossa toinen versio Mustajärvestä.

– Pate ehkä jää eläkkeelle, mutta Pauli jatkaa. Tällä tarkoitan sitä, että soolo-Pauli on vähän herkempi ja se ei ole sama roolihahmo kuin Popedan Pate. Se on eri henkilö, kuin Mustajärven Pauli, Korkki tuumaa.

Ilta-Sanomien mukaan rokkikukko ei halua julistaa lopettavansa lopullisesti Popedassa, jos himo bändiin paluusta yltyykin.

– Jos joku tarjoaa joskus tulevaisuudessa miljoona euroa stadionkeikasta, niin kyllähän silloin saattaa miettiä, että jospa kävisin vetäisemässä Kuuman kesän, Mustajärvi kertoi Ilta-Sanomille.

Voiko Popeda jatkaa ilman Pate Mustajärveä? Voit kommentoida juttua 10. marraskuuta kello 23 saakka.

Enemmän aiheesta:

Popeda lopettaa – Pate Mustajärvi, 66: ”On aika miettiä, mitä haluaa tehdä isona”

Suosittelemme sinulle