Hyppää sisältöön

Uuden pyöräkadun avajaisia vietetään tänään Jyväskylässä – Katutyyppi on tuore näky koko maassa

Osa Yrjönkadusta on muutettu pyöräkaduksi Jyväskylän keskustassa. Pyörille suunnatulla kadulla liikenne toimii pyöräilijöiden ehdoilla.

pyöräkatu yrjönkadulla jyväskylässä
Pyöräkadulla pyöräilijät ajavat punaisella asfaltilla merkityllä alueella. Kuva: Jyväskylän kaupunki
Kaisa Uusi-Kraapo

Jyväskylän ensimmäinen pyöräkatu avataan virallisesti käyttöön tänään iltapäivällä Yrjönkadulla.

Avajaispaikalle Yrjönkadulle Kyllikinkadun ja Tapionkadun välille on järjestetty erilaista ohjelmaa, esimerkiksi sähkö- ja lastipyörien testiajoa.

Yrjönkatu on muutettu tänä syksynä pyöräkaduksi välillä Sepänkatu – Puistokatu Jyväskylän keskustassa. Rakennuttajapäällikkö Jari Lohi Jyväskylän kaupungilta kertoo, että suunnitelmissa kuitenkin on jatkaa pyöräilijöille suunnattua tietä.

– Kunnallistekniikan investointiohjelmassa on tehty ensi vuodelle alustava varaus Yrjönkadun loppuosan muuttamisesta pyöräkaduksi. Kaupunkirakennelautakunta päättää kunnallistekniikan investointiohjelmasta joulukuussa.

Pyöräilyteema jatkuu kaupungissa perjantaina 11.11.2022 pyöräilytapahtuman merkeissä, jossa opetellaan yhdessä kaupunkilaisten kanssa liikkumaan oikein uusilla yksisuuntaisilla pyöräteillä Puistokadulla ja Yliopistonkadulla.

Samalla tapahtumassa muistutetaan näkymisestä pimeimpään vuodenaikaan. Pyörän valojen ja heijastimien kunto on syytä varmistaa ennen ajoon lähtöä.

Pyöräkadulla pyöräilijät ovat etusijalla

Pyöräkatu on Suomessa kokonaan uusi katutyyppi, joka sallittiin vuonna 2020 voimaan tullessa tieliikennelaissa.

Pyöräilijät ajavat punaisella asfaltilla merkityllä alueella ja moottoriajoneuvoilla ajetaan samassa tilassa pyöräilijöiden kanssa, mutta pyörällä liikkuville on annettava esteetön kulku sekä sovitettava vauhti pyöräilijöiden nopeuteen. Kadun nopeusrajoitus on 30 km/h.

Väistämisvelvollisuus pyöräkadun ja muiden katujen risteyksissä määräytyy normaaliin tapaan liikennevalojen, liikennemerkkien ja liikennesääntöjen perusteella.

Suosittelemme sinulle