Hyppää sisältöön

Turun yliopisto sai EU-rahaa levätuotantolaitoksen kehittämiseen

Turun yliopisto on saanut lähes miljoonan euron rahoituksen levätuotantolaitoksen rakentamiseen. Tavoitteena on kasvattaa mikrolevää kasvihuoneiden jätevesiä hyödyntämällä.

En enorm yuccapalm bland andra gröna växter.
Arkistokuva Turun yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta. Kuva: Marie Söderman / Yle
Johanna Lehtola

Turun yliopisto aikoo rakentaa levätuotantolaitoksen. Yliopiston Bioteknologian laitoksen molekulaarisen kasvibiologian yksikkö on saanut lähes miljoonan euron EU-rahoituksen tuotantolaitoksen kehittämiseen.

Yliopiston tiedotteen mukaan tavoitteena on kasvattaa mikrolevää kasvihuoneiden jätevesiä hyödyntämällä.

Levätuotantolaitos rakennetaan Turkuun Ruissalossa sijaitsevaan kasvitieteelliseen puutarhaan. Tuotantolaitos on kuutiometrin kokoinen ja siinä viljellään pohjoismaisia leviä sinisiä biojalostamoja varten. Projektissa hyödynnetään maatalouden jätevesiä levän kasvatuksessa.

– Hyödynnämme pohjoismaisesta luonnosta, Itämerestä sekä suomalaisista järvistä, saatavaa runsasta ja monimuotoista mikrolevää. Näin saamme edistettyä Suomen sinisiin biojalostamoihin sovellettavaa tutkimusta, kertoo tutkimusryhmän johtaja, molekulaarisen kasvibiologian professori Yagut Allahverdiyeva.

EU-raha on peräisin Euroopan komissiolta, joka myönsi kaikkiaan yli 8,5 miljoonan euron rahoituksen kumppaniyliopistojen hankkeelle, jossa mietitään kertotalouden mahdollisuuksia maataloudessa mikrolevien kautta. Horisontti Eurooppa -ohjelmaan kuuluva konsortio muodostuu 6 yliopistosta ja 10 yrityskumppanista, ja sen tavoitteena on hyödyntää levien potentiaalia maataloudessa ja tukea sinistä biotaloutta Euroopassa.

Suosittelemme sinulle