Hyppää sisältöön

Teuvan kunnalle sakot ympäristörikkomuksesta – työntekijät polttivat toistuvasti jätteitä siirtolavalla

Teuvan kunta on jätteitä polttamalla välttänyt jätteistä aiheutuvat kuljetus- ja käsittelymaksut.

Tuoli sekajätteessä
Lavalla on poltettu ainakin puuta, muovia ja metallia sisältäneitä esineitä. Lisäksi sähkö- ja elektroniikkajätettä. Kuva: Paulus Markkula / Yle
Tuomo Rintamaa

Teuvan kunta on tuomittu Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa 3000 euron yhteisösakkoon ympäristörikkomuksesta. Lisäksi kunta määrätään suorittamaan valtiolle rikosuhrimaksu 800 euroa ja todistelukustannuksia yhteensä 356,20 euroa.

Syyttäjän rangaistusvaatimuksen mukaan kunnan työntekijät olivat loppuvuoden 2019 ja alkuvuoden 2020 aikana polttaneet toistuvasti sekalaista kunnan toiminnasta peräisin olevaa jätettä avonaisella metallisella siirtolavalla kunnan varikkoalueella Mannilanmäessä.

Ympäristöviranomaisten 22.1.2020 suorittamassa tarkastuksessa todettiin, että siirtolavan pohjalla on ollut paksu kerros tuhkaa ja muovien ja metallien palojäänteitä.

Lavalla on poltettu ainakin puuta, muovia sekä metallia sisältäneitä esineitä ja sähkö- ja elektroniikkajätettä.

Haittaa ympäristölle ja lähistön asukkaille

Siirtolavan pohjassa on ollut reikiä ja jätteenpoltossa syntyneiden haitta-aineiden on ollut mahdollista päätyä maaperään ja sateen valumavesien myötä vesistöihin.

Jätteenpoltossa on myös vapautunut tai ainakin voinut vapautua haitallisia päästöjä ilmaan. Jätteenpoltosta syntynyt savu on aiheuttanut haittaa lähistöllä asuneille henkilöille.

Rangaistusvaatimuksen mukaan jätteitä polttaneet työntekijät sekä heidän valvontavastuunsa laiminlyönyt esimiehensä ovat olleet virka- tai työsuhteessa Teuvan kuntaan ja toimineet Teuvan kunnan puolesta tai hyväksi.

Teuvan kunta on jätteitä polttamalla välttänyt jätteistä aiheutuvat kuljetus- ja käsittelymaksut. Näin ollen rikos on tehty Teuvan kunnan toiminnassa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Suosittelemme sinulle