Hyppää sisältöön

Jätettä kertyy jatkossa vähemmän Kokkolan suurteollisuusalueelle, kun sinkkitehdas Boliden aloittaa uuden yhteistyön

Sinkin valmistuksessa syntyvä mangaanisakka kuljetetaan tulevina vuosina Kärsämäelle uusiokäyttöön.

Boliden Kokkolan sinkkitehdas.
Uusi yhteistyö ei kuitenkaan poista sinkkitehtaan tarvetta laajentaa jätealueensa kaatopaikkaa. Kuva: YLE/Ida-Maria Björkqvist
Iina Kluukeri

Kokkolassa sinkkitehdas Boliden kykenee tulevaisuudessa vähentämään alueelle kertyvää jätemäärää uudella yhteistyöllä.

Jatkossa sinkkitehtaan prosessissa syntyvä mangaanisakka kuljetetaan kiertotalousyritys Tracegrown käyttöön Kärsämäelle. Tracegrow käyttää mangaania raaka-aineena maatalouslannoitteiden valmistukseen sekä myöhemmin akkuteollisuuden tarpeisiin.

Sopimus on viisivuotinen.

Lue seuraavaksi: Boliden aikoo korottaa ja laajentaa valtavaa jätealuettaan Kokkolassa – Vaarallisten aineiden kaatopaikkaa ympäröi meri sekä pohjavesi- ja Natura 2000 -alueet

Uusi yhteistyö ei kuitenkaan poista sinkkitehtaan tarvetta laajentaa jätealueensa kaatopaikkaa, sillä kyse ei ole merkittävästä määrästä vuositasolla. Määriä Boliden ei kerro julkisuuteen.

– Tämä on hyvä jatkumo sille, että meidän materiaaleja voidaan jo hyödyntää tai niistä tehdään uusia tuotteita. Jo vuosia sinkin tuotantoprosessissa syntyneitä rikkihappoa, hopearikastetta, kuparisakkaa ja höyryä on hyötykäytetty, kertoo toimitusjohtaja Bolidenin Antti Kontiainen.

Kokkolassa sijaitseva Boliden on Euroopan toiseksi suurin sinkkitehdas. Tehtaalla mietitään uusia keinoja jätemäärien vähentämiseksi jatkuvasti. Uusista yhteistyökuvioista ei vielä kerrota julkisuuteen.

Suosittelemme sinulle