Hyppää sisältöön

Katso, miten sähkönsiirtoyhtiöt ovat muuttaneet hintojaan – kaksi yhtiötä tehnyt niin paljon ylituottoa, että hintaa on pakko alentaa

Energiaviraston laskelman mukaan kahdeksan sähkönsiirtoyhtiötä on perinyt vuosina 2020–2021 liikaa maksuja asiakkailtaan. Katso, kuuluuko oma siirtoyhtiösi edelleen hintoja nostaviin vai laskeviin.

Maaseudulla näkee vielä paljon ilmajohtoja. Kaupungeissa ne on kaivettu maan alle jo aikoja sitten. Siirtoyhtiöistä kahdeksan näyttää hinnoitelleen maksunsa parina viime vuonna yläkanttiin. Ne kaikki toimivat kaupungeissa. Kuva: Petri Aaltonen / Yle
Minna Pantzar

Pari vuotta sitten kauhisteltiin sähkönsiirron hintaa, nyt itse sähköenergian hintaa.

Sähkölasku koostuu kuitenkin edelleen sähköenergiasta, sähkönsiirrosta pistorasiaan ja veroista.

Monopoliasemassa alueillaan olevia sähkönsiirtoyhtiöitä vahtiva Energiavirasto on saanut vuosia 2020 ja 2021 koskevan kohtuullisen hinnoittelun laskelman valmiiksi.

Katsotaan siis mitä siirtoyhtiöiden hinnoittelussa on tapahtunut.

Valtaosalla, yli 70 yhtiöstä, hinnoittelu on menossa ali- ja ylijäämä kriteereiden valossa kohdilleen, mutta ei kaikilla.

– Kahdeksan menee ylijäämän puolella. Osa on jo ryhtynyt toimenpiteisiin eli on laskenut tai ilmoittanut laskevansa siirtomaksujaan, mutta eivät kaikki, sanoo verkkovalvonnan johtaja Veli-Pekka Saajo Energiavirastosta.

Ylijäämäyhtiöitä viime vuosilta ovat Caruna Espoo, Haminan Sähköverkko, Lahti Energia Sähköverkko, Lappeenrannan Energiaverkot, Naantalin Energia, Oulun Energia Sähköverkko, Rovaniemen Verkko ja Sipoon Energia.

Lisäksi lähellä ylijäämää ovat Alva Sähköverkko sekä Forssan, Keravan, Turun, Kuopion ja Porin sähköverkkoyhtiöt.

Maksualennusten tielle ovat tänä vuonna jo lähteneet Oulun, Lahden ja Lappeenrannan verkkoyhtiöt. Lappeenrannassa hintoja leikattiin peräti 14 prosenttia. Sipoon Energia poistaa puolestaan perusmaksut kolmeksi kuukaudeksi kokonaan joulu-, tammi- ja helmikuussa.

Hintojaan ovat tänä vuonna muutelleet tai aikovat muuttaa muutkin.

Energiaviraston mukaan Keminmaan Energia on jättänyt perusmaksut perimättä väliaikaisesti. Näin aikovat tehdä myös Keravan Energia, Pori Energia Sähköverkot ja Savon Voima Verkko.

Hintojaan tänä vuonna nostaneet yhtiöt ovat puolestaan olleet alijäämäisiä sekä edellisellä valvontajaksolla että nyt menossa olevalla jaksolla.

Sähkönjakeluyhtiöiden tuottoja ja hinnoittelua tarkastellaan kokonaisuudessaan neljän vuoden jaksoissa ja nyt on menossa jakso 2020-2023.

Hamina ja Rovaniemi pakon edessä

Saajo onkin eniten huolissaan kahdesta yhtiöstä.

– Haminan Sähköverkolle on kertynyt ylijäämää sekä edelliseltä että nykyiseltä nelivuotisjaksolta. Ylijäämää ei voi missään nimessä tulla kahdelta jaksolta peräjälkeen eli tilanne ei voi olla tällainen vuoden 2023 lopussa, Saajo sanoo.

Haminan Sähköverkko on Haminan Energian tytäryhtiö. Emoyhtiön omistaa Haminan kaupunki.

Toinen yhtiö on Rovaniemen Verkko Oy.

– Rovaniemen verkkoyhtiöllä on merkittävää ylijäämä edelliseltä nelivuotisjaksolta. He ovat päässeet tällä jaksolla alijäämän puolelle, mutta kun vanhasta ylijäämästä vähennetään kuluvan jakson alijäämä, yhtiö on edelleen selvästi ylijäämäinen. Heilläkin on kiire päästä nollille, Saajo sanoo.

Edessä on siis väistämättä maksualennuksia, mutta vielä Energiavirastolle ei ole kantautunut tietoja siitä mitä yhtiöt aikovat tehdä.

Rovaniemen Verkko kuuluu Napapiirin Energia ja Vesi yhtiöön, jonka omistaa Rovaniemen kaupunki.

Korjaus 22.11.2022: Alkuviikolla niin Haminan Sähköverkko kuin Rovaniemen Verkkokin kertoivat, että ne ovat jo ryhtyneet alentamaan asiakasmaksujaan, mutta tieto ei ollut tavoittanut Energiavirastoa.

Yle uutisoi tiistaina 22. marraskuuta, että Haminan Sähköverkko on jo tehnyt hintamuutoksia, ja se on lähettänyt niistä tiedon asiakkailleen aiemmin syksyllä. Yhtiön uudet hinnastot ovat olleet voimassa marraskuun alusta alkaen. Yhtiö ei ollut kuitenkaan ilmoittanut asiasta Energiavirastolle. Energiavirastolla on järjestelmä, johon verkkoyhtiöt syöttävät itse hintamuutostietoja.

Rovaniemen Verkko kertoi tiistaina 22. marraskuuta tiedotteella (siirryt toiseen palveluun), että yhtiö on ryhtynyt toimiin ja tarjoaa perusmaksuttomia kuukausia asiakkailleen. Rovaniemen Verkko arvioi, että Energiavirasto ei ole huomannut perusmaksuttomien kuukausien olevan ylijäämän palautusta asiakkaille. Myös Yle kertoi maksujen alentamisesta syyskuussa.

Moni on jo ryhtynyt alentamaan maksuja, jotta ylijäämää ei kertyisi liikaa valvontajakson lopulle. Keinoina ovat asiakkaiden maksujen alennukset ja perusmaksujen poistot, sanoo johtaja Veli-Pekka Saajo Energiavirastosta. Kuva: Rami Moilanen/ Yle

Jakeluyhtiöt ovat lisäksi saamassa tuntuvan kevennyksen omiin kuluihinsa, kun kantaverkkoyhtiö Fingrid alentaa niiltä perimiään maksuja yhteensä 300 miljoonaa euroa.

– Fingridin maksuhelpotus kasvattaa kaikkien yhtiöiden tuottoa, mutta vaikuttaa eniten Haminaan ja Rovaniemeen. Se lisää näiden kahden yhtiön painetta maksualennuksiin entisestään, Saajo sanoo.

Sähkölasku koostuu sähköenergiasta, veroista ja siirtomaksuista. Katso A-studio 15.11.2022: Rahastavatko sähköyhtiöt asiakkaitaan?

Kaupunkien siirtoyhtiöt halvimpia – katso hintalistaus

Edellisen nelivuotisen valvontajakson alijäämäyhtiöt, jotka tekevät tällä jaksolla ylijäämää, voivat toki siirtyä ylijäämäisenä vuonna 2024 alkavalle jaksolle. Aikaa hinnoittelun muuttamiseen on sentään neljä vuotta.

Energiavirasto pystyy siis puuttumaan jakeluyhtiöiden hinnoitteluun varsin hitaasti.

Pääsääntö kun on, että maksuja ei saa periä asiakkailta liikaa kahdeksaa vuotta pidempään.

- Valvontamenetelmää muutettiin tämän vuoden alusta ja vasta ensi vuonna nähdään miten se on vaikuttanut. Mutta näyttää siltä, että vaikutuksia hinnoitteluun on jo ollut. Meille näyttäisi tulleen enemmän perusmaksujen perimättäjättämisilmoituksia ja korotuksetkin ovat vähentyneet merkittävästi, Saajo arvioi.

Viime vuonna päätetyllä lakimuutoksella leikattiin jakeluverkkoyhtiöiden suurinta sallittua tuottoa ja pienennettiin kertakorotusten suuruutta. Käytännössä muutoksen on odotettu pienentävän asiakkaiden maksuja jo tänä vuonna yhteensä 350 miljoonalla eurolla (siirryt toiseen palveluun).

Katso tuoreesta listauksesta onko asuinkuntasi siirtoyhtiö kalliimpien vai halvimpien joukossa.

Esimerkissä on käytetty Energiaviraston mukaan yhtä hyvin tyypillistä sähkönkäyttäjää. Samat yhtiöt tosin löytyivät halvimpien ja kalliimpien joukosta myös esimerkiksi kerrostaloasujan tai sähkölämmitteisen pientaloasujan tyyppiesimerkeissä.

Voit keskustella aiheesta maanantaihin 21.11. klo 23:een asti.

Korjaus: Uutista on päivitetty 22.11. kello 19:38: Lisätty tieto siitä, että Haminan Sähköverkko ja Rovaniemen Verkko ovat jo ryhtyneet vaadittuihin hinnanalennuksiin. Tieto toimenpiteistä ei kuitenkaan ollut päätynyt Energiaviraston järjestelmään, vaikka niistä oli tiedotettu muutoin julkisesti. Poistettu otsikosta sana kohta, sillä yhtiöt ovat jo alkaneet tehdä vaadittavia alennuksia.

Lue lisää:

Vertailu: Sähkönsiirtoyhtiöiden hinnoittelussa on huomattavan suuria eroja

Sähkönsiirtoyhtiöt saavat satojen miljoonien alennuksen: Carunan ja muiden yhtiöiden mukaan asiakkaiden laskut eivät pienene

Kaupungin sähköyhtiö takoo hurjaa tulosta, asukkaat keittävät kahvia puuhellalla – selvitimme miksi Suomen sähkömarkkina on "rikki" ja miksi sitä ei korjata

Verotuksen sähkövähennystä voi hakea tammikuusta lähtien

Suosittelemme sinulle