Hyppää sisältöön

Puinen kosmetiikkapurkki Suomesta lähtee valtaamaan Kiinan markkinoita – muovittomien tuotteiden kauppa käy, ja siksi ostajan kannattaa olla tarkkana

Luonnonkosmetiikan tuotanto kasvaa Suomessa kohisten. Nyt isotkin kosmetiikkafirmat ovat siitä kiinnostuneita ja yrityskauppoja on jo tehty.

Männystä saa luonnonkosmetiikkaan tarvittavaa öljyä ja puusta sorvataan sille pakkaus, esittelee turkulaisen Hetkinen-yrityksen toimitusjohtaja Mona Isotupa.
Lassi Lähteenmäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Luonnonkosmetiikan käyttö ja samalla myös valmistus on viime vuosina lisääntynyt Suomessa vuosittain kymmeniä prosentteja.

Esimerkiksi Perniössä luonnonkosmetiikkaa valmistava Saaren Taika lähti liikkeelle oman keittiön nurkasta. Nyt yritys myy joka kuukausi yli 10 000 luonnonkosmetiikkatuotetta asiakkaille ja sama kasvutahti jatkuu.

Veera Amnelin-Kylämäki esittelee Saaren Taika -tuotteita Perniössä
Saaren Taika toimii Perniössä, jonne saatiin hiljattain suurempi tuotantotila. Purkkeja asettelee toimitusjohtaja Veera Amnelin-Kylämäki. Kuva: Lassi Lähteenmäki

Samanlaisia kasvutarinoita löytyy kymmeniä eri puolilta Suomea. Pro Luonnonkosmetiikka -yhdistyksen mukaan luonnonkosmetiikan kovassa kasvussa ei ole taantuman jättämää jälkeä.

Yksi merkki luonnonkosmetiikan todellisesta kasvusta ja hyvästä imagosta on se, että perinteiset suuret suomalaiset ja kansainväliset toimijat ovat alkaneet pehmentää julkikuvaansa ja tuoda markkinoille myös omia luonnonkosmetiikkatuotteitaan.

Esimerkiksi Berner osti hiljattain helsinkiläisen Naviter-yhtiön ja sai näin haluamansa jalansijan luonnonkosmetiikka-alalla.

Nuoret innostuvat tuotteesta

Luonnonkosmetiikka puree nyt kansalaisiin monella tavalla.

– Sitä kutsuttiin aluksi trendiksi, mutta trendi se ei ole, sillä trendit menevät ohi ja luonnonkosmetiikka on tullut jäädäkseen, tiivistää Pro Luonnonkosmetiikka -yhdistyksen puheenjohtaja Anni Linnavirta.

Yhdistyksen jäsenyritysten yhteenlasketun vuotuisen myynnin arvioidaan olevan nyt noin 30 miljoonaa euroa. Tosin kaikki alan toimijat eivät ole tässä yhdistyksessä mukana.

Erityisen tarkkoja tuotteiden sisällöstä ovat Linnavirran mukaan nuoret ja nuoret aikuiset, jotka vaativat kestävyyttä ruualta, vaatteilta ja kosmetiikalta.

Luonnonkosmetiikka sisältää vain luonnontuotteita.

Pakkaus myy hyvin ainakin Aasiassa

Luonnonkosmetiikan ideologiaan kuuluu, että tuote pakataan ympäristöystävällisesti, eikä enää hankalasti kierrätettäviin monimateriaalisiin muovi- tai lasipurkkeihin.

Pirita Forss Luonkosiksta esittelee luonnonkemikaaleja Naantalissa
Pirita Forss esittelee Luonkos-yrityksen kartonkipakkauksia. Kuva: Lassi Lähteenmäki

Naantalilainen Luonkos on tyypillinen luonnonkosmetiikan valmistaja siinä mielessä, että tuotteet ovat kiinteitä palatuotteita ja jauhemaisia tuotteita.

– Tämä mahdollistaa sen, että muovipurkkien tai lasipullojen sijaan käytetään kartonkia, selventää yrityksen toimitusjohtaja Piritta Fors.

Mona Isotupa esittelee Hetkinen-yrityksen luonnonkosmetiikkatuotteita
Hetkinen-yritys tavoittelee tänä vuonna miljoonan euron liikevaihtoa. Valtaosa yrityksen luonnonkosmetiikasta viedään Aasian markkinoille. Siellä puinen pakkaus ja luonnonmukainen sisältö toimivat hyvin. Kuva: Lassi Lähteenmäki

Turkulainen luonnonkosmetiikkaa valmistava Hetkinen haluaa myös taistella turhaa muovinkäyttöä vastaan. Tämä yritys on valinnut puun pakkausmateriaaliksi.

– Me halusimme tuoda luonnolliset tuotteet ja puhtaan puupurkin niin kauniisti kuin osaamme, jotta ihmiset oppisivat arvostamaan luontoa entistä enemmän, sanoo yritystä johtava Mona Isotupa.

Luonnonkosmetiikkaa pakataan puurasioihin. Etiketin liimausta. Hetkinen, Turku
Saaren Taika-yrityksen tuotteet pakataan käsityönä. Kuva: Lassi Lähteenmäki

Huolellisesti sorvattu puupurkki – ja sen sisältö – ovat toimineet niin hyvin, että Hetkinen-yrityksen tuotteita myydään jo muun muassa Japanissa ja Hongkongissa ja markkinoita ollaan avaamassa myös Kiinaan.

Aitoa luonnontuotetta vai viherpesua?

Suomen kosmetiikkamarkkinoilta löytyy myös tuotteita, jotka näyttävät luonnonkosmetiikalta, mutta ovat jotain muuta.

Anni Linnavirran mukaan luonnonkosmetiikka yleensä sertifioidaan. Näitä sertifikaatteja ovat mm. Natrue ja FI-Natura.

Pienillä ja vasta aloittavilla toimijoilla tällaista sertifikaattia ei yleensä ole.

Pienistä muovikuulista kasvoi iso juttu

Kosmetiikka liittyy kiinteästi mikromuovikeskusteluun. Aiemmin monissa puhdistusaineissa käytettiin pieniä muovikuulia puhdistustuloksen parantamiseksi. Kun sen havaittiin olevan yksi syy mikromuovien lisääntymiseen luonnossa, huoli kemikaaleja kohtaan lisääntyi.

Alettiin kysyä, mitä muuta päivittäin käytettävissä kemikaaleissa on.

Tavallisissa kosmetiikkatuotteissa käytetään tuhansia eri ainesosia. Mikromuoveiksi luokilteltavista muovikuulista on sentään päästy pääasiassa eroon.

Voit keskustella aiheesta 15.11.2022 kello 23 asti.

Suosittelemme