Hyppää sisältöön

Venäjän ydinaseuhkailu tyssäsi Kiinan murahdukseen, uskoo Pekka Toveri

Venäjän puheet Hersonista vetäytymisestä voivat pitää paikkansa, Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö uskoo.

Kinas president Xi Jinping talade efter att han presenterat medlemmarna av politbyråns ständiga utskott.
Kiinan johtaja Xi Jinpingin kielteiset kommentit ydinaseuhkailusta tulkittiin suoriksi moitteiksi Putinia kohtaan. Kuva: Lehtikuva
Anna Näveri

Venäjän rajua ydinaseretoriikkaa ei ole viime päivinä juuri kuultu.

Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri uskoo, että Kiinan nihkeällä suhtautumisella on merkitystä uhittelun hiljenemiseen.

– Venäjällä on ystävät vähissä. Kiina on tärkeä tukija Venäjälle, vaikka se ei tuekaan Venäjää täysin, esimerkiksi aseellisesti tai materiaalisesti, Toveri sanoo Radio Suomen päivässä.

Kiinan presidentti Xi Jinping otti kantaa ydinaseilla uhkailuun marraskuun alussa Pekingissä, Saksan liittokansleri Olaf Scholzin tapaamisen yhteydessä.

– Kansainvälisen yhteisön tulisi vastustaa ydinaseiden käyttöä tai niiden käytöllä uhkaamista, Xi lausui kiinalaisen uutistoimisto Xinhuan mukaan.

Uutistoimiston mukaan Xi jatkoi, ettei ”ydinaseita saa käyttää eikä ydinsotia saa käydä, jotta voidaan estää ydinkriisi Euraasiassa”.

”Kiina on ydinasevoimissa heikompi”

Kommentti tulkittiin varoitukseksi Venäjän presidentti Vladimir Putinille. Esimerkiksi verkkolehti The Politico (siirryt toiseen palveluun) kuvaili, että lausunto oli Xin suorin kritiikki Putinia kohtaan tähän mennessä.

– Kiinan sanomisilla on (Venäjälle) iso merkitys ja varmasti vaikutusta siihen, että ydinasekortin heiluttaminen ja retoriikka ovat selvästi laimentuneet, Toveri uskoo.

Toveri huomauttaa, että ydinaseiden käyttö ei ole millään tavalla Kiinan intresseissä.

– Kiina on ydinasevoimassa Yhdysvaltoja ja Venäjää heikompi. Kiinalla ei ole mitään halua siihen, että ydinaseiden käytöstä tulisi uusi normaali.

Kiinan rooli Venäjän taloudelle korostuu nyt etenkin energiakaupassa, kun kaasun virtaus EU-maihin hyytyy.

Lue lisää: Wall Street Journal: Kiina kiihdyttää nyt ydinohjelmaansa

Vetäytymispuheisiin voi olla uskominen

Suomalainen vakituisesta palveluksesta eronnut kenraalimajuri Pekka Toveri Helsingin Tervasaaressa.   Hän toimi puolustusvoimien pääesikunnan tiedustelupäällikkönä vuosina 2019–2020. Hän erosi vakituisesta palveluksesta vuoden 2020 lopussa.
Pekka Toveri toimii nykyisin tutkijana Ulkopoliittisessa instituutissa. Kuva: Toni Määttä / Yle

Venäjä ilmoitti keskiviikkona vetävänsä joukkonsa pois miehittämältään Hersonin alueelta. Ukraina on epäillyt Venäjän sanoja.

Myös Toveri toteaa, ettei Venäjän sanomisiin ole yleensä luottaminen.

– Mutta tässä tapauksessa uskoisin, että heihin voi luottaa.

– Sotilaallinen tilanne on yksinkertaisesti niin vaikea Venäjälle, että se ei pysty pitämään Dnepr-joen pohjoispuolta ilman suurta riskiä menettää joukkoja ja kalustoa.

Dneprjoen länsipuolella on Toverin mukaan tällä hetkellä Venäjän parhaimmistoon kuuluvia joukkoja, etenkin maahanlaskujoukkoja. Niitä ei haluta menettää.

Ukrainalle Hersonin takaisin saaminen olisi Toverin mukaan iso psykologinen voitto ja osoitus länsimaille siitä, että Ukrainan tukemista kannattaa jatkaa.

Kuuntele Toverin haastattelu kokonaisuudessaan alla olevasta audiosta:

Suosittelemme sinulle