Hyppää sisältöön

Verohallinto miettii uusia keinoja estää jäynät: Järeämpi valvonta huomiota herättäviin summiin tai pilailijoille kova veronkorotus

”Näppäilyvirheen” takia suurituloisten listan kärkeen ponnahtaneen koodarin toiminta saattaa innostaa muita väärien veroilmoitusten tehtailuun. Verohallitus korostaa, että poikkeukselliset summat tutkitaan.

Lähikuva punaisesta postilaatikosta, jossa lukee Piiroinen sekä Goofy Unicorn Oy ja 1337 Sofware Oy.
Piiroisen yhtiöksi ilmoitettiin muun muassa ohjelmistoyritys Goofy Unicorn. Kuvassa yrityksen postilaatikko Tuuloksessa. Kuva: Dani Branthin / Yle
Hannele Muilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Veropäivän huomion varasti nelikymppinen koodari, joka ilmoitti tuloikseen 133,7 miljoonaa euroa ja kertoi myöhemmin summan olleen näppäilyvirhe. Virheeseen on vaikea uskoa, kun Verohallinto lähettää etukäteen veroehdotuksen, joka pitää vielä vahvistaa.

Juhapekka Piiroisen saama huomio saattaa innostaa muita tehtailemaan veroilmoituksiin tekaistuja lukuja. Se kuormittaisi Verohallinnon tarkastajia.

Verohallinnossa uskotaan, että nykyinen valvontaprosessi riittää. Jos asiakkaalle on tulossa poikkeuksellisen suuri jäännösvero tai veronpalautus, asia siirretään virkailijan tutkittavaksi. Hän pyytää asiakkaalta selvitystä. Jos asiakas ei kuitenkaan vastaa yhteydenottoihin, keinoja on vähän.

– Kannattaa tarkkailla tilannetta, tulevatko nämä yleistymään. Virkailijan käsiteltäväksi nostetaan tapauksia, joissa on riski, että verotus ei mene oikein. Valikoinnin kriteerejä tarkastellaan kuitenkin jatkuvasti sen mukaan, millaisia asioita ja ilmiöitä ajassa liikkuu. Sen mukaan jotain voidaan tehdä, Verohallinnon lakiasiainjohtaja Matti Merisalo sanoo.

Hän ei ota kantaa Piiroisen tapaukseen, vaan kommentoi asiaa yleisellä tasolla.

verohallinto, verot, Matti Merisalo, lakiasianjohtaja, mätkyt,
Verohallinnon lakiasiainjohtaja Matti Merisalo luottaa nykyiseen valvontaan, jossa asiakkaiden poikkeuksellisista summista kysytään erikseen. Kuva: Markku Rantala / Yle

Yleensä veroilmoituksissa ilmoitetaan liian pieniä tuloja ja seuraamuksena on vältetyn veron perusteella laskettu veronkorotus. Liian suureksi ilmoitetusta tulosta korotusta ei pystytä laskemaan, jolloin seuraamuksena on vain 75 euron vähimmäiskorotus.

Jos aiheettomia ilmoituksia alkaa tulla enemmän, summan korottaminen voisi olla yksi ratkaisu torpata niitä.

– Kovempi veronkorotus on yksi keino, joka tulee mieleen. Mutta parempi katsoa vielä, mitä tapahtuu.

Verohallinnon pitää saada verotus valmiiksi lokakuun loppuun mennessä. Verotarkastuksia voidaan tehdä sen jälkeenkin.

– Yleensä jostain saadaan impulssi, että henkilö on jättänyt jotain ilmoittamatta ja sitten voidaan oikaista verotusta hänen vahingokseen.

Täysimittaisia verotarkastuksia tehdään yleensä yhtiöihin, mutta pienempiä tarkastuksia tehdään esimerkiksi sijoitustoiminnan perusteella.

Piiroisen tapauksessa huomiota herätti tienattu summa, joka sisältää luvut 1337. Numerosarja on internetkulttuurissa elävä sisäpiirivitsi. Esimerkiksi Piiroisen perustaman ohjelmistoyritys Goofy Unicornin osakemäärä on 133700.

Verottaja ei karsi listaa

Verotiedot tulivat julkisiksi keskiviikkoaamuna kello 8. Silloin suurituloisten listan kärjessä komeili tuntematon Piiroinen.

Merisalon mukaan laki lähtee siitä, että säännönmukaisen verotuksen lopputuloksen tiedot pitää julkaista.

– Meillä ei ole lain mukaan mahdollisuutta lähteä raakkaamaan sieltä pois jotain sellaista, mikä on verotettu. Emme voi tehdä sellaista karsintaa, ettei olla ihan varmoja siitä, onko jokin tulo oikea.

Julkaistava tieto on tulojen lisäksi veron määrä, ei se, onko verot maksettu.

Oikaisu vie aikaa

Piiroisen niskassa ovat tällä hetkellä verottajan määräämät 46 miljoonan euron jälkiverot.

Jotta tulot saa korjattua, verottajalle on tehtävä oikaisupyyntö. Verovelvollinen voi hakea täytäntöönpanon keskeytystä, niin että veroja ei aleta periä sinä aikana kun oikaisuvaatimuksen käsittely on kesken.

Asian käsittelyyn menee aikaa, sillä Merisalon mukaan oikaisuvaatimuksia tehdään vuosittain yli sata tuhatta. Yleensä asiakkaat ilmoittavat jälkikäteen unohtamiaan vähennyksiä.

Piiroinen ilmoitti tehneensä näppäilyvirheensä, kun hän on ilmoittanut virtuaalivaluuttojen kaupasta saatuja tuloja verkossa.

Kryptovaluutat ovat verottajalle hiukan muita tuloja hankalampia selvittää. Niihin liittyviä rahan liikkeitä voidaan kuitenkin selvittää esimerkiksi pankkien kautta.

Verohallinnolla on oikeus tehdä kyselyjä Suomessa toimiville pankeille ja toisten maiden veroviranomaisille.

Helpoimmin pääomatuloista saa tietoa kotimaisista yhtiöistä, sillä arvopaperinvälittäjät ovat tiedonantovelvollisia osakekaupoista. Myös kansainvälisessä arvopaperikaupassa monet maat ovat mukana kansainvälisessä tietojenvaihdossa.

EU ja OECD ovat laatimassa myös kryptovaluuttojen kaupankäyntiin sopimusta kansainvälisestä automaattisesta tietojenvaihdosta, joka edetessään saattaisi tulla voimaan vuonna 2024.

Palkat ja eläkkeet ilmoitetaan tulorekisteriin, josta ne välittyvät Verohallinnolle.

Lue myös:

Tulokärkeen nousseen koodarin 133,7 miljoonan euron tulot paljastuivat "näppäilyvirheeksi" – numerosarja viittaa suoraan nettikulttuurista tuttuun vitsiin

Tulokärkeen nousi koodari 133,7 miljoonan virhetuloilla, Verohallinnon pääjohtaja: Emme voi tehdä mitään – lue tästä pääuutiset veropäivästä

Suurituloisten listan kärkeen nousi nimi, jonka tulot eivät pitäneet paikkaansa. Verohallinnon pääjohtaja Markku Heikura vastaa, kuinka näin on mahdollista käydä.

Suosittelemme sinulle