Hyppää sisältöön

Palomies-sana jäänee pian historiaan – sisäministeriö: Meidän täytyy vastata siihen, mitä yhteiskunta vaatii

Sisäministeriö pyrkii antamaan suosituksensa pelastusalan uusista sukupuolineutraaleista ja paremmin ammattia kuvaavista nimikkeistä ennen vuoden loppua.

Useissa kielissä pelastusalan ammattilaisia kutsutaan sukupuolittavalla ammattinimikkeellä. Sana palomies on suomen kielessä melko uusi.

Miten minusta voi tulla palomies kun en ole poika? eräs tyttö kysyi Outi Salolta, sisäministeriön pelastusosaston erityisasiantuntijalta.

– Se minun mielestäni kuvaa hyvin sitä, että meidän täytyy vastata siihen, mitä yhteiskunta vaatii.

Ja yhteiskunta vaatii uusia sukupuolineutraaleja nimikkeitä pelastusalalle.

Paine uudistukselle ei Salon mukaan ole vain ulkoinen. Myös alan sisällä halutaan muutosta. Esimerkiksi palomies-ammattinimikkeen ongelmallisuus ei liity pelkästään sukupuolittavaan sanaan. Ammatti on entistä monipuolisempi; palomies tekee paljon muutakin kuin sammuttaa tulipaloja.

– Pelastusalan tulee ottaa huomioon toimintaympäristön muutokset tässäkin asiassa. Pelastustoimi on merkittävä osa yhteiskuntaa ja tulee muuttua sen mukana, Salo kertoo.

Sisäministeriön pelastusosaston erityisasiantuntija Outi Salon mukaan virkanimikkeet uudistetaan ensin suomeksi, jonka jälkeen ne käännetään nimikettä palvelevalla tavalla. ”Suoraan käännettynä sana pelastaja kääntyy ruotsiksi pelokkaaksi, joten se ei suoraan palvele tarkoitustaan.” Kuva: Patrik Molander / Yle

Viime keväänä sisäministeriö valmisteli esityksen pelastusalan virkanimikkeistä ja lähetti sen lausuntokierrokselle alan sisällä.

– Sen pohjalta kerättiin havaintoja, miten näihin uusiin mahdollisiin nimikkeisiin suhtaudutaan. Nyt marraskuussa käsittelimme kommentteja ja niiden pohjalta keräsimme ammattia kuvaavia nimiä, pelastusylitarkastaja ja Pelastusalan naiset ry:n puheenjohtaja Mira Leinonen kertoo.

Sekä Leinonen että Salo ovat mukana työryhmässä, joka suunnittelee parhaillaan pelastusalan virkanimikeuudistusta.

Sukupuolineutraali ilmaus on jo käytössä

Palomies-sanan synonyymina käytetään jo nyt pelastajaa. Se on ollut jo vuodesta 1993 ammatin virallinen tutkintonimike.

– Silloin 90-luvun puolivälissä nimikeuudistus on jäänyt kesken. Nyt on tarkoitus viedä se loppuun, Leinonen kertoo.

Pelastusalan naiset ry on mukana nimikeuudistuksen keskusteluissa järjestönä. ”Tuomme mukaan eri pelastusalan organisaatioissa ja pelastusalan eri asteilla toimivien naisten näkökulmaa”, puheenjohtaja Mira Leinonen kertoo. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Muita mahdollisia virkanimikkeitä palomiehelle on palohenkilö ja paloammattilainen, mutta Outi Salon mukaan pelastaja on saanut selkeästi eniten kannatusta.

– Lausuntojen ja työpajan perusteella olen kokenut, että se voitaisiin ottaa omakseen. Sitä kautta saataisiin työtä paremmin kuvaava sekä sukupuolineutraali nimike.

Virkanimikeuudistuksen tarkoituksena on yksinkertaistaa ja yhtenäistää nimikkeiden käyttöä.

– Esimerkiksi media haluaa käyttää sukupuolineutraaleja virkanimikkeitä ja on sen vuoksi tehnyt myös omia nimikkeitä kuten palo-pelastaja, Salo sanoo.

Ehdotukset uusista virkanimikkeistä ovat tulossa pian

Pelastusalan siirtyy hyvinvointialueiden vastuulle alkuvuodesta. Sisäministeriöllä on tarkoitus antaa omat suosituksensa pelastusalan virkanimikkeistä ennen sitä. Silti lopullisen päätöksen nimikkeistä tekee työnantaja eli hyvinvointialue.

– Tämä uudistus on yksi osa pelastustoimen tasa-arvo ja yhdenvertaisuus -toimintaohjelmaa, joka on iso kokonaisuus ja vaatii koko alan sitoutumista, Outi Salo kertoo.

Työryhmä, joka on kokoontunut valmistelemaan virkanimikeuudistusta, painottaa dialogin tärkeyttä eri pelastusalan toimijoiden kanssa. Keskusteluissa on kuultu niin ammattiliittoja kuin sopimuspalokuntalaisiakin.

– Toiset toivottaa muutoksen lämpimästi tervetulleeksi ja toisille se aiheuttaa kipuilua ja hämmennystä siitä, miksi asioita ylipäänsä pitää uudistaa. Tätä varten kaivataan vuorovaikutusta, jotta yhteinen konsensus asiasta saavutetaan, Mira Leinonen kertoo.

Verkkovideota varten lähteenä on käytetty myös Petri Lauermaa Kotimaisten kielten keskukselta.

Katso Yle Areenasta:

Pelastajien työ voi mennä syvälle ihon alle. Millaisista työperäisistä traumoista ensilinjan auttajat kärsivät, ja miten heidän oireiluaan voidaan helpottaa?

Suosittelemme sinulle