Hyppää sisältöön

19-vuotias Gabriel Kivivuori Sereno voitti arvostetun sävellyskilpailun

Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailuun haki tänä vuonna ennätyksellinen määrä säveltäjiä. Finaalissa kuultiin kymmenen teosta.

Hnekilökuva
Gabriel Kivivuori Sereno voitti arvostetun sävellyskilpailun. Kuva: Noora Palola / Yle
Marika Anttonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Gabriel Kivivuori Sereno, 19 on valittu lasten ja nuorten Uuno Klami-sävellyskilpailun voittajiksi Kuusankoskella. Hän voitti kilpailun nuorten sarjan.

Viiden vuoden välein järjestettävä valtakunnallinen kilpailu on tarkoitettu 10–19-vuotiaille sävellyksenharrastajille ja -opiskelijoille. Sen avulla halutaan vahvistaa nuorten säveltäjien oman äänen löytymistä.

Sävellyskilpailussa kilpaillaan nuorten kirjoittamilla sävelteoksilla sekä niiden elävillä esityksillä, jotka toteuttaa Kymi Sinfonietta.

Kivivuori Sereno osallistui kilpailuun teoksellaan, joka perustuu meksikolaisen runoilijan Octavio Pazin runoon El pájaro.

Hän kuvaili esikoisteostaan orkesterille sinfoniseksi runoksi.

– Teoksessa esiintyy kuolema-aihe, kuten Octavion Pazin runossakin. Sävellys on pääosin atonaalista musiikkia, mutta siinä esiintyy myös duurisävyjä. Haluan sillä esittää, että kuolema on osa elämää. Se tulee kaikille jossakin vaiheessa, ja sitä voi ajatella myös rauhana, kuten duurisävy ilmaisee, nuorukainen kertoi harjoituksissa Ylelle.

Katso videolta, miten Kivivuori Sereno kuvailee säveltämistä:

Näin 19-vuotias Gabriel Kivivuori Sereno kertoo omasta sävellyksestään.

Ennätysmäärä osallistujia

Lasten sarjan voitti Samuel Ahonen. Sävellyskilpailuun haki tänä vuonna ennätyksellinen määrä nuoria säveltäjiä.

Tuomaristossa istuvan säveltäjä-kapellimestari Atso Almila kertoi aiemmin Ylelle, että kilpailun taso oli erittäin korkea. Kymmenen finalistin valikoiminen 48:n joukosta ei ollut helppo tehtävä.

– Finaalissa kuullaan kymmenen hyvin erilaista teosta. On romantiikkaa, vähän jatsahtavaa, barokkimaista konsertto muistelusta sekä aivan moderneja, myöskin visuaalisesti outoja näkyjä, jotka tapahtuvat lavalla, Almila kuvailee.

Almilan lisäksi tuomaristoon kuuluvat Markus Fagerudd, Minna Leinonen, Riikka Talvitie ja Sauli Zinovjev, valitsivat kilpailun finaaliin teokset anonyymien sävellysten joukosta.

Uuno Klami (1900–1961) oli suomalaisen säveltaiteen varhaisia modernisteja. Hän syntyi Virolahdella ja ponnisti vaatimattomista oloista kansan suosioon. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ylläpitämän Kansallisbiografian mukaan Klami on yksi Suomen merkittävimmistä suomalaisista orkesterisäveltäjissä.

Voit kuunnella finaalikonsertin Yle Areenasta.

Suosittelemme