Hyppää sisältöön

Valion Annikka Hurme valtiolle: Nyt pitää apua tulla maatiloille

Maatiloilla pohditaan, jatketaanko tuotantoa kevään jälkeen, sanoo Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme. Hurmeen mukaan odottamattomaan kustannuskriisiin on löydyttävä apu valtion, ei kuluttajien kukkarosta.

Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme vierailulla Seinäjoella 10. marraskuuta 2022.
Seinäjoella vieraillut Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme sanoo, että teollisuuden tuntuvatkaan tuottajahintakorotukset eivät pysty peittämään maatilojen jyrkästi kohonneita tuotantokustannuksia. Kuva: Päivi Rautanen / Yle
Päivi Rautanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Valion toimitusjohtaja Annikka Hurmeen mukaan valtion on nyt aika tulla auttamaan alkutuotantoa.

Elintarvikemaakunnassa Etelä-Pohjanmaalla torstai-illalla vieraillut Hurme sanoo, että ruokaketjussa alkutuotantoon on saatava nykyistä enemmän tuloja peittämään jyrkästi kohonneita tuotantokustannuksia.

Hurme korostaa, että maatilojen kustannuskriisi ei liity mitenkään siihen, että maatalousyrittäjät olisivat hoitaneet huonosti liiketoimintaansa.

– Kustannusnousut ovat tulleet tiloille täysin odottamatta. En peräänkuuluta yleistä kriisitukea, vaan kohdennettua ja tilapäistä tukea näihin kustannusnousuihin siten, että selvittäisiin. Nyt monet tilat pohtivat, pystyvätkö ne jatkamaan tuotantoa ensi kevään jälkeen.

Annikka Hurme muistuttaa, että ruokaketju hoiti loistavasti oman osuutensa korona-aikana.

– Eikä mitään koronatukia tullut.

Kuluttajillakin omat paineensa

Hurme ei lähtisi hakemaan ruokaketjuun lisää rahaa nostamalla liikaa kuluttajahintoja.

– Myös kuluttajien tilanne ja ostovoima ovat heikentyneet syksyn aikan.

Hurme muisuttaa, että inflaatio on kova ja se näkyy nousseina kustannuksina jokaisessa perheessä.

– Ruokaa tarvitaan koko ajan. Nyt pitää tulla valtiolta apua.

Maidon tilityshintaa nostettu vuodessa 40 prosenttia

Samoin kuin monet lihatalot myös Valio on korottanut tuntuvasti tuottajahintojaan.

– Viimeisen vuoden aikana Valio on pystynyt nostamaan osuuskunnille maksettavaa tilityshintaa 40 prosentilla, mutta valitettavasti kustannusnousu tiloilla on ollut vieläkin kovempaa, Annikka Hurme kertoo.

Hurme laskee, että litrakohtainen korotus on ollut noin 16 senttiä. Valio maksaa tällä hetkellä osuuskunnille yli 50 sentin litrahintaa.

Valion toimitusjohtaja ei kilpailulainsäädännön vuoksi voi kommentoida tulevaisuuden litrahintoja, mutta onko Valiolla mahdollisuuksia maksaa vielä nykyistä parempaa tuottajahintaa?

– Teemme kaikkemme että pystyisimme.

Tulevaisuuden ruokaketjussa vanhaa ja uutta

Seinäjoella vieraillut Hurme nosti Pohjola-Nordenin paikallisyhdistyksen 75-vuotisjuhlassa esiin elintarviketalouden ja pohjoismaisen ruokaturvan.

Valion toimitusjohtajalla on selvä näkemys tulevaisuuden ruokaketjusta.

– Se muodostuu perinteisistä tavoista tuottaa ruokaa, mutta rinnalle tulee myös uusia ratkaisuja, kuten solumaataloutta ja uusia proteiinin lähteitä. Tulee kasviproteiineja ja keinotekoisesti tehtyjä proteiineja.

Hurme muistutti, että tulevaisuuden ruokaketjussa on kyse isoista muutoksista ja mullistuksista, joten sen toteutuminen ja tasapainoon saaminen vie useita vuosikymmeniä.

Vienti vetää vaikka iso vientimaa on poissa

Valion vienti vetää tällä hetkellä hyvin, vaikka menneiden vuosien suuri vientimaa Venäjä on poissa laskuista. Valio vie tuotteitaan peräti noin 60 maahan.

– Valion kokonaisliikevaihdosta ja maitomäärästä noin 40 prosenttia menee vientiin, Annikka Hurme tarkentaa.

Valion suuria vientimaita ovat tällä hetkellä etenkin Ruotsi, Yhdysvallat ja Aasian maat. Uusia vientimaita ovat muun muassa Espanja ja Puola.

Annikka Hurmeen mukaan muun muassa ranskalaiset ovat ihastuneet suomalaiseen voihin.

– Meidän voi on hyvää maultaan ja ennen kaikkea siinä on hyvät kaulintamahdollisuudet. Siitä tulee lehtevät croissantit.

Aiheesta aiemmin:

Maatilat toimivat nyt ennennäkemättömässä paineessa – pahinta on epävarmuus, sanoo maitotilallinen

Maitotilojen määrä puolittunut 10 vuodessa – lehmistä luopuva Heikki Kuparinen: "Raskainta on, kun viimeinen lehmä kävelee ulos ja navetta hiljenee"

Suosittelemme