Helsinkiläisen Lihatukku Veijo Votkinin remonttitöiden kautta on kanavoitu rahaa rikollisjärjestö Helvetin enkeleille, kertoo Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).
Aluehallintovirasto (Avi) tilasi tarkastuksen Lihatukun osoitteessa sijaitsevan kiinteistöyhtiön toiminnasta sen jälkeen, kun kiinteistöyhtiön vähemmistöosakkaat olivat sitä vaatineet. Tarkastusraportti yhdistää yhtiön rikollisjärjestöön.
Lihatukku Votkinin toimitusjohtaja Asmo Votkin kertoo Ylelle, että yhtiö on käynyt raportin läpi. Yhtiö aikoo selvittää raportin sisältöä ja sen asianmukaisuutta ja jättää toimenpidepyynnön tilintarkastuslautakunnalle, sillä se ei pidä raporttia puolueettomasti tehtynä. Yhtiö aikoo myös selvittää tarkastuksen tekijän menettelyä.
– Kaikkinensa tämän tapauksen taustalla on kyse taloyhtiön osakkaiden välisistä riidoista, jotka ovat jatkuneet jo pitkään, Votkin sanoo.
Lihatukku sijaitsee Helsingin Tukkutorilla osoitteessa Vanha talvitie 8, ja enemmistö sen osakkaista kuuluu Votkinin sukuun.
HS:n näkemän tarkastusraportin mukaan Lihatukku Votkin ja kiinteistöyhtiö tekivät vuosina 2015–2018 mittavien remonttitöiden yhteydessä järjestelyjä, joilla rahaa kanavoitiin Helvetin enkeleille. Toimijat tilasivat noin miljoonalla eurolla urakoita karkkilalaisen miehen toiminimeltä ja yhtiöltä, jotka raportin mukaan olivat peiteyhtiöitä.
HS:n mukaan urakat tekivät todellisuudessa vuonna 2021 kuollut Lihatukun perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Veijo Votkin sekä Helvetin enkelien 59-vuotias jäsen ja hänen edustamansa jengi. Raportin mukaan 59-vuotias oli urakoiden todellinen tilaaja, tarjoaja ja suorittaja, vaikka hänellä ei ole kiinteistöyhtiössä virallista asemaa.
HS:n näkemän raportin mukaan myös karkkilalainen mies on kuulunut Helvetin enkelien lähipiiriin. Jengin osallisuuteen viittaa vahvimmin se, että karkkilalaismies oli maksanut yli 100 000 euron edestä erään muun yhtiön velkoja.
Yhtiö omisti tuolloin 59-vuotiaan jengiläisen kotitalon Puistolassa, ja karkkilalaismiehen mukaan sitä on käytetty Helvetin enkelien erään osaston kerhotilana. Tarkastusraportin tehnyt KHT-tilintarkastaja Ville Vasama sanoo HS:lle, että käytännössä jengiläisen koti maksettiin velkavapaaksi monimutkaisella kuviolla.