Hyppää sisältöön

Salen myyjät marssivat illalla ulos kaakossa, päivällä palkkaneuvotteluiden jumia protestoitiin Vantaalla: ”Voittoa pitäisi jakaa myös työntekijöille”

Palkkaneuvottelut ovat jumissa, sillä Kaupan liitto odottaa muiden alojen palkkaneuvotteluiden päättymistä.

Reeta Cremin,
Don Lehtinen,
Mari Siltanen

Salen työntekijät marssivat perjantaina illalla ulos Kymenlaaksossa mielenilmauksena jumittuneita palkkaneuvotteluita kohtaan.

Myyjät poistuvat työpaikoiltaan kahta tuntia ennen tavallista sulkemisaikaa. Kymenlaaksossa on yhdeksän Salea, joista marsii ulos kymmenen työntekijää.

Aiemmin päivällä yli tuhat Vantaalla sijaitsevan Keskon keskusvaraston työntekijää marssi ulos. Palvelualojen ammattiliittoon (PAM) kuuluvien työntekijöiden ulosmarssin suunniteltu kesto oli noin kahteen iltapäivällä.

Palkkaneuvotteluiden hidastelun syynä on, että Kaupan liitto ei suostu neuvottelemaan PAMin kanssa palkoista ennen kuin Teknologiateollisuus ja Kemianteollisuus ovat saaneet omat neuvottelunsa päätökseen.

Ulosmarssi alkoi Vantaalla kello 12.

Työntekijöiden edustaja: ”Raukkamaista”

PAMin Keskon ammattiosaston varapuheenjohtaja Mikko Ruokonen kritisoi Kaupan liittoa voimakkaasti.

– Näkisin, että he ovat raukkamaisesti vetäytyneet neuvotteluista. On tärkeää, että saadaan työntekijöiden ostovoima säilytettyä. Se on tärkein asia myös kaupalle, sillä sieltä se raha myös heille valuu, Ruokonen kertoo.

Ruokosen mukaan työntekijöillä ei ole konkreettista palkkatoivetta, vaan he toivovat ostovoiman kasvattamista.

– Työntekijät ovat huolissaan ruoan ja sähkön hinnan kasvusta ja siitä, millä he elävät. Samaan aikaan liikkeet tekevät valtavia voittoa. Sieltä olisi mahdollista jakaa myös työntekijöille, jotka sen ansaitsisivat.

Milla Parkko sulki Kouvolan Kaipiaisten Salen oven perjantaina kahta tuntia aiemmin kuin tavallisesti. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

Ruokonen kertoo Keskon suhtautuneen ulosmarssiin ymmärtäväisesti. Viesti on suunnattu Kaupan liitolle, ei työnantajille. Mahdollisista seuraavista toimenpiteistä ei vielä ole sovittu.

Neuvottelut sakkasivat

Kaupan liitto päätti tiistaina, että se aloittaa palkkaneuvottelut vasta tammikuussa. PAM puolestaan kertoi, että kaupan alan työehtosopimusneuvotteluissa helmikuussa sovittiin, että sopimuskauden toisen vuoden palkankorotuksista neuvotellaan 15. joulukuuta mennessä.

PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen kertoi liiton tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) tiistaina pitävänsä Kaupan liiton hallituksen päätöstä ”ylimielisenä vastuun välttelynä”.

Kaupan liitto puolestaan perustelee päätöstä kustannuskilpailukyvyllä. Sen mukaan Suomi ei ole vieläkään toipunut vuoden 2008 finanssikriisiä edeltävälle tasolle, joten on tärkeää, että palvelualat ja kaupan ala eivät lähde korottamaan palkkoja enempää kuin vientialat.

Kaupan liitto pitää ulosmarssia laittomana

Kaupan liiton Työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala sanoo, että kaupan työehtosopimukset ovat voimassa tammikuun loppuun asti.

– Sen takia kyse on laittomasta lakosta. Kun työehtosopimus on voimassa, on sovittu myös työrauhasta, Lavikkala sanoo.

Lavikkalan mukaan edellämainitulta päivämäärältä 15. joulukuuta on mennyt pohja pois, koska vientiteollisuus ei ole saanut omaa ratkaisuaan. Alustavasti PAM:n ja Kaupan liiton piti saada palkkaneuvottelut päätökseen joulukuun puoliväliin mennessä.

– Kansantaloudellisesti on tärkeää, että kauppa ei lähde heikentämään viennin kustannuskykyä, sanoo Lavikkala.

Tämän takia Lavikkalan mukaan heidän pitää ensin tietää mikä on korotustaso, jolla vientiteollisuus pystyy toimimaan.

Kaupan liitto on Lavikkalan mukaan tästä syystä ilmoittanut PAM:lle, että palkkaneuvottelut siirtyy normaaleiksi TES-kierrokseksi tammikuun alkuun.

– Ei ole kyse siitä ettei neuvotella palkankorotuksista, vaan se vain siirtyy joulukuulta tammikuuhun. Silloin voidaan neuvotella myös muista asioita, Lavikkala sanoo.

Lavikkala sanoo, että ongelmia saattaa olla luvassa, jos kaupan ja muun palvelualojen palkkoja ei määritellä viennin kustannuskilpailukyvyn mukaan.

– Silloin voi olla riskinä, että tulee palkkahintaspiraali, jolloin inflaatio ei enää kiihtyisi ulkoisten syiden perusteella, vaan kotimainen kustannustaso. Eli kyse on isoista kansantaloudellisista kysymyksistä, Lavikkala sanoo.

Juttua päivitetty 11.11. kello 16.51: Lisätty Kaupan liiton haastattelu. Kello 18.00 Lisätty tieto Kymenlaakson ulosmarsseista.

Suosittelemme sinulle