Hyppää sisältöön

Inflaatio, energian hinta ja riittävyys suomalaisten huolilistan kärjessä – ilmastonmuutos huolestutti vähiten

Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreessa Ilmapuntari-tutkimuksessa selvitettiin kansalaisten huolenaiheita.

Maitotuotteita, joissa 30 prosentin päiväystarroja.
Hintojen nousu on lisännyt ruokakauppojen iltojen ale-tuotteiden suosiota. Kuva: Esa Huuhko / Yle
Linnea Virtanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Reilut neljä viidestä suomalaisesta on erittäin tai melko huolissaan inflaatiosta, energian hinnasta ja sen riittävyydestä. Asia käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) tutkimuksesta.

Inflaatiosta huolestuneita oli tutkimuksen mukaan tarkalleen 84 prosenttia. Energian hinta ja riittävyys huolestutti vastaajista 82 prosenttia.

Myös sosiaali- ja terveyspalveluiden riittämättömyys sekä Venäjän sotilaalliset toimet ja painostus vaivasi suomalaisia. 77 prosenttia vastaajista kantoi huolta edellä mainituista. Maamme velkaantuminen huoletti vastaajista 71 prosenttia. Kaksi kolmesta (67 %) kantoi huolta myös maan taloudellisesta taantumisesta.

Ilmastonmuutos huolestutti vähiten

Huolilistan pohjalle asettuivat työttömyyden lisääntyminen, korkotason nousu ja ilmastonmuutoksen seuraukset. Noin kolmannes vastaajista oli näistä asioista jokseenkin huoleton itsensä tai läheistensä kannalta.

Työttömyyden lisääntyminen huoletti tarkalleen 62 prosenttia ja korkotason nousu 60 suomalaisista. Ilmastonmuutoksen seurauksista huolta kantoi vain 59 prosenttia vastaajista.

Sukupuoli erotteli jonkin verran näkemyksiä. Miehiä vaivasi naisia enemmän oikeastaan vain maamme velkaantuminen. Naiset olivat miehiä huolestuneempia etenkin sosiaali- ja terveyspalveluiden riittävyydestä, ilmastonmuutoksen seuraamuksista sekä Venäjän sotilaallisista toimista.

Varttuneempi väestö kantaa isointa huolta Venäjän hyökkäyksestä

Tutkimuksen mukaan 18–30-vuotiaat olivat keskimäärää vähemmän huolestuneita maan velkaantumisesta ja Venäjän sotilaallisista toimista. Muissa asioissa nuorten huolet eivät olennaisesti poikenneet muusta väestöstä. Eivät edes ilmastonmuutoksen seurausten osalta, joka on monesti näkynyt tutkimuksissa nuorten suurena huolenaiheena.

Venäjän sotilaalliset toimet olivat asia, jonka kohdalla taas varttuneempi ikäluokka nousi esiin suurimpana huolen kantajana. Yli 60-vuotiaista lähes yhdeksän kymmenestä tunsi levottomuutta asian suhteen.

Ilmapuntari-tutkimusta varten haastateltiin vuoden 2022 aikana reilut tuhat suomalaista 18–79-vuotiaiden ikäluokasta. Siinä selvitettiin kansalaisten huolestumista yhdeksän uhkatekijän kohdalla.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy.

Lue myös:

Nuoret luottavat tulevaisuuteen ilmastonmuutoksesta huolimatta – Abiturientti Alisa Hollmén, 18: ”Haluan löytää kaikista asioista niiden kauniin puolen”

Suosittelemme