Julkisen sanan neuvosto antoi vapauttavat päätökset kaikista paitsi yhdestä 16 kantelusta, jotka oltiin tehty pääministeri Sanna Marinin (sd.) juhlintaa koskevasta uutisoinnista. 15 päätöstä ovat nyt luettavissa JSN:n sivuilla (siirryt toiseen palveluun), yksi päätös tulee julki myöhemmin.
– Ainoastakaan kantelusta ei löytynyt perusteita langettavalle päätökselle, kertoi JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen tiedotustilaisuudessa.
– Useammasta jutusta löytyi kuitenkin toivomisen varaa. Teemme kuitenkin päätökset journalistin ohjeiden perusteella, ja näistä ei langettaville aiheita löytynyt.
Hyvösen mukaan moitteet liittyivät esimerkiksi siihen, että Ylen ja muiden medioiden julkaisemilla bilevideoilla näkyi myös henkilöitä, jotka eivät olleet vallankäyttäjiä tai julkisuuden henkilöitä. He eivät kuitenkaan esiintyneet arkaluontoisessa yhteydessä, eli syytä langettaviin tuomioihin ei ollut.
Kolmessa kanteluista vapauttava päätös tuli JSN:n neuvoston äänestyksen jälkeen, joissa kaikissa tapauksissa äänet menivät 10–2 vapauttavan kannalle.
Yle seurasi tiedotustilaisuuden suorana, ja sen voi katsoa kokonaisuudessaan Yle Areenasta.
Hyvönen perustelee päätöksiä: ”Henkilöt tiesivät että heitä kuvattiin”
JSN:n Hyvönen perustelee yhden kantelun kohdalla, miksei yksityishenkilöiden videomateriaalista uutisoiminen riko hyvää journalistista tapaa. Myös Ylen jutussa julkaistu kooste videoista sai vapauttavan päätöksen.
– Pääministeri kuuluu valtakunnan ylimpiin vallanpitäjiin, jonka takia hänen on lähtökohtaisesti siedettävä arviointia joka kohdistuu hänen toimintaansa vapaa-ajalla.
Hyvösen mukaan vaikka videot oltiin kuvattu yksityistiloissa, kuvattavat henkilöt pääministeri mukaan lukien olivat tietoisia kuvaamisesta. Pääosa yhden bilevideokoosteen henkilöistä oli julkisuuden henkilöitä ja sosiaalisen median vaikuttajia, joten heidän yksityisyydensuojansa on tällaisen aseman takia lähtökohtaisesti alentunut.
– Videomateriaalia ei voida pitää erityisen arkaluontoisena, eikä videon julkaisuun tässä tapauksessa vaadittu asianomaisten suostumusta. Lisäksi videomateriaalin julkaisemisella oli yhteiskunnallista merkitystä.
Hyvösen mukaan videoiden perusteella yleisö pystyi tekemään omat tulkintansa ja johtopäätöksensä ja arvioimaan pääministeriä ja hänen verkostojaan.
Yle kysyi Hyvöseltä tiedotustilaisuudessa, mitä merkityksiä ratkaisulla on jatkon kannalta tiedotusvälineille. Hyvösen mukaan mediaympäristö ja toimittajien työympäristö on muuttunut esimerkiksi lennosta päivittyvien artikkeleiden myötä. Tämä muuttaa sitä, miten juttujen muutosmerkintöjä pitää tarkistella.
– Luulen että tässä on aineksia pohtia journalistin ohjeiden uudistamista. Tällaisesta mahdollisesta uudistusprojektista päätetään pian JSN:n kannatusyhdistyksessä tämän kuun lopulla. Toivomme median uskottavuuden nimissä, että muutosmerkintöjen avoimuus lisääntyy, jotta juttuihin tulevat muutokset olisivat selkeämpiä.
Pääministerin juhlinta nousi kesällä huomion keskipisteeseen
Marinin tanssivideota koskeva uutisointi tuotti JSN:lle 30 kantelua, joista puheenjohtaja otti neuvoston käsittelyyn 16 kantelua. Tiedotteen mukaan (siirryt toiseen palveluun) osa kanteluista liittyi yksityisyydensuojaan ja olivat yksityishenkilöiden tekemiä.
Kantelut eivät ole saaneet Marinin tai muiden videoilla esiintyneiden henkilöiden suostumusta, vaikka yleensä kanteluissa asianomistajien suostumus vaaditaan. Neuvosto kertoo kuitenkin käsittelevänsä kantelut, koska julkaistu materiaali herätti laajaa keskustelua ja epätietoisuutta hyvän journalistisen tavan rajoista.
Lisäksi käsittelyssä on tietojen tarkistamiseen, lähdekritiikkiin, juttujen muokkausmerkintöjen asianmukaisuuteen, mielipiteiden ja sepitteen sekoittumista tosiasioihin ja erittäin kielteisen julkisuuden kohteeksi joutuneiden kuulemista koskevia kanteluita.
Viimeiseen liittyen kolme videoilla esiintyvistä henkilöistä oli antanut suostumuksensa.
Kantelut liittyvät elokuussa julkaistuihin juttuihin, joissa käsiteltiin videomateriaalia pääministeri Marinin juhlinnasta. Yksityishenkilön sometililtä esiin nousseissa videoissa pääministeri tanssi ja vietti aikaa kaveripiirinsä kesken. Osa videoilla esiintyneistä on julkisuuden henkilöitä.
Tanssivideo herätti paljon keskustelua esimerkiksi siitä, millaisessa videomateriaalissa merkittävää valtaa käyttävän henkilön on hyväksyttävää esiintyä. Uutisointi jatkui, kun videossa esiintyneiden henkilöiden sometileiltä nostettiin esille lisää materiaalia, jossa he juhlivat muun muassa pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.
JSN tulkitsee hyvää journalistista tapaa, ei lakia
Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama itsevalvontaelin. Sen tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- sekä julkaisemisenvapautta.
Tätä tehdään tulkitsemalla Journalistin ohjeita (siirryt toiseen palveluun), joiden tavoitteena on tukea sananvapauden vastuullista käyttämistä medioissa ja edistää media-alan etiikkaan liittyvää keskustelua. Ohjeita ei ole tarkoitettu käytettäviksi rikos- tai vahingonkorvausvastuun perusteena.
JSN:lle voi tehdä kantelun kuka tahansa, joka näkee, että uutisoinnissa on loukattu hyvää journalistista tapaa.
Jos tiedotusväline on neuvoston mielestä rikkonut hyvää journalistista tapaa, sille annetaan langettava päätös. Tiedotusvälineen on julkaistava tämä huomautus määräajassa. Vapauttavasta päätöksestä media saa tiedon, mutta sen ei tarvitse julkaista sitä.
Lue lisää:
Juttua päivitetty 11.11.2022 kello 15:50 Juttuun lisätty JSN:n Hyvösen kommentteja medioille suunnatuista moitteista.
Juttua korjattu 11.11.2022 kello 14:40 Juttuun korjattu, että vapauttavat päätökset on annettu viidestätoista eikä kuudestatoista kantelusta. Päätös viimeisestä kantelusta tulee JSN:n mukaan myöhemmin.
Juttua muokattu 11.11.2022 kello 17.30. Muutettu lauseiden paikkaa niin, että jutusta käy selkeämmin ilmi journalistin ohjeiden muutostarpeiden koskevan esimerkiksi muutosmerkintöjä ja niiden avoimuutta.