Hyppää sisältöön

Mereen vajonneen Ocean Barin arvioitu paino kaksinkertaistui 70 000 kiloon – Sukeltaja: ahdas ja vaikea tila sukeltaa

Ocean Bar -ravintolalautan nosto sai kaupungilta kaksi viikkoa lisäaikaa. Arvio lautan painosta kaksinkertaistui, kun sukelluksissa selvisi, että kyseessä onkin rautainen lossi.

Uponnut ravintolalautta ja nostokalustoa.
Uponnut ravintolalautta ja nostokalustoa. Kuva: Kalle Purhonen / Yle
Elisa Paljakka,
Noora Palola

Meren pohjaan vajonneen Ocean Bar -ravintolalautan nosto kestää arvioitua kauemmin. Kotkan kaupunki on myöntänyt työn toteuttamiseen kahden viikon lisäajan.

Ravintola-alus Ocean Bar vajosi Kotkan Kantasataman rantaan alkuvuodesta sen jälkeen, kun se oli edellisenä kesänä kallistunut voimakkaasti.

Ocean Barilla oli ongelmia jo ennen sen uppoamista. Esimerkiksi vessavesiä oli johdettu sieltä suoraan mereen. Yrittäjät tuomittiin ehdolliseen vankeuteen ympäristön turmelemisesta.

Ocean Barin konkurssin vuoksi reilun 170 000 euron nostotyö maksetaan kaupunkilaisten pussista.

Hylky painaa 70 000 kiloa

Maankäyttöasiantuntija Mauri Pyysalo kertoo, että Kotkan kaupunki myönsi nostoprojektille lisäaikaa.

– Sukelluksissa on selvinnyt ravintolalautan piirustuksista poikkeavia rakenteita. Niihin liittyvien odottamattomien seikkojen vuoksi nostolle annettiin lisäaikaa. Olemme koko ajan saaneet ajantasaista tietoa nostajilta, Pyysalo sanoo.

Uponnut ravintolalautta ja nostokalustoa.
Veden syvyys uppoamiskohdassa on seitsemän metriä. Lautasta on näkyvissä pinnalla sen kattorakenteet. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Vajonneen ravintolalautan nostoa vaikeuttaa sen paino, joka on paljastunut sukelluksissa kaksi kertaa aikaisemmin arvioitua suuremmaksi. Kaksikerroksisen ravintolalautan pohjarakenteista ei löytynytkään ponttooneja vaan se on rakennettu vanhan lossin päälle.

Jouni Pukki katselee kameraan ja hänellä on päällään keltainen huomiotakki. Taustalla näkyy laituri jossa on vene.
Uudet havaitut vuodot lautan sisärakenteissa on tilkittävä ennen nostoa, jotta alus voidaan pumpata tyhjäksi vedestä. Kuva: Noora Palola / Yle

Nostosta vastaava Rannikon Sukelluspalvelun Jouni Pukki vakuuttaa, että alus kyllä nousee ajallaan.

– Teemme pitkää päivää, jotta alus saataisiin ylös. Nostorekit on nyt kiinnitetty paikoilleen ja pumppaamme hylkyyn ilmaa nähdäksemme mistä se vuotaa. Alus on ruosteinen ja vuotojen tilkitseminen vie aikaa. Lisäksi hylyssä on vaikea sukeltaa, koska siellä on ahtaat tilat, Pukki kertoo.

Lisää aiheesta:

Uponneen baarilautan varat makaavat meren pohjassa – Kotkan Ocean Bar nostetaan ylös veronmaksajien piikkiin

Baari upposi meren pohjaan, eikä omistajalla ole varaa onkia sitä ylös – pian se nousee 177 000 euron hintaan kaupunkilaisten piikkiin

Satama-altaassa kellui vessapaperia, kun Oceanbar-ravintolalautan käymälävedet johdettiin suoraan mereen – lautan vetäjille rikostuomio Kotkassa

Suosittelemme sinulle