Pörssit kohosivat Yhdysvalloissa torstaina nopeammin kuin kertaakaan yli kahteen vuoteen.
Teknologiapörssi Nasdaq kohosi lähes 7,5 prosenttia. Yhdysvaltain suurimpia yhtiöitä kuvaava S&P 500 -indeksi taas nousi noin 5,5 prosenttia. Koko vuoden ajalta pörssit ovat yhä syvästi miinuksella, mutta sijoittajille valtava päivänousu on yhtä kaikki ilon aihe.
Nousun käynnistivät Yhdysvaltain lokakuun inflaatioluvut.
Osakemarkkinoilla on kuukaudesta toiseen odotettu merkkejä inflaation hidastumisesta. Torstaina raportoitu lokakuun vuosi-inflaatio, 7,7 prosenttia, oli puoli prosenttiyksikköä syyskuuta matalampi.
Vielä merkittävämpää on, että inflaatio hidastui voimakkaammin kuin mitä kaikkein optimistisimmat analyytikotkaan ennustivat.
Osakemarkkinoilla yllätykset aiheuttavat suuria reaktioita, koska hinnoissa on aina mukana ennusteet tulevasta. Tänä vuonna positiivisia yllätyksiä ei juuri ole nähty, vaan pörssit ovat painuneet miinukselle kymmeniä prosentteja.
Nordean varallisuudenhoidon päästrategi Antti Saari toteaa, että markkinareaktio oli entistä voimakkaampi, koska taustalla olivat Yhdysvaltain keskuspankin Fedin viime viikon kovat lausunnot ja koronnostot.
– Viime viikolla Fedin kommentit antoivat ymmärtää, että korot olisivat yhä nousemassa voimakkaasti. Lokakuun inflaatioluvut viittaavat eri suuntaan.
Inflaatio vaikuttaa pörssikursseihin kahta pääasiallista reittiä.
Korkea inflaatio tarkoittaa nousevia korkoja. Kun korot nousevat, osakkeista tulevaisuudessa saatavien osinkojen – siis voittojen – niin sanottu nykyarvo pienenee. Se tekee osakkeista vähemmän houkuttelevia sijoituskohteita.
Toiseksi inflaation tuomat koronnostot kiristävät kotitalouksien kulutusmahdollisuuksia ja vähentävät yritysten investointeja, kun lainaamisesta tulee kalliimpaa. Tuloksena koko talous hidastuu, yritysten voitot pienenevät ja osakkeita omistaville on luvassa vähemmän osinkoja.
Lokakuun odotettua pienemmät inflaatioluvut vaikuttavat käänteisesti. Keskuspankki nostaa korkoja luultavasti hieman hitaammin, kun inflaatio hellittää.
Hellittääkö inflaatio myös Euroopassa?
Yhdysvaltain ja Euroopan inflaation taustalta löytyvät osin eri syyt. Euroopassa suurin inflaation aiheuttaja on korkea energian hinta. Yhdysvalloissa inflaatiota aiheuttaa Euroopasta poiketen myös talouden aito ylikuumeneminen.
Laskeeko inflaatio nyt Yhdysvaltain ohella Euroopassakin?
– Ei. Euroopasssa näyttää siltä, että korkein inflaatio on vielä edessä, vastaa Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto.
Yleinen odotus on, että inflaatio on korkeimmillaan vuodenvaihteen tienoolla ja hidastuu sitten. Euroopan komissio odottaa tänään perjantaina julkaistussa ennusteessaan (siirryt toiseen palveluun) ensi vuodelle yhä 6,1 prosentin inflaatiota euroalueelle.
Kuusisto ja Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu toteavat, että kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei ole vielä syytä vetää myöskään Yhdysvaltain inflaatiosta. Kuukausitasolla inflaatiossa on nimittäin huomattavaa vaihtelua, mikä ei kerro pitkän aikavälin suunnasta.
– Varmasti se sieltä alaspäin lähikuukausina tulee, mutta inflaatio on edelleen todella korkealla tasolla, Koivu toteaa.
Etenkin palkkojen nousu voi vielä kiihdyttää hintojen, varsinkin palveluiden, nousua myös Yhdysvalloissa.
Torstain markkinareaktiot voivat vaikeuttaa Euroopan inflaatiota
Paitsi pörssiin, Yhdysvaltain inflaatioluvut vaikuttivat myös korko-, valuutta- ja raaka-ainemarkkinoille.
Dansken Minna Kuusisto sanoo, että se voi hankaloittaa entisestään Suomen ja Euroopan vaikeaa inflaatiotilannetta.
Keskuspankit pyrkivät hillitsemään inflaatiota nostamalla ohjauskorkojaan. Se vähentää kysyntää ja hidastaa sitä kautta koko taloutta.
Torstaina markkinakorot sen sijaan laskivat, kun markkinat odottavat Yhdysvaltain keskuspankilta hieman maltillisempia koronnostoja. Yhdysvaltain korot ja rahapolitiikka vaikuttavat koko maailman rahoitusoloihin.
– Jos rahoitusolot kevenevät ennenaikaisesti, se itsessään uhkaa taas kiristää inflaatiota, Kuusisto sanoo.
Euroalueen inflaatiota voi kiihdyttää sekin, että raaka-aineiden hinnat kohosivat torstaina, kun markkinat reagoivat inflaatiolukuihin. Raaka-aineet kallistuivat reaktiona dollarin halpenemiseen.
Kuusisto sanoo, että Euroopan tulevan inflaation määräävät energiakriisin eteneminen sekä palkkakehitys ja yritysten kyky siirtää kustannusten nousua asiakkailleen. Kaksi jälkimmäistä ovat riippuvaisia siitä, minkälaista vauhtia Euroopan taloudet kasvavat tai supistuvat.
– Epämiellyttävä tosiasia on se, että ainut seikka, mikä inflaatiopaineita hillitsee, on talouden ajautuminen taantumaan.
Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 12.11. kello 23:een saakka.
Lue lisää: