Hyppää sisältöön

Kuollut paloittelusurmaaja Virpi Butt on nyt ainoa tiedossa oleva epäilty Raisa Räisäsen murhassa

Keskusrikospoliisin mukaan epäiltyjä voi tulla vielä lisää. Buttia ei ole saatu poissuljettua eikä vahvistettua epäiltynä.

Kaksi koulukuvaa Raisa Räisäsestä
Raisa Räisänen katosi Tampereella 16. lokakuuta vuonna 1999. Näitä valokuvia Räisäsestä jaettiin julkisuuteen etsinnöissä. Kuva: Poliisi
Anu Leena Hankaniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Paloittelusurmasta tunnettu Virpi Butt on tällä hetkellä ainoa tiedossa oleva epäilty 16-vuotiaana kadonneen Raisa Räisäsen murhatutkinnassa.

Hänen osuuttaan mahdollisessa henkirikoksessa ei ole saatu poissuljettua, mutta ei vahvistettuakaan.

Koripalloa harrastava Raisa Räisänen katosi Tampereella 16. lokakuuta vuonna 1999. Siitä lähtien hänen katoamistaan on tutkittu.

Ilta-Sanomat kertoi perjantaina, että keskusrikospoliisi on epäillyt Virpi Buttia 16-vuotiaana kadonneen Raisa Räisäsen murhasta. IS kertoi, että Butt on yhtenä tutkintalinjana ollut naisepäilty.

Virpi Butt oikeussalissa.
Virpi Butt on tällä hetkellä ainoa tiedossa oleva epäilty Raisa Räisäsen murhatutkinnassa. Kuva Buttista vuodelta 2005. Kuva: Mika Kanerva / Yle

Epäily nousee esille poliisin televalvonnasta

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jussi Luoto ei ota kantaa nimiin. Hän vahvistaa kuitenkin Ylelle, että naisepäiltyä epäillään edelleen, eikä häntä ole saatu poissuljettua.

Luoto muistuttaa, että pitkän tutkinnan aikana on ollut useita nimeltä tiedettyjä epäiltyjä. Näiden muiden osuus on saatu kuitenkin poissuljettua, eikä heitä enää epäillä, ellei jotain uutta vinkkiä tule.

Kuinka monta epäiltyä on tällä hetkellä?

– Yhtä henkilöä ei ole voitu poissulkea, häntä epäillään yhä.

Ainoassa epäillyssä eli naishenkilössä on siis kyse Virpi Buttista. Buttin nimi nousee esille Pirkanmaan käräjäoikeuden pakkokeinopöytäkirjoista. Yle on lukenut asiakirjat.

Keskusrikospoliisi tarvitsi vuonna 2019 luvan oikeudelta kuunnella Buttia Räisäsen murhasta epäiltynä. Poliisi esitteli oikeudelle seitsemän vinkkiä ja todistajaa, kun pyysi lupaa kuunnella Buttin bulgarialaista liittymää.

Lukuisia vinkkejä

Yksi vinkeistä on ollut paljon julkisuudessa. Räisäsen näköinen nainen oli nähty Lapintiellä kävelemässä itseään lyhyemmän, 30–50-vuotiaan naisen kanssa. Tämä nainen oli nähty aiemmin kapakoissa.

Vinkkejä tuli myös lukuisia muita. Todistajien mukaan nuori noin 20-vuotias tyttö oli nähty liikkuvan itseään vanhemman, ainakin noin 30–40-vuotiaan, tyttöä lyhyemmän naisen kanssa esimerkiksi Tampereen Hämeensillalla, Koskipuistossa, Tuomiokirkonkadulla ja Lapintiellä Vuorikadun risteyksessä.

Yksi silminnäkijöistä tiesi Buttin kuntosalilta ja Gladiaattoreista ja tunnisti tämän.

Yksi todistajista heräsi Räisäsen katoamisyönä kamalaan naisen kirkaisuun.

Katusoittajana ollut todistaja kertoi puolestaan havainnoistaan vasta vuonna 2006. Ilta-Sanomat kertoi näistä havainnoista ensimmäisenä.

Katusoittaja kertoi törmänneensä Virpi Buttiin, joka oli esitellyt todistajalle repussaan ollutta ihmisen päältä vaikuttavaa päätä. Todistaja kertoi olevansa 95 prosenttisen varma, että kyseessä oli tytön pää.

Butt on kuollut ulkomailla

Virpi Butt kuoli vuonna 2021, kertoi Ilta-Sanomat (IS). Hän oli kuollessaan 49-vuotias.

Poliisi vahvistaa Ylelle, että Buttia koskeva kuolemansyyn selvittäminen on käynnissä Sisä-Suomen poliisissa. Tieto kuolemasta on tullut ulkomailta.

Butt tuomittiin elinkautiseen niin sanotusta Pirkkalan paloittelusurmasta vuonna 2003. Vankeusrangaistus kesti 15 vuotta.

Butt vapautui ehdonalaiseen vuonna 2018. Mediatietojen mukaan ennen vapautumistaan hän vaihtoi nimensä Lucrezia Francesca Pandora Buttiksi.

Koska Butt on vasta epäilty, eikä hänen osuudestaan ole varmuutta, tutkinta Raisa Räisäsen tapauksessa jatkuu yhä.

Muokattu 11.11. kello 16.38: Lisätty tieto, että Butt vaihtoi nimensä ennen vapautumistaan ehdonalaiseen.

Enemmän aiheesta:

Elävä arkisto: Kun Raisa Räisänen katosi, äiti tasapainoili toivon ja pelon välillä

Tamperelaisen 16-vuotiaan Raisa Räisäsen katoamisesta tuli kuluneeksi 20 vuotta vuonna 2019.
Keskusrikospoliisi tutki vuonna 2017 uutta vihjettä, jonka mukaan Raisa olisi surmattu ja haudattu Pälkäneelle.

Toimittaja Marko Niemen Viimeinen johtolanka -podcastissa on nostettu esiin henkirikoksia, jotka ovat olleet osin jo hieman unohdettuja. Ensimmäisellä tuotantokaudella hän tutki Raisa Räisäsen tapausta.

Suosittelemme sinulle