Hyppää sisältöön

Porin uusi kaupunginjohtaja valitaan tänään - valtuustoryhmissä hiotaan vielä asetelmia vaaliin

Vaalin ennakkosuosiksi vaikuttaisi nousseen Keskon aluejohtaja, sitoutumaton Lauri Inna, joka saa kannatusta niin oikealta kuin vasemmaltakin.

Kolme ihmistä.
Kaupunginjohtajaehdokkaat Lauri Inna, Lauri Kilkku ja Krista Kiuru osallistuivat paneeliin Porin valtuuston edessä 7. marraskuuta. Kuva: Petri Huru
Mika Viljanen

Porin kaupunginvaltuusto aloittaa historiallisen kokouksensa maanantaina klo 16. Ennen kaupunginjohtajan valintaa valtuusto käsittelee muun muassa toista tärkeää asiaa eli Porin ensi vuoden talousarvioesitystä.

Historialliseksi kokousta voi kutsua siksi, että ensimmäistä kertaa Pori saa määräaikaisen kaupunginjohtajan. Seuraavat kuusi vuotta Poria johtaa joko Lauri Inna (sit.), Krista Kiuru (sd.) tai Lauri Kilkku (kok.).

Kun demariministeri Krista Kiuru ja kokoomustaustainen Lauri Kilkku pääsivät prosessin loppusuoralle, sen katsottiin johtavan vasemmiston ja oikeiston ehdokkaiden taistoon kisan voitosta.

Innaa pidetään ennakkosuosikkina

Sitoutumaton Lauri Inna on monien mielestä kuitenkin noussut koko kisan ennakkosuosikiksi ja valtuustosta löytyy monia, jotka pitävät hänen valintaansa mahdollisena jo ensimmäisellä kierroksella. Tämä edellyttäisi yli puolta annetuista äänistä.

Oman ison mausteensa valintaan tuo se, että kyse on suljetusta lippuäänestyksestä. Jälkikäteenkään on hyvin vaikea varmuudella arvioida, kuinka yksittäiset valtuutetut lopulta todellisuudessa äänestivät.

Yle Porin tietojen mukaan esimerkiksi vasemmistoliiton valtuustoryhmän enemmistö äänestänee Innaa jo vaalin ensimmäisellä kierroksella.

Samoin ainakin kokoomusryhmässä käytäneen vielä keskusteluja siitä, kenen nimen sen valtuutetut äänestyslippuun kirjoittavat ensimmäisellä kierroksella.

Vaikka Porin kaupunginjohtajan valintaprosessi on sujunut kaikissa vaiheissa erittäin sivistyneesti ilman isoa draamaa, jonkinlainen skandaali kuitenkin on mahtunut mukaan.

Närää on valtuutettujen keskuudessa aiheuttanut se, että ehdokkaille tehtyjen soveltuvuustestien tulokset vuotivat paikalliselle lehdelle (siirryt toiseen palveluun) ja julkisuuteen.

Valintaa ei kuitenkaan tee konsultti, vaan 59 porilaista valtuutettua.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta

Suosittelemme sinulle