Hyppää sisältöön

Rikollisjärjestö United Brotherhoodin nimissä vanginvartijan pahoinpidelleen tuomio pysyi hovissa – keskisormen näyttäminen tuomioistuimelle maksoi lisäksi 300 euroa

Pahoinpitely tapahtui Riihimäen vankilassa toukokuussa 2020.

Riihimäen vankila, ilmakuva
Riihimäen vankila on Suomen korkeimman turvaluokituksen vankila Kuva: Jaani Lampinen / Yle
Riitta Tapiomäki

Turun hovioikeus on pitänyt voimassa Kanta-Hämeen käräjäoikeuden tuomion jutussa, jossa kahta miestä syytettiin väliaikaiseen toimintakieltoon määrätyn rikollisryhmän United Brotherhoodin toiminnan jatkamisesta.

21-vuotias mies syyllistyi vanginvartijan pahoinpitelyyn ja virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen Riihimäen vankilassa kevällä 2020.

Myös hovioikeus katsoi näytetyksi, että mies teki nämä teot osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa ja pitää näin olen käräjäoikeuden määrämän vuoden ja 8 kuukauden tuomion voimassa.

Tämän lisäksi hovioikeus tuomitsi hänet 300 euron sakkoihin, koska osallistuessaan videoyhteydellä hovioikeuden pääkäsittelyyn oli mies näyttänyt keskisormea tuomioistuimelle.

Käräjäoikeuden aiemman tuomion mukaan 21-vuotias mies syyllistyi muun muassa vanginvartijan pahoinpitelyyn ja virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen Riihimäen vankilassa. Oikeus katsoi näytetyksi, että mies teki nämä teot osana järjestäytyneen rikollisryhmän UB:n toimintaa.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan ei ollut uskottavaa, että vartija olisi ollut sattumanvarainen kohde. Vartijan nimi oli ollut listalla, joka löytyi toisen, 42-vuotiaan syytetyn sellistä. 42-vuotias syytetty oli UB:n puolikasjäsen. Oikeus kuitenkin katsoi jääneen näyttämättä, että hän olisi yllyttänyt 21-vuotiasta tekoihin, ja hänen syytteensä hylättiin.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen vaan siitä voi valittaa korkeimpaan oikeuteen.

Suosittelemme sinulle