Hyppää sisältöön

Kemin kirkossa järjestetään tukikonsertti ukrainalaispakolaisille – kanttori loi Finlandiaa ja Ukrainan kansallislaulua yhdistävän teoksen

Konsertti järjestetään usean tahon yhteisvoimin ja sen tuotto käytetään Kemissä asuvien ukrainalaispakolaisten hyväksi.

Hyväntekeväisyyskonsertin tuotto ohjataan paikallisille ukrainalaispakolaisille. Kuva: Jozef Polc / Alamy/All Over Press

Kemin kirkossa järjestetään perjantai-iltana 11. marraskuuta tukikonsertti ukrainalaispakolaisille. Monen eri tahon voimin järjestettävän hyväntekeväisyyskonsertin tuotto käytetään Kemissä asuvien ukrainalaispakolaisten hyväksi.

Konsertissa kuullaan erikoinen ja ainutlaatuinen musiikkikattaus, jossa on niin kotimaisia kuin ulkomaisia mukaan lukien ukrainalaisia elementtejä. Mukana konserttia järjestämässä on myös Meri-Lapin musiikkiopiston rehtori Karri Perälä, joka kertoo, että luvassa on monipuolinen setti musiikkia.

– Tarjolla on klassista musiikkia ja sen lisäksi on myös muun muassa Apulanta yhtyeestä tutun Toni Virtasen kappale Valot pimeyksien reunoilla. Se on konsertin alkukappale ja se on sovitettu laulajalle ja kanteleelle, Perälä nostaa esityksen esille yhtenä illan erikoisuutena.

Konsertti tulee kestämään toista tuntia ja siinä on myös pieni väliaika, jonka aikana ihmiset voivat jaloitella.

– Sitten ihan Astor Piazzolaa, Taneli Kuusistoa ja John Williamsia sekä myös Bachia ja Sibeliusta on tarjolla, Perälä jatkaa.

Konsertin viimeisenä kappaleena kuullaan Pekka Simojoen helmikuun lopussa luoma He eivät koskaan sydäntämme saa.

– Alunperin kappale on syntynyt silloin, kun neuvostopanssarit vuonna -91 olivat pitkässä jonossa menossa kohti Tallinnaa. Nyt sitten Pekka Simojoki katseli kuvia Ukrainasta silloin helmikuun lopussa, kun sota oli syttynyt ja hän sitten otti sen kappaleen ja päivitti sen tähän päivään, Perälä kertoo.

– Nämä kaikki sanat sopivat hyvin myös tähän päivään ja varsinkin tähän konseptiin.

Konsertissa esiintyy Meri-Lapin musiikkiopiston opettajien lisäksi myös Meri-Lapin jousikvartetti sekä laulajia, joiden joukossa on myös lapsisolisti.

Paikalle on kutsuttu kutsuvieraina ukrainalaisia pakolaisia.

Konsertissa kuullaan myös sekä Sibeliuksen Finlandiaa että Ukrainan kansallislaulua, Ukraina ei ole vielä kuollut, yhdistelevä teos. Teoksen sovittanut Kemin seurakunnan johtava kanttori Aki Tyni esittää sen konsertissa kirkon uruilla. Aki Tyni kertoo teoksen taustoista jutun audiossa.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle