Hyppää sisältöön

Marko Saloranta jatkaa Helmareiden uudistamista Espanjassa – Palloliitolla päävalmentajahaastattelut viimeisellä kierroksella

Espanjassa leireilevä naisten jalkapallomaajoukkue kohtaa lauantaina A-maaottelussa Walesin. Kello 20.30 alkavaa ottelua voi seurata suorana Yle Areenassa.

Marko Saloranta nousi Helmareiden päävalmentajaksi EM-kisojen jälkeen. Kuva: PA Images / Getty Images
Hinni Hirvonen

Helmarit kohtaa Walesin harjoitusottelussa lauantaina 12.11. Suora lähetys ottelusta Yle Areenassa ja Ylen verkkosivuilla kello 20.25.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue leireilee parhaillaan Espanjassa San Pedro del Pinatarissa, missä joukkue kohtaa Walesin kahdesti.

Päävalmentaja Marko Saloranta aloitti päävalmentajana vuoden loppuun kestävällä sopimuksella kehnosti sujuneiden EM-kisojen jälkeen ja valitsi heti syksyn MM-karsintapeleihin uusia nimiä.

Nyt joukkue on uudistunut entisestään: Nanne Ruuskanen korvasi loukkaantumisen vuoksi poisjääneen Elli Pikkujämsän. Tiia Peltonen ja Nea Lehtola palasivat maajoukkueeseen usean vuoden tauon jälkeen.

Ruuskasen lisäksi Espanjan-leirillä mukana olevista Milla-Maj Majasaari, Joanna Tynnilä, Oona Siren ja Katariina Kosola odottavat vielä ensimmäisiä minuuttejaan naisten A-maajoukkueessa.

Viime vuosina vakiintuneen avauskokoonpanon pelaajista Tuija Hyyrynen ilmoitti peliuransa päättymisestä. Espanjan leiriltä ovat sivussa Emmi Alanen ja Anna Westerlund loukkaantumisen ja henkilökohtaisen syyn vuoksi.

– Totta kai se näkyy, kun muutoksia tulee kerralla paljon. Ihanteellinen joukkueen uudistaminen tapahtuu pala kerrallaan hallitusti. Nyt muutoksia on väistämättä tullut paljon. Kaikkea on mahdoton tehdä hallitusti, mutta yritämme tehdä sen niin hallitusti kuin on mahdollista, Saloranta kommentoi.

Keskikentän avainpelaajiin lukeutuva Eveliina Summanen on muutoksista mielissään.

– Kiva, että on uusia kasvoja! Kuuluu lajiin, että porukka vähän vaihtuu. He, jotka ovat täällä ensimmäisiä kertoja, ovat näyttäneet omaa osaamistaan ja sen, minkä vuoksi he ovat täällä.

EM-kisat olivat Helmareille raskaat. Kolmesta ottelusta tuloksena oli kolme tappiota. Kuva: IMAGO/HMB-Media/ All Over Press

Toisin kuin suurin osa Euroopan maista, Helmarit ei pelannut lainkaan maaotteluita lokakuun maaotteluikkunassa. Salorannan mukaan tämä näkyy joukkueessa – positiivisella tavalla.

– Se oli ehkä ihan hyvä, koska joukkue näyttää nyt freesimmältä. Irlanti- ja Ruotsi-ottelut (MM-karsintapelit) tulivat aika nopeasti EM-kisojen jälkeen, mikä oli henkisesti aika raskasta. Takana on tiukka vuosi, mutta nyt mentaalinen puoli näyttää todella hyvälle.

Myös kentällä otteet ovat miellyttäneet niin, että Saloranta äityy kuvaamaan harjoituksia jopa yhdeksi parhaista hänen Helmari-aikanaan – mukaan laskien myös ruotsalaisluotsi Anna Signeulia edeltänyt pätkä vuosina 2016–2017.

– Torstain harjoitus oli varmaan paras hyökkäyspeliharjoitus, mitä minun aikana on tehty. Harjoittelimme, miten pystymme luomaan laadukkaita maalintekopaikkoja enemmän ja mitä tapahtuu, kun menetämme pallon.

Konkaripelaajista Tuija Hyyrynen (oikealla) kertoi peliuransa päättymisestä lokakuun lopulla. Kuva: Kevin Hodgson/Our Game Magazine/SPP/Shutterstock/All Over Press

Lauantain Wales-ottelun avauskokoonpanoon on vääjämättä tulossa muutoksia, jos avausta verrataan kesän EM-kisajoukkueeseen.

– Jo Ruotsi-pelissä tuli kaksi A-maajoukkuedebyyttiä. Nyt meillä on useita pelaajia, joilla mahdollinen debyytti odottaa tai joilla on takana ehkä jokunen maaottelu, mutta niistä on kulunut pidempi aika. Yritämme kuitenkin tehdä muutokset pala kerrallaan, jotta uusilla pelaajilla on mahdollisuus onnistua. Kun vieressä on pelaajia, jotka ovat pelanneet paljon, on parempi mahdollisuus, että pelaajat pääsevät käyttämään omia vahvuuksiaan.

Marko Saloranta aloitti naisten maajoukkueen päävalmentajana EM-kisojen jälkeen. Kuva: Sportsfile / Getty Images

Marko Saloranta nimettiin Helmareiden väliaikaiseksi päävalmentajaksi heinäkuun lopulla. Hän korvasi tehtävässä Anna Signeulin, jonka johtamistyyli nousi EM-kisojen aikana otsikoihin.

Nuorten maajoukkueiden kanssa vuosia työskennellyt Saloranta vastasi joukkueenjulkaisutilaisuudessa viime viikon tiistaina kysymykseen uudesta päävalmentajapestistä kierrellen.

– Tiedän, että vuodenvaihteeseen asti minulla on sopimus. Siitä ei valitettavasti ole kauheasti kommentoitavaa. Haluan olla aina avoin ja kertoa, mutta minulla ei ole siihen kommentoitavaa. Paikka ei ollut avoimessa haussa. Lähiaikoina varmaan kaikki ratkeaa, Saloranta pyöritteli.

Palloliiton viestinnästä kerrottiin perjantaina, että päävalmentajahaastattelut ovat viimeisellä kierroksella, ja päätös pyritään tekemään marraskuun aikana.

Myrsky yllätti perjantaina

Helmareiden perjantain ohjelmaa jouduttiin rukkaamaan, kun Murcian alueelle iski myrsky. Joukkueen hotellia ympäröivät kadut tulvivat vedestä ja harjoituksia jouduttiin siirtämään myöhemmäksi.

– Kun aamulla heräsi, vettä oli tullut aika paljon. Ainakin on saanut ottaa rauhassa tämän aamun, Summanen naureskeli perjantaina.

Myös sähköt katkesivat ja olivat poikki tunnin verran, kertoi Summanen.

Helmareiden edellinen ottelu on reilun kahden kuukauden takaa, kun MM-karsintojen päätösottelussa Tampereella Ruotsi murjoi ennätysyleisön edessä Suomen 5–0. Kuva: imago images/Sports Press Photo/ All Over Press

Lauantain ottelua voi seurata Yle Areenasta kello 20.30 lähtien, mutta toinen ottelu pelataan tiistaina suljetuin ovin. Walesin jalkapalloliiton verkkosivuilla jälkimmäisestä ottelusta ei mainita sanallakaan.

Wales oli Helmareita huomattavasti lähempänä pelata ensi kesän MM-kisoissa. MM-jatkokarsintojen ratkaisevassa ottelussa se taipui Sveitsille vasta jatko-ottelussa viimeisellä mahdollisella hetkellä, kun Fabienne Humm iski ratkaisuosuman lisäajalla reilun 120 minuutin pelin jälkeen. Wales hävisi 1–2.

– Joukkueessa on muutamia tuttuja pelaajia meidän sarjastamme. Joukkue on suhteellisen suoraviivainen, heillä on paljon hyviä yksilöitä. Voisin kuvitella, että kamppailusta tulee fyysinen, Englannin Superliigan Tottenhamissa pelaava Summanen juttelee.

Jatkossa Suomi kohtaa yhä enemmän Walesin kaltaisia maita, sillä Uefa tiedotti arvokisakarsintajärjestelmän uudistamisesta ja naisten Kansojen liigan lanseeramisesta marraskuun alussa.

Saloranta pitää uudistusta hyvänä.

– Ajatus on sama kuin miesten puolella, eli enemmän kilpailullisia otteluita, joissa on panoksia. Tulee koko ajan tiukkoja matseja ja lohkoissa on varmasti ristiinpelaamista. Minä tykkään tästä. Toki nykyisellä rankingillamme kisoihin pääsy ei uudessa kilpailusysteemissä helpotu, Saloranta kommentoi.

Myös Summanen pitää uudistusta hyvänä.

Odotan innolla, että pääsee pelaamaan kunnon kilpailullisia otteluita. Kyllä se antaa ekstraboostia, kun on panos.

Suomen jalkapallon naisten maajoukkue kohtaa Walesin lauantaina 12.11. kello 20.30 alkaen. Suora lähetys ottelusta Yle Areenassa ja Ylen verkkosivuilla kello 20.25.

Suosittelemme sinulle