Hyppää sisältöön

AdAstra -teatterin Pasi was here valittiin 2023 Työväen Näyttämöpäiville

Jyväskyläläisen AdAstra -teatterin näytelmä Pasi was here on valittu Työväen Näyttämöpäiville. Teatterifestivaali järjestetään 45. kerran Mikkelissä tammikuun lopulla.

AdAstra -teatterin näyttelijä Joni Tyviö tekemässä karatepotkua graffitiseinän edessä.
Joni Tyviö vauhdissa AdAstran Pasi was here -näytelmässä. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen
Arvo Vuorela

Vuoden 2023 Työväen Näyttämöpäiville haki yhteensä 32 ryhmää, joista näyttelijä Wenla Reimaluoto valitsi yhdeksän esitystä festivaalin ohjelmistoon. Esityksissä korostuu yhteisön ja yhteisöllisyyden merkitys.

AdAstran Pasi was here -näytelmän käsikirjoittaja on Veikko Nuutinen ja ohjaaja Erika Hast. Näytelmä pursuaa 80- ja 90-lukujen nostalgiaa, graffiteja, lamaa, ensirakkauksia ja ystävyyttä, unelmia sekä kipeää aikuistumista ja lapsuudesta irtautumista.

Reimaluoto kommentoi, että AdAstran näytelmässä uskalletaan laskeutua kontaktiin sekä vastanäyttelijöiden että yleisön kanssa.

– Esitys vyöryy päälle lähestymisellään ja uskottavalla tulkinnallaan tehden siitä rohkean. Erityismaininta kuuluu myös näytelmän lavastajille ja graafikolle.

AdAstran kanssa Näyttämöpäiville pääsivät:
-Jo-jo teatteri, Turku: Älä pukeudu päivälliselle
-Nokun näyttämö, Pori: Kuningatarleikit
-Teatteri Akseli, Turku: Maaninkavaara
-Teatteri Kultsa, Helsinki: Yhesti yhes paikas
-Tikkurilan teatteri, Vantaa: Piilopaikka eli siat
-Työttömien teatteri, Joensuu: Hämähäkkimies
-Vapaaa työryhmä, Kouvola: ÄIDINMAA
-Ykspihlajan Työväen näyttämö, Kokkola: Reviisori

Wenla Reimaluodon esitysvalintojen lisäksi Näyttämöpäiville on kutsuttu jälleen Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen opiskelijoiden kaksitoista monologiesitystä.

Esiintyvät ryhmät saavat festivaalilla palautteen raadilta, joka koostuu teatterin ammattilaisista. Raadissa ovat taiteilijaprofessori Mikko Roiha, teatteritoimittaja Kirsikka Moring, teatteriohjaaja Sirpa Riuttala, näyttelijä Tanjalotta Räikkä, näyttelijä Laura Rämä ja teatterinjohtaja Jussi Sorjanen.

Suosittelemme sinulle