Hyppää sisältöön

Wilma Murto valittiin Yleisurheilugaalassa Vuoden yleisurheilijaksi – kertoi huiman EM-voiton jälkeisestä kriisin tunteestaan

Wilma Murto palkittiin Urheiluliiton gaalassa Vuoden yleisurheilijana.

Wilma Murto yleisurheilugaalassa 11.11.2022.
Wilma Murto on valittu Yleisurheilugaalassa Vuoden yleisurheilijaksi. Kuva: Kimmo Räisänen / SUL
Mika Halonen

Seiväshypyn Euroopan mestari Wilma Murto palkittiin Vuoden yleisurheilijana Suomen urheiluliiton Yleisurheilugaalassa perjantaina Helsingissä.

Murto voitti Euroopan mestaruuden elokuussa Münchenissä, Saksassa Suomen ennätyksellä 485. Heinäkuussa Oregonin MM-kisoissa 24-vuotias Murto sijoittui kuudenneksi.

– Jos tällaisena vuonna onnistuu olemaan Vuoden yleisurheilija, siitä voi olla ylpeä. Yleisurheilu on ollut hyvässä nousussa, ja koko maajoukkueen kausi on ollut mahtava, Murto iloitsi Urheiluliiton tiedotteessa.

Murron syksy on ollut kiireiden tahdittama, mutta viime viikkojen aikana seiväshyppääjä on palannut urheilijan arkeen.

– Vaikka takana on elämäni kesä ja selkeä käänne omalle uralleni, perusduuni eli päivittäinen tekeminen maistuu hyvältä, Murto totesi.

Wilma Murto jublar efter EM-guld.
Wilma Murto ponnisti ikimuistoisen EM-kullan uudella SE-tuloksella 485. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Tärkeä neuvo entiseltä huippujuoksijalta

Paluu arkeen Euroopan mestarina oli Murron mukaan kuitenkin hieman erilaista, mitä se on ollut aiempina syksyinä.

Viitaten nousuunsa kansainväliseen kärkeen Murto pohti, että tavallaan mikään ei ole muuttunut, vaikka samalla monia asia on muuttunut.

– Siinä on oman urheilijaidentiteetin kanssa ollut pieni kriisi.

– Nyt ei ollut jees pääsin finaalin -tunnelmia. Tuli täysi potti. Se on sellainen asia, johon piti vähän totutella. Siihen on mennyt hetki.

Viimeiset viisi viikkoa Murto on ahertanut valmentajansa Jarno Koivusen johdolla Turussa.

– Mestaruuden jälkeen tulee kaikenlaista säätöä, mutta olemme Jarnon kanssa pyrkineet siihen, että perusasiat eivät muuttuisi uusissa oloissa ja haasteissa, Murto sanoo.

Samanlaisen ohjeen Murto sai tukijansa leivissä nykyisin vaikuttavalta, kolminkertaiselta 800 metrin maailmanmestarilta ja moninkertaiselta arvokisamitalistilta Wilson Kipketeriltä.

– Wilsonin neuvo oli, että varjele sitä, mitä sinulla on, Murto kertoi.

Hallikaudella Murto aloittaa kilpailut tammikuussa. Kesällä odottavat Timanttiliiga ja elokuiset MM-kilpailut Budapestissa.

Wilma Murto och tränaren Jarno Koivunen.
Wilma Murron ja valmentaja Jarno Koivusen (vas.) kesä oli jättipotti. Kuva: IMAGO/Chai v.d. Laage/ All Over Press

Raitanen kokeilee uutta rytmitystä ajatellen kesää 2024

Kuluneen kesänä toinen suomalainen Euroopan mestari, 3 000 metrin estejuoksun Münchenissä voittanut Topi Raitanen palkittiin Yleisurheilugaalassa Vuoden kestävyysjuoksijana.

– Puhelin on soinut vähän eri tavalla kuin edellisinä syksyinä. Se on tietysti positiivinen ongelma, mutta paljon on joutunut sanomaan ei erilaisille ehdotuksille ja tilaisuuksille, koska kaikkiin ei pysty yhtä aikaa repeytymään, Raitanen kertaili.

Myös Raitasen harjoittelu tähtää ensi kaudella elokuussa Budapestissa käytäviin MM-kilpailuihin. Harjoittelun konseptiin ei ole tulossa isoja muutoksia.

– Samaa työtä ja ”graindaamista” taas pitkä talvi. Kai se jossain välissä keväällä taas helpottuu, Raitanen veisteli.

Raitasen talven ja kevään ohjelmaan kuuluvat viime vuosien tapaan pitkät vuoristoleirit. Sen sijaan keväällä hän aikoo kokeilla hieman erilaista rytmitystä.

– Olympialaisvuonna 2024 on kesäkuussa myös EM-kisat, joten haluan nyt kokeilla, saammeko suorituskykyä esille jo siihen kesäkuulle ja miten se sitten vaikuttaa elokuuhun, Raitanen totesi.

Topi Raitanen juhli Euroopan mestaruutta.
Topi Raitanen pinkoi EM-voittoon Münchenin kisoissa, joissa Suomi sai yhteensä neljä mitalia. Murron ja Raitasen mestaruuksien lisäksi Kristiina Mäkelä otti kolmiloikan hopeaa ja Lassi Etelätalo keihään pronssia. Kuva: IMAGO/Eibner/ All Over Press
Euroopanmestari, estejuoksija Topi Raitanen Suomen Urheiluliiton kauden parhaiden palkitsemistilaisuudessa Helsingissä 11. marraskuuta 2022.
Topi Raitanen palkittiin gaalassa Vuoden kestävyysjuoksijana. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Münchenin EM-kilpailujen 400 metrin aitojen välierässä Suomen ennätyksen juossut aitajuoksija Viivi Lehikoinen Suomen Urheiluliiton kauden parhaiden palkitsemistilaisuudessa Helsingissä 11. marraskuuta 2022.
400 metrin aitojen SE:tä parannellut Viivi Lehikoinen oli valinta Vuoden pikajuoksijaksi. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Münchenissä EM-pronssia kiskaissut keihäänheittäjä Lassi Etelätalo Suomen Urheiluliiton kauden parhaiden palkitsemistilaisuudessa Helsingissä 11. marraskuuta 2022.
Münchenissä EM-pronssia kiskaissut Lassi Etelätalo palkittiin Vuoden heittäjänä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Kolmiloikan EM-hopeamitalisti Kristiina Mäkelä Suomen Urheiluliiton kauden parhaiden palkitsemistilaisuudessa Helsingissä 11. marraskuuta 2022.
Kolmiloikan EM-hopeamitalisti Kristiina Mäkelä oli myös gaalahumussa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Suosittelemme sinulle