Hyppää sisältöön

Rakas salibandyvihollinen Suomea vastassa jo MM-välierässä – itsevarma Ruotsi voi sortua ylilyönteihin: ”Korttitalo hajoaa herkemmin”

Yle Urheilun asiantuntijoiden mukaan Suomen maalivahtivalinta välierään on vaikea. Torstaina puolivälieränsä pelannut Ruotsi saa vuorokauden pidemmän palautumisajan.

Salibandyn MM, puolivälierä Suomi–Saksa 11.11.2022.
Suomi löi Saksan perjantai-iltana, ja välierä Ruotsia vastaan pelataan jo päivällä lauantaina. Kuva: Salibandyliitto
Paavo Forsberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi kohtaa salibandyn MM-välierässä Ruotsin lauantaina 12.11. kello 15. Suora lähetys TV2:ssa, Areenassa, Yle-sovelluksessa ja Ylen verkkosivuilla kello 14.45 alkaen.

Suomi murkasi Saksan MM-puolivälierässä perjantaina 11–2. Ottelu ratkesi käytännössä jo avauserässä, jossa Suomi karkasi 6–1-johtoon.

Etenkin kolmannessa erässä Suomi otti jalkaa kaasulta, jotta joukkue palautuisi tarpeeksi lauantain välierään. Välierässä Suomi kohtaa Ruotsin, joka löi omassa puolivälierässään Norjan peräti 18–2.

Yle Urheilun asiantuntijat Toni Lötjönen ja Perttu Kytöhonka kävivät läpi kolme keskeistä pointtia tulevaan välierään.

1) Ketjut loksahtivat kohdilleen – terveystilanne ja palautumisaika mietityttävät

Peter Kotilainen Saksa-puolivälierässä 11.11.2022.
Peter Kotilainen nousi kokoonpanoon, kun Joonas Pylsy ei ollut pelikuntoinen. Hän teki Saksaa vastaan yhden Suomen maaleista. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kytöhongan ja Lötjösen mukaan Suomen pelaaminen ja ketjut alkoivat löytää muotoaan Saksa-puolivälierässä. Joukkueeseen mukaan tullut Peter Kotilainen pääsi heti peliin mukaan.

– Kotilainen tuli ja löysi heti yhteyden Justus Kainulaisen ja Ville Lastikan kanssa. Näytti siltä, että ketju oli enemmän kuin osiensa summa.

Ruotsi pelasi välieränsä torstaina ja saa vuorokauden pidemmän palautusajan lauantain välierään. Pidempi palautumisaika antaa vääjäämättä paremmat mahdollisuudet voittoon.

– Se on fysiologinen totuus, joka auttaa heitä ihan varmasti, Lötjönen sanoi.

Puolustaja Lauri Stenfors kertoi Saksa-ottelun jälkeen, että katseet on jo käännetty Ruotsi-otteluun.

– Jalat jääkylpyyn ja mieli lepäämään. Vahva tunne, että voitamme huomenna.

Suomen ja Saksan MM-puolivälierän avauserän maalit.

2) Maalivahtivalinta vaikea

Suomen maalivahtitilanne on kinkkinen. Vaihtoehtoina välierään ovat kokenut ykkösvahti Lassi Toriseva ja uusi tulokas Oskari Fälden. Fälden esitti hyviä otteita Saksaa vastaan ja pelasi myös viimeisessä alkulohkopelissä, jossa Suomi päihitti Norjan 7–2. Toriseva joutui antautumaan Sveitsi-ottelussa viidesti ja Slovakiaa vastaan kerran.

– Ei ole helppo valinta. Kokemus Lassi Torisevan puolella. Hän on ollut isoissa paikoissa ja finaaleissa. Jotenkin tuntuu, että Oskarilla on nyt itseluottamus ja kaikki palaset kohdallaan, kaksi hyvää peliä takana. Uskon, että Fälden nähdään Ruotsia vastaan tolppien välissä, Lötjönen sanoi.

Oskari Fälden torjuu Suomen maalilla Saksaa vastaan salibandyn MM-puolivälierässä 11.11.2022.
Oskari Fälden torjui Suomen maalilla puolivälierässä. Kuva: Markus Aeschimann / IFF
Suomen ja Saksan puolivälierän toisen erän maalikooste.

3) Ruotsin korttitalo altis sortumaan

Hallitseva maailmanmestari Ruotsi lähtee välierään pienoisena ennakkosuosikkina. On kulunut 18 vuotta siitä, kun loppuottelussa on pelannut joku muu kuin Suomen ja Ruotsin kaksikko. Tilanne on siis monella tavalla poikkeuksellinen. Kytöhonka muistuttaa, että Ruotsi ei ole koskaan jäänyt välieriin.

– Ruotsi on pieni ennakkosuosikki. Se on Suomelle etu. Suomen pitää olla kylmäpäinen. Ruotsin valmennusjohto käy lämpöisenä ja voi sortua ylireagointiin, jos kaikki ei suju suunnitellusti, Kytöhonka sanoi.

– Ruotsin korttitalo hajoaa herkemmin kuin Suomen. Niin on ollut läpi vuosien. Suomi osaa hapettaa Ruotsin pelaamisen hyvin. Hyvä onnistuminen silti tarvitaan.

Lötjösen mukaan Suomen on helppo syttyä välieräkamppailuun rakasta verivihollista vastaan.

– Suomi on saanut Petteri Nykyn alaisuudessa aina parhaan irti Ruotsia vastaan. Kellokorttijoukkueen pitää löytyä jälleen kerran.

Suomen ja Saksan puolivälierän kolmannen erän osumat.

Suomi kohtaa salibandyn MM-välierässä Ruotsin lauantaina 12.11. kello 15. Suora lähetys TV2:ssa, Areenassa, Yle-sovelluksessa ja Ylen verkkosivuilla kello 14.45 alkaen.

Suosittelemme