Hyppää sisältöön

Ukrainalaiset juhlivat Hersonin vapauttamista – some täyttyi vesimelonien kuvista

Venäjän mukaan se ei menettänyt yhtään sotilasta Hersonista vetäytymisen yhteydessä. Ukrainan mukaan vetäytyminen tapahtui kaoottisesti ja venäläissotilaita hukkui.

Hersonin vapautuminen sai ihmiset juhlatuulelle Kiovassa perjantai-iltana.
Mikko Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa ihmiset juhlivat perjantai-iltana strategisesti tärkeän Hersonin vapautumista venäläisjoukoista.

Ukrainan asevoimien sotilaat saapuivat aiemmin päivällä Hersonin keskustaan, kun venäläisjoukot olivat vetäytyneet kaupungista.

Kiovassa juhlijat lauloivat Ukrainan kansallislaulua sekä Euroviisut voittaneen Kalush Orchestran kappaletta Stefania.

– Olemme onnellisia. Kiitämme Ukrainan asevoimia. Kiitämme kaikkia, sanoi Hersonista evakuoitu Oksana uutistoimisto Reutersille.

Kiovaan Hersonista paennut Sergiy Romanenko sanoi, että hersonilaiset ovat odottaneet tätä hetkeä kahdeksan kuukautta.

Ukrainalaiset täyttivät sosiaalisen median juhlaviesteillä. Monet yritykset ja viralliset instituutiot postilaitoksesta kansalliseen korruption vastaiseen virastoon lisäsivät profiileihinsa kuvia vesimeloneista.

Hersonin alue tunnetaan Ukrainassa maukkaista vesimeloneistaan.

Venäjä ilmoitti vetäneensä 30 000 sotilasta Dneprjoen yli menettämättä yhtään miestä. Ukrainan mukaan vetäytyminen tapahtui kaoottisesti ja osa venäläissotilaista heitti aseensa ja univormunsa pois. Ukrainan mukaan venäläissotilaita myös hukkui, kun he yrittivät paeta.

Hersonin maakunta on yksi neljästä alueesta, jotka presidentti Vladimir Putin väitti liittäneensä Venäjään syyskuun lopussa. Herson on myös strategisesti tärkeä alue, jonka kautta pääsee maata pitkin Krimille, jonka Venäjä liitti laittomasti itseensä vuonna 2014.

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti, että se on pystyttänyt puolustuslinjoja Dneprjoen itäpuolelle. Venäjä toivoo voivansa puolustaa niitä paremmin kuin joen länsipuolella sijainneita asemia.

Lähde: Reuters

Suosittelemme sinulle