Hyppää sisältöön

Hurja putki katkesi trillerissä – Ruotsi tiputti Suomen pronssipeliin 18 vuoden tauon jälkeen

Ruotsin ja Suomen välinen salibandyn MM-välierä eteni aina rangaistuslaukauskilpailuun asti. Seitsemäs pari toi voiton Ruotsille, ja Suomella on vuosien tauon jälkeen edessä pronssiottelu.

Ruotsin kenttä juhlii.
Ruotsi pääsi juhlimaan MM-välierässä. Kuva: IFF
Pertti Lappalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi koki hurjassa trillerissä tappion Ruotsille salibandyn MM-välierässä. Näin Ruotsi jatkaa finaaliputkeaan, mutta Suomen kohtalona on pronssiottelu. Alexander Galante Carlström ratkaisi voiton Ruotsille rangaistuslaukauskilpailussa.

Ottelun alku oli todella tunnusteleva. Molemmat joukkueet halusivat pitää hieman pidempiä aikoja palloa ja hakea rytmiä otteluun. Alun jälkeen Suomen kakkosketju loi kaksi vaarallista paikkaa lyhyen ajan sisään, mutta Mikko Leikkasen ylärimalaukausta lähemmäs maalintekoa joukkue ei päässyt.

Sami Johanssonin kahden minuutin jäähy antoi Ruotsille mahdollisuuden avausmaaliin, mutta Suomi kesti Ruotsin kovan paineen. Maalivahti Lassi Toriseva oli koko ensimmäisen erän varma Suomen maalilla.

Nico Salo ei saa kunnon osumaa palloon ja laukaus suuntautuu ohi.

Tempo suosi toisessa erässä Ruotsia

Toisessa erässä maalihanat aukesivat. Ruotsi siirtyi nopean vastahyökkäyksen päätteeksi johtoon, kun Linus Nordgren pääsi lyömään irtopallon sisään.

Ruotsi haavoitti Suomea muutoinkin nopeista vastahyökkäyksistä toisessa erässä. Justus Kainulainen toi Suomen tasoihin ylivoimalla upealla laukauksella. Kainulainen ampui Nico Salon syötöstä pallon takayläkulmaan.

Ruotsi onnistui nopeaan tahtiin kahdesti, ja johti ottelua näin jo 3–1. Ruotsin maalit viimeistelivät Tobias Gustafsson ja kokenut Kim Nilsson.

Suomi vastasi kuitenkin loistavasti, kun hienon hyökkäyksen jälkeen kapteeni Salo viimeisteli 2–3-kavennuksen. Näin ajoittain kuumaksi hehkunut erä päättyi Ruotsin maalin johdossa.

– On ollut siisti pelata, huikea määrä yleisöä. Ei voi kuin nauttia. Pelataan helppoa pallon kanssa, kyllä ne paikat tulee ja niistä pitää vain naulata, Kainulainen kommentoi erän jälkeen haastattelussa.

Vauhdikkaampi toinen erä sopi Ruotsille, sillä joukkue voitti erän laukaukset 13–5.

Katso toisen erän maalit tästä.

Suomi ei onnistunut käyttämään mahdollisuuksiaan

Ruotsi aloitti myös kolmannen erän vahvasti. Lassi Toriseva selvitti tilanteen toisensa jälkeen, kun Ruotsilla oli saumat useampaankin osumaan.

Suomen valmennusjohto Petteri Nykyn johdolla teki viimeiseen erään ketjumuutoksia. Peter Kotilainen tiputettiin vaarallisia paikkoja ottelussa luoneesta kakkosketjusta pois. Kotilaisen tilalle kakkosketjuun nousi Oskari Heikkilä ja kolmosketjuun Aaro Astala.

Suomi ei saanut kolmannen erän ensimmäisellä puoliskolla luotua juuri vaarallisia paikkoja. Toriseva puolestaan otti useita tärkeitä torjuntoja Ruotsin maalipaikoissa.

Suomi nousi tasoihin, kun Otto Lehkosuo pelattiin loistavaan laukaisupaikkaan, eikä mies erehtynyt. Erän lopulla Suomella oli vielä yksi paikka ratkaista ottelu, mutta maalia ei syntynyt ja näin trilleri eteni jatkoajalle.

Suomi nousi Otto Lehkosuon maalilla tasoihin.

Jatkoaika eteni tasaisissa merkeissä, eikä kumpikaan joukkue onnistunut paikoistaan. Suomi sai yhden laukauksen maalia kohti, Ruotsi ei yhtäkään.

– Lähelle pelisuunnitelmaa. Vielä tuli muutamia sellaisia juttuja, mitä ei pitänyt. Ihan ei pystytty riittävän raikkaasti pelaamaan kaikissa kohdissa, päävalmentaja Nykky arvioi ottelun jälkeen.

Suomi siirtyi rangaistuslaukauskilpailussa johtoon, kun Suomen kolmesta ensimmäisestä laukojasta onnistuivat sekä Mika Kailiala että Eetu Sikkinen. Ruotsin ensimmäinen onnistuja oli kolmantena laukonut Linus Malmström.

Tämän jälkeen kukaan suomalainen ei enää onnistunut. Ruotsilta onnistuivat vielä Robin Nilsberth sekä voiton ratkaissut Galante Carlström.

Alexander Galante Carlströmin ratkaiseva rankkariosuma.

Rankkareihin liittyen kaikki vastustajan maalivahteja myöden oli käyty Nykyn mukaan etukäteen läpi.

Toriseva pelasi elämänsä ottelun

Maalivahdit loistivat läpi ottelun. Jon Hedlund Ruotsin maalilla torjui 14 kertaa ja nollasi viisi Suomen rankkareista. Toriseva oli koko Suomen joukkueen paras pelaaja ja tarjosi joukkueelleen mahdollisuuden voittaa.

– Elämänsä ottelu. Ei ole ollut helppo syksy. Jopa siitä on tullut kritiikkiä, pitäisikö häntä edes valita joukkueeseen. Todella, todella upea ottelu, mutta niin oli virkaveljellä Ruotsin maalillakin, Ylen asiantuntija Toni Lötjönen sanoi ottelun jälkeen.

Liikuttunut Toriseva oli vaikeampien aikojen jälkeen tyytyväinen omiin otteisiinsa välierässä.

– Ihan hyvä peli. Voisi sanoa, ettei niitä helppoja maaleja mennyt. Viime kaudesta tähän hetkeen on lyhyessä ajassa kuljettu pitkä matka, Toriseva sanoi haastattelussa ottelun jälkeen.

Toisessa välierässä finaalipaikasta pelaavat Tshekki ja Sveitsi.

Suosittelemme sinulle