Hyppää sisältöön

Britannian puolustusministeriö: Venäjä palauttaa sotilaskoulutuksen kouluihin

Brittitiedustelun mukaan Neuvostoliitolla oli käytössä ohjelma, jossa oppilaat joutuivat osallistumaan pakolliseen sotilaskoulutukseen.

Venäläisnuoria osallistumassa sotillalliseen leirikouluun Moskovassa.
Venäläisnuoria osallistui sotilaalliseen leirikouluun Moskovassa heinäkuussa 2007. Kuva: Sergei Chirikov / EPA
Mikko Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjän koulutusministeri Sergei Kravstov on ilmoittanut, että Venäjä palauttaa sotilaskoulutuksen kouluihin syyskuusta 2023 alkaen.

Asiasta kertoo Britannian puolustusministeriö Twitterissä.

Ministeriön mukaan Neuvostoliitolla oli käytössä ohjelma, jossa oppilaat joutuivat osallistumaan pakolliseen sotilaskoulutukseen. Ohjelma päättyi vuonna 1993.

Koulutuksessa oppilaita opetettiin varautumaan kemiallisilla ja ydinaseilla tehtävään hyökkäykseen. Lisäksi heille opetettiin ensiaputaitoja ja Kalashnikov-rynnäkkökiväärin käsittelyä ja sillä ampumista.

Venäjän viranomaiset yrittivät edellisen kerran käynnistää koululaisten sotilaskoulutusohjelman uudelleen vuonna 2014, kun Venäjä oli laittomasti liittänyt itseensä Krimin niemimaan. Asia ei kuitenkaan edennyt.

Tavoitteena oli, että oppilaille annettava sotilaskoulutus parantaisi Venäjän asevoimien varusmiesten laatua.

Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjä laatii parhaillaan uutta sotilaskoulutusohjelmaa koululaisille. Sen on määrä valmistua tämän vuoden loppuun mennessä.

Venäjän puolustusministeriö tukee hanketta ja on määritellyt, että koulutusta pitää olla vähintään 140 tuntia lukuvuodessa.

Koulutuksen tavoitteena on myös lisätä venäläisten isänmaallisuutta ja luottamusta julkisiin instituutioihin, arvioi Britannian puolustusministeriö.

Suosittelemme