Hyppää sisältöön

Monet lapsen oikeuksista jäävät edelleen aikuisilta huomaamatta

Lapsen oikeudet ovat usein varsin arkisia asioita kuten oman lelun ottaminen mukaan päiväkotiin.

Lapset näyttävät tunne korteista sitä korttia, mikä on heille "mieleinen" kortti.
Lasten oikeuksiin kuuluu leikki ja yhdessä tekeminen. Kuvituskuva. Yle
Anne-Maria Niskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tällä viikolla juhlitaan Lapsen oikeuksien viikkoa. Hämeenlinnassa kaupunki järjestää yhdessä paikallisten järjestöjen ja toimijoiden kanssa monenlaista ohjelmaa viikon aikana lapsille, nuorille ja koko perheille. Viikko näkyy myös kouluissa, varhaiskasvatuksessa ja järjestöjen kerhotoiminnoissa.

Joskus me aikuiset emme oikein osaa hahmottaa sitä, mitä lapsen oikeus tarkoittaa, koska lapsen oikeudet ovat usein varsin arkisia asioita kuten oman lelun ottaminen mukaan päiväkotiin.

Lasten oikeuksia onkin katsottava lapsen silmin. Tämä on myös tavoitteena päiväkotien varhaiskasvatussuunnitelmissa. Hämeenlinnalaisen Hattelmalan päiväkodin johtaja Katri Aronen muistuttaa, että Lapsen oikeudet ovat monesti aikuisille pieniä asioita, mutta lapsille tosi isoja ja merkityksellisiä.

Tänä vuonna YK:n Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään turvallisuus-teemalla eli Lapsella on oikeus turvallisuuteen.

– Luulen, että lapsen silmin turvallisuudessa nousee tärkeimmäksi se, että ketään ei kiusata ja eikä syrjitä päiväkodissa, että hänellä on kavereita ja hän pääsee mukaan leikkeihin. Myös se on tärkeää, että aikuinen lohduttaa silloin, kun jotain harmitusta tai ikävää, Aronen listaa.

Aikuisten näkökulmasta lapsen turvallisuus on sitä, että omalla lapsella on päiväkodissa kavereita ja fyysinen turvallisuus on myös kunnossa.

Kanta-Hämeen 11 kunnasta kuusi on mukana Unicefin lapsiystävällinen kunta-mallissa. Mukana ovat Forssa, Hämeenlinna, Janakkala, Loppi, Riihimäki ja Tammela. Hämeenlinna sai joulukuussa 2013 ensimmäisenä Suomessa UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme