Hyppää sisältöön

Kajaanin Harrastajateatteri juhlii 20-vuotista taivaltaan tuomalla klassikon tähän päivään – Kuningas Oidipus seikkailee Luotikujalla

400 vuotta ennen ajanlaskumme alkua Kreikassa kantaesitetty näytelmä on tällä kertaa sijoitettu Kajaaniin. Samalla ruttoepidemia on vaihtunut koronapandemiaksi.

Mies seisoo kädet taskuissa parkkipaikalla ja katsoo hymyillen kohti.
Näytelmän ohjaaja Elias Keränen kertoo, että hän on halunnut tehdä kreikkalaisen näytelmän jo muutaman vuoden ajan. Kuva: Arto Loukasmäki
Tiia Korhonen,
Arto Loukasmäki

Kajaanin Harrastajateatteri viettää parhaillaan 20-vuotisjuhlavuotta. Tämän kunniaksi Generaattorin näyttämöllä nähdään yksi maailman tunnetuimmista tragedioista.

Se on runsaat 400 vuotta ennen ajanlaskumme alkua Kreikassa kantaesitetty näytelmä Kuningas Oidipus.

Juhlavuoden näytelmäksi oli ehdolla myös muita klassikkoja, mutta kaikkien aikojen tunnetuin näytelmä tuntui hyvältä haasteelta, kertoo näytelmän ohjaaja Elias Keränen.

Samalla näytelmä sijoitettiin tämän päivän Kajaaniin ja ruttoepidemia vaihtui koronapandemiaan.

– Siinä oli niin hyvä ja herkullinen ristiriita ettei mikään muu näytelmä tuntunut enää hyvältä. Lisäksi tein muutama vuosi sitten dna-testin, josta kävi ilmi, että olen 2,6 prosenttisesti kreikkalainen. Sen jälkeen olen aina halunnut tehdä kreikkalaisen näytelmän, Keränen kertoo nauraen.

Näytelmä kertoo Oidipuksen traagisesta kohtalosta: siitä, että tämä on tietämättään surmannut isänsä ja mennyt naimisiin äitinsä kanssa. Kajaanin Harrastajateatterin näytelmässä Oidipus on katujen kova kaveri, joka ei ole moraalisesti hyvä kuten alkuperäisessä teoksessa.

– Olemme esimerkiksi Luotikujalla, eli vaikka näytelmä on kirjoitettu 2 500 vuotta sitten, olemme sijoittaneet asetelmat ja paikat Kajaaniin. Näytelmän kuorohahmo taas puhuu tutuista kajaanilaisista ja kehottaa suhtautumaan tiettyyn hahmoon kuten tähän kajaanilaiseen tyyppiin, Keränen kertoo.

Näytelmä saa ensi-iltansa 26. marraskuuta.

Aiheesta voi keskustella tiistaihin 15. marraskuuta kello 23 asti.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme sinulle