Hyppää sisältöön

Polkupyörien valoja käytetään yhä liian satunnaisesti

Tieliikennelain mukaan jokaisessa ajoneuvossa pitää käyttää ajovaloa hämärällä ja pimeässä.

Kuvassa on polkupyörän takavalo syyskuussa 2020.
Lain mukaan pyörässä on oltava pimeällä valkoinen etuvalo ja punainen takavalo. Valo voi olla kiinni myös pyöräilijässä, esimerkiksi repussa tai kypärässä. Kuva: Silja Viitala / Yle
Riitta Tapiomäki

Takavalo puuttuu polkupyörästä useammin kuin etuvalo. Liikenneturvan mukaan vuosi sitten loka-marraskuussa etuvaloa käytti 68 prosenttia pyöräilijöistä, takavalo puolestaan löytyi 60 prosentilta pyöräilijöistä.

Hämeen poliisin liikennepoliisisektorin johtajan, ylikomisario Jouni Takalan mukaan pyöränvalojen käyttö on tämänkin syksyn osalta samansuuntainen.

– Valitettavasti käyttö on aika vaihtelevaa. Osa pyöräilijöistä on oivaltanut oman näkyvyyden merkityksen, mutta valitettavan paljon on heitä, joilla ei ole etu- eikä takavaloa, huokaa Takala.

Valo saattaa olla mukana, mutta on pois päältä tai sijaitsee repun pohjalla.

Tieliikennelain mukaan valoja tulee käyttää jokaisessa ajoneuvossa, kun sitä kuljetetaan tiellä pimeän tai hämärän aikaan. Valottomat pyöräilijät voivat saada 40 euron rikesakon tai kirjallisen huomautuksen.

Ylikomisario muistuttaa että edes valaistulla kaupunkialueella pimeänä liikkuva pyöräilijä ei erotu ilman valoja.

– Kyllä valon käyttö on olennainen asia kaikkialla. Vaikka olisi katuvalotkin, niin pyöräilijä jää helposti huomaamatta. kun tulee erilaisia varjostumia ja erilaisia taustoja, joihin pyöräilijä sulautuu taajamassakin, muistuttaa ylikomisario Jouni Takala.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle