Hyppää sisältöön

Potilas kuoli mahalaukun tähystyksessä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa – oikeus hylkäsi lääkäriin kohdistuneet syytteet

Pohjois-Savon käräjäoikeuden mukaan potilas olisi voinut kuolla mahalaukun puhkeamiseen myös siinä tapauksessa, että lääkäri olisi toiminut tilanteessa toisin.

Potilas kuoli mahalaukun tähystyksen yhteydessä KYSissä noin viisi vuotta sitten. Asiaa käsiteltiin nyt Pohjois-Savon käräjäoikeudessa. Kuva: Joni Kumpunen
Helmi Nykänen

Pohjois-Savon käräjäoikeus on hylännyt kaikki syytteet Kuopion yliopistollisessa sairaalassa työskennellyttä lääkäriä kohtaan.

Iäkäs potilas kuoli mahalaukun tähystyksen yhteydessä KYSissä noin viisi vuotta sitten. Tähystyksessä potilaan mahalaukku puhkesi, ja hän menehtyi elvytyksestä huolimatta.

Lääkäriä syytettiin kuolemantuottamuksesta, törkeästä kuolemantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Käräjäoikeus päätyi hylkäämään syytteet, koska oikeudessa ei pystytty todistamaan, että lääkäri aiheutti toiminnallaan potilaan kuoleman.

Lääkäri oli antanut tähystyksen lääketieteen opiskelijan tehtäväksi, mutta siirtyi itse myöhemmin suorittamaan tähystystä.

Oikeus: Yllättävä tilanne lääkärille

Käräjäoikeus toteaa Valviran lausuntoon perustuen, että lääkärin olisi pitänyt lopettaa toimenpide siinä vaiheessa, kun potilaan tila oli heikentynyt. Vaikka lääkäri toimikin tältä osin oikeuden mukaan huolimattomasti, kyse ei kuitenkaan ollut olosuhteet huomioiden tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Toisaalta oikeus katsoo, että mahalaukun puhkeaminen tähystyksessä on harvinaisuutensa vuoksi yllättävää. Käräjäoikeuden mukaan on sen vuoksi perusteltua, että lääkäri luuli puhkeamaa haavaumaksi ja yritti tukkia vuodon.

Oikeuden mukaan ei ole varmuutta, miten potilaalle olisi käynyt, jos lääkäri olisi toiminut tilanteessa toisin. Siksi oikeus päätyi hylkäämään syytteet törkeästä kuolemantuottamuksesta ja kuolemantuottamuksesta.

Potilaan omaiset vaativat lääkärille tuomiota törkeästä kuolemantuottamuksesta. He vaativat rangaistukseksi kahdeksan kuukauden ehdollista tuomiota, 24 kuukauden viraltapanoa ja tuhansien eurojen kärsimyskorvauksia.

Omaisten korvausvaatimukset kohdistuivat toissijaisesti myös Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriin. Koska omaiset hävisivät jutun, on heidän korvattava Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin oikeudenkäyntikulut, runsaat 3 000 euroa.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen.

Lisää aiheesta:

Potilas kuoli vatsalaukun tähystyksen yhteydessä KYSillä – omaiset vaativat lääkärille kovempaa tuomiota kuin syyttäjä

Suosittelemme sinulle