Hyppää sisältöön

Valtuutettu osti viisumin kaupungin piikkiin ja kaupungin sisällä vaadittiin selvityksiä – nyt aluesyyttäjäkin otti kantaa, eikä nosta syytettä

Entinen valtuutettu Erkki Saarimäki (sin.) pyysi syyttäjältä kantaa siihen, toimiko Imatran entinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja oikein pyytäessään selvitystä viisuminostosta.

Erkki Saarimäki kuvattuna Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa. Arkistokuva. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle

Poliisi ja Imatran entinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja ovat toimineet oikein niin sanotussa Imatran viisumijupakassa.

Aluesyyttäjä ei nosta syytettä eikä määrää esitutkintaa toimitettavaksi asiassa.

Imatran entinen valtuutettu Erkki Saarimäki (sin.) pyysi syyttäjää arvioimaan entisen kaupunginhallituksen puheenjohtajan Anna Helmisen (kok.) toimia viisumijupakassa.

Viisumijupakalla tarkoitetaan vuonna 2021 alkunsa saanutta tapausta. Silloin Imatran valtuuston toisena varapuheenjohtajana toiminut Erkki Saarimäki oli hankkinut keväällä 2021 nelivuotisen viisumin Venäjälle. Lasku meni kaupungille.

Saarimäki pyysi tutkimaan, syyllistyikö Helminen kaupunginhallituksen puheenjohtana toimiessaan rikokseen, kun hän pyysi Saarimäeltä viisumihankintaan liittyvää selitystä.

Poliisin mukaan asiassa ei ollut syytä epäillä rikosta, joten se ei aloittanut esitutkintaa.

Alunperin laskun kuittasi silloinen valtuuston puheenjohtaja Niina Malm (sd.). Viisumi maksoi 419,99 euroa. Kaupunki totesi sisäisen tarkastuksen jälkeen, ettei viisumia olisi pitänyt maksaa kaupungin kassasta.

Asiaa käsiteltiin lopulta käräjäoikeudessa, jonka mukaan Saarimäki ei syyllistynyt virkarikokseen. Käräjäoikeus hylkäsi myös Malmia vastaan nostetun syytteen.

Ei syytteitä

Aluesyyttäjä Yrjö Pulkkinen on tehnyt päätöksen, ettei asiassa nosteta syytettä eikä aloiteta esitutkintaa. Hän antoi päätöksensä lokakuussa.

Päätöksen mukaan ei ole todennäköisiä syitä epäillä, että Helminen olisi syyllistynyt asiassa mihinkään rikokseen.

Aluesyyttäjä viittaa päätöksessään muun muassa selvitykseen, joka Imatran kaupungilta pyydettiin asiassa. Kaupunginhallituksen mukaan puheenjohtajana toiminut Helminen oli toimivaltainen pyytäessään Saarimäeltä selvitystä viisumihankinnasta.

Syytteen nostamisen edellytyksenä on se, että on olemassa todennäköisiä syitä rikoksesta epäillyn syyllisyyden tueksi. Koska näin ei ollut eikä asiassa ollut syytä epäillä rikosta tapahtuneeksi, ei esitutkintaa määrätty toimitettavaksi, päätöksessä todetaan.

Aluesyyttäjän tekemään päätökseen ei voi hakea muutosta valittamalla. Halutessaan siitä voi kuitenkin kannella.

Enemmän aiheesta:

Imatran viisumijupakan keskiössä ollut entinen valtuutettu pyysi syyttäjää arvioimaan poliisin toimia

Imatran kaupunginhallitus: puheenjohtaja oli toimivaltainen pyytäessään valtuutetulta selvitystä viisumihankinnasta

Suosittelemme sinulle